Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Information från myndigheter eller organisationer saknas
Statlig rysk terror når även människor i Sverige
En rad ryska flyktingar i Europa har blivit måltavlor för mördare utsända av den ryska regimen. Men inte heller de av deras släktingar som är kvar i Ryssland kan känna sig säkra.
Åtminstone sex exiltjetjener blev varse om det förra veckan. I en samordnad aktion mellan 22 och 24 december fördes runt 50 av deras familjemedlemmar bort från sina hem i Ryssland, främst i Tjetjenien i norra Kaukasus.
Kidnappningar är ett etablerat verktyg för förtryck i den ryska delrepubliken. Men omfattningen, graden av samordning och den höga andelen bortförda kvinnor denna gång är något nytt.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Syriska män i landsflykt krävs på pengar för utebliven värnplikt
För hundratusentals syriska män i landsflykt kommer det som en chock - kravet att den som inte gjort militärtjänst i Syrien måste betala en särskild avgift på motsvarande minst 70 000 svenska kronor.
I annat fall tänker president Bashar Al-Assads regering kräva deras familjer och släktingar i hemlandet på pengarna, genom att beslagta tillgångar eller expropriera deras bostäder.
- Det är ren utpressning. Efter att i tio års tid ha dödat och terroriserat sin befolkning är regimen nu på fallrepet - och i desperat behov av utländsk valuta. Jag skulle aldrig få för mig att betala, ens om jag haft pengarna, säger Qais Fares, syrisk journalist i exil i Malmö.
Tillräcklig grund för flyktingstatus
Enligt dekretet från i våras ska samtliga syriska män mellan 18 och 42 år som inte fullgjort sin värnplikt betala.
I februari i år meddelade svenska Migrationsverket att risken att kallas till statlig militärtjänstgöring är tillräcklig grund för att syriska män ska beviljas flyktingstatus i Sverige.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Bangladesh åtalar journalist i Sverige
Journalisten Tasneem Khalil har avslöjat korruption inom Bangaldesh militär och regering. Nu har en domstol i Dhaka utfärdat en arresteringsorder mot den Malmöbaserade journalisten. Han har inte hotats i Sverige men hans mamma i Bangladesh trakasseras av myndigheterna.
I mitten av september väckte en åklagare i Bangladesh åtal mot den grävande journalisten Tasneem Khalil som sedan 2007 bor och verkar i Sverige. Khalil beviljades asyl i Sverige efter att han torterats av underrättelsetjänsten i Bangaldesh, och han driver idag nyhetsplattformen Netra News som granskar korruption och maktmissbruk i Bangladesh. Han anklagas i domstolen för att ha brutit mot landets Digital Security Act som reglerar kommunikation på internet, men Tasneem Khalil har själv inte informerats om vad åtalet innefattar.
- Jag har inte fått någon direkt information om detta utan vet bara det jag läst i nyhetsmedier, där det sägs att jag kritiserat regeringen och uttalat mig kritiskt mot staten, säger han till OmVärlden.
Tasneem Khalil själv är övertygad om att åtalet motiverats av hans verksamhet med Netra News.
- Det är den enda självständiga journalistiska rösten som uppmärksammar korruption och övergrepp i Bangladesh. Det finns ingen kvar i landet som kan göra det vi gör. Regimen i Dhaka är inte vana vid detta, de har skapat ett skräckvälde där inga journalister vågar skriva om dem såsom vi gör på Netra News.
Blockerad i Bangladesh
Kort efter att nyhetssajten lanserades blockerades den i Bangladesh. Under flera års tid har pressfriheten i landet försämrats och Bangladesh ligger på 152:a plats av totalt 180 länder i Reportar utan gränsers jämförelse för 2021.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.