Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
M: Frys mottagande av kvotflyktingar
Sverige måste nu frysa mottagandet från andra länder om vi ska klara av att hjälpa ukrainarna. Det skriver Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.
42 000 - så många asylansökningar har Sverige i snitt tagit emot varje år sedan 2014. Av dem har fler än hälften lett till uppehållstillstånd i Sverige. Varje år. Det är dubbelt så många som våra nordiska grannländer tillsammans har tagit emot. Samtidigt står Europa inför den största flyktingkrisen sedan andra världskriget.
Ryssland har oprovocerat attackerat och invaderat Ukraina. Vladimir Putin för ett fruktansvärt krig som i många fall riktar sig mot civila. Missilerna träffar två restimmar bort. Det är som från Malmö till Kiruna, ungefär.
Enligt FN kan så många som tio miljoner ukrainare vara på flykt. 3,5 miljoner har hittills lämnat landet medan andra är kvar, på flykt i sitt eget land. Migrationsverkets huvudscenario är att 76 000 personer från Ukraina kommer söka skydd i Sverige fram till halvårsskiftet. Det finns också ett övre scenario som pekar på att det kan handla om 212 000 personer. Det kan jämföras med 2015 när Sverige på ett helt år tog emot 163 000 asylsökande.
Vi står nu inför en situation där regeringen säger att Sverige ska ta sin andel av de människor som flyr kriget i Ukraina. Regeringens hållning innebär att Sverige - oavsett scenario - kommer ta emot väldigt många människor från krigets Ukraina. Trots det och trots vårt historiskt höga mottagande gör regeringen inget för att begränsa övrig invandring till Sverige.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Sveriges Radio Studio Ett 22-03-30: Debatt: det svenska flyktingmottagandet (Extern länk)
M kräver stopp för kvotflyktingar - S: Inte uteslutet
Moderaterna kräver att Sverige omedelbart fryser mottagandet av kvotflyktingar för att kunna lägga alla resurser på personer som flytt från Ukraina, skriver Expressen. Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) menar att det är för tidigt att tala om ett stopp nu, men att ett sådant alternativ inte kan uteslutas.
En kvotflykting är en person som har flytt från sitt land och blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land. Sverige brukar ta emot 5 000 kvotflyktingar per år, enligt Migrationsverket.
Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, säger till Expressen att det är "helt orimligt, givet det stora behovet i vår närhet".
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SD: Asylstopp för alla utom ukrainare
Det ska vara stopp för alla asylsökande utom ukrainska medborgare, anser Sverigedemokraternas ledning. Och Sveriges förmåga att ta emot personer från Ukraina är inte obegränsad.
- Jag kan inte svara på vad kapaciteten är idag. Vår kapacitet är låg och vi kanske inte borde ta hela den potentiella tänkta kvoten eftersom vi har tagit en betydligt större andel tidigare och det har skapat de problem vi har, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till TT.
Regeringen har sagt att Sverige inte ska behöva ta emot en större andel än vad som motsvarar Sveriges andel av EU:s befolkning och ekonomi. Om det skulle bli fyra miljoner som flyr Ukraina (nu har över två miljoner flytt) skulle Sveriges andel bli någonstans omkring 100 000 personer.
- -Vi utesluter inte att vi kan behöva sätta upp begränsningar men i det korta perspektivet handlar det om att ge kvinnor och barn skydd, tak över huvudet och skola till barnen, säger Jimmie Åkesson.
Särskilt skyddsvärda
Inför partiets valkonferens i helgen har SD-ledningen, det verkställande utskottet, föreslagit ett uttalande angående flyktingläget efter Rysslands invasion av Ukraina.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
TT / AB 22-03-13: SD: "Vi har inte svängt om flyktingar" (Extern länk)
Aftonbladet 22-03-14: Åkesson om ukrainska flyktingar: "De är här för tillfälligt skydd" (Extern länk)
"Sverige måste ta emot flyktingar från Ukraina"
Statsminister Magdalena Andersson (S) har fel inställning till människor som flyr Rysslands invasion av Ukraina. Sverige är ett rikt land och måste ta emot flyktingar, skriver sjuksköterskan Ana Hagström.
Statsminister Magdalena Andersson var förra veckan efter ett möte med andra EU-ledare snabb med att proklamera att Sverige minsann inte ska vara ett stort mottagarland av nödställda människor som flyr vid en eventuell invasion i Ukraina. Det får andra länder göra, enligt Andersson.
Vi är där nu, en fullskalig invasion, beställd av den ryska diktatorn.
Magdalena Andersson ska veta att hon inte talar med en enad svensk röst. Det är många som inte håller med henne och Socialdemokraternas jakt på kortsiktiga röster.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Vi kunde ta emot flyktingarna då - och vi kan det nu
Debatten går het om huruvida Sverige ska ta sitt ansvar och ta emot de flyktingar som kommer att komma från krigets Ukraina. Magdalena Andersson har understrukit att först och främst måste andra länder ta emot en större andel. Hon anser att Sverige har gjort sitt. Varför man inte i stället hämtar in kunskap från oss som på ett framgångsrikt sätt tog emot de stora flyktingströmmarna år 2015 för att kunna erbjuda de som nu drabbats av kriget en trygg tillvaro, är för oss obegripligt, skriver Matilda Brinck-Larsen och David Nilsson, Frivilligorganisationen Agape.
Om man vill vara ett föredöme och utgöra en modell för andra att ta efter är det en bra början att vara stolt över det man gjort. Vill man år 2022 att flera europeiska stater ska ta ett ansvar likt vad Sverige gjorde 2015 bör man tydligt stå för att man då gjorde en bra insats.
Vi är två som befann oss i första linjen av det operativa mottagandet under flyktingvågen 2015. Stolta stod vi som kommunaltjänstemän mitt i en mobilisering av handlingskraft och pragmatism. Myndigheter och förvaltningar organiserade sig, samverkade, byggde förtroende sinsemellan, civilsamhällets frivilliga stöttade upp och Sverige stod för ett mottagande som stack ut. På ett positivt sätt.
Parallella strukturer
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Vi i civilsamhället är redo för en ny flyktingvåg
Om Migrationsverket skall vara redo för en ny flyktingström så måste de afghanska ärendena skyndsamt och effektivt avgöras, skriver Klara Patzauer med flera.
Enligt statsminister Magdalena Andersson (S) kommer Sverige inte vara ett stort mottagarland för de ukrainare som nu flyr från kriget. Hon förväntar sig att andra länder ska ta större ansvar än vid tidigare flyktingkriser. Polen har sträckt ut sin hand, och säger sig vara redo att ta emot en miljon flyktingar. När vi hör det skäms vi återigen för våra politiker, som fortfarande pratar om 2015.
2015 kom 162 877 asylsökande till Sverige. Sedan tyckte Sveriges regering att vi - inte flyktingarna - behövde ett andrum. 2021 var antalet asylsökande det lägsta under hela 2000-talet, drygt 11000 personer. Ändå verkar det offentliga Sverige inte riktigt ha hämtat sig, trots att det snart har gått sju år sedan en stor flyktingström kom till Sverige.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Sverige måste öppna för ukrainska flyktingar
Romina Pourmokhtari, ordförande Luf, Réka Tolnai, ordförande Cuf
Det säkerhetspolitiska läget i Ukraina har under de senaste dagarna intensifierats, i synnerhet efter att Ryssland under torsdagen kraftigt utökat sin militära invasion mot landet i sin helhet.
Människor flyr i talande stund såväl de drabbade områdena i de östra delarna av landet som Ukrainas huvudstad Kiev.
Amnesty och flera andra människorättsorganisationer har länge varnat för att en humanitär katastrof är stundande om Rysslands agerande fortsätter. Trots detta vägrar Magdalena Andersson att öppna Sveriges gränser för de ukrainska flyktingar som är och kommer att vara i behov av en fristad.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Olle Johnsson, Elin Hjelmestam, Liberala Ungdomsförbundet i Arena: Ta emot flyktingar från Ukraina (Extern länk)
Sverige och EU måste öppna sina hjärtan för miljontals flyktingar från Ukraina
Susanne Nyström
När miljontals ukrainare snart kan fly för sina liv är det genant att Sverige pekar på andra länder. Vi måste inse att det här och nu är vi som utgör närområdet.
Titta på Europakartan. Mellan Sverige och Ukraina ligger egentligen bara Polen, som redan innan den här veckans händelser hade börjat förbereda sig på en flyktingvåg, ifall konflikten i grannlandet skulle trappas upp.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Ukrainare måste få skydd i Sverige
När krisen i Afghanistan blev som mest akut förra året visade de svenska myndigheterna att det går att skapa luckor i regelverken.
Nu står vi inför en ny kris i Ukraina. Nya behov av skydd. I det läget går det inte att vara passiv, skriver Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN.
Den 24 februari 2022 vaknade Europa till ett nytt krig. Ryssland invaderade Ukraina och världsledarna talar om den största krisen sedan andra världskriget.
Med tanke på de senaste årens dystra utveckling kanske det är rimligare att säga:
Ännu ett bakslag.
Ännu en tillbakarullning av demokrati och yttrandefrihet.
En ny flyktingvåg väntar
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
"Sverige måste ge asyl till blågula krigsflyktingar"
Statsminister Magdalena Andersson (S) har fel när hon säger att vi den inte ska vara ett stort mottagarland av flyktingar. Sverige måste ge asyl till blågula krigsflyktingar, skriver Hanna Jokel och Annie Sinistaj, distriktsordförande respektive styrelseledamot i Socialdemokratiska ungdomsförbundet i Skåne.
I veckan meddelande statsminister Magdalena Andersson att Sverige inte kommer vara ett stort mottagarland och att det förväntas att andra länder ska ta större ansvar än vid tidigare flyktingkriser. Men vi kan inte lägga ansvaret på andra länder och se på när oskyldiga liv drabbas av andra länders migrationspolitik. Sverige måste ge asyl till ukrainska medborgare.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
"Sverige och EU måste ta emot krigsflyktingarna"
Mårten Löfberg, generalsekreterare på Asylrättscentum: Kriget i Ukraina utlöser en flyktingkatastrof i Europa. EU:s massflyktsdirektiv gör att människorna snabbt kan få åtminstone tillfälligt skydd i unionen. Oroande signaler har kommit från Sverige om att skjuta ifrån sig ansvaret. Men det är dags att leva upp till självbilden som humanitetens hemvist.
Solidaritetens tid är nu.
Rysslands våldsamma övergrepp mot Ukrainas befolkning och på folkrätten är en dyster och dramatisk milstolpe i Europas moderna historia. Ännu en humanitär katastrof av ofantliga mått - denna gång i Sveriges och EU:s absoluta närområde. Som alltid är det människor - inte stater - som är krigets egentliga offer.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
M-ledaren Ulf Kristersson öppnar för kraftigt ökat flyktingmottagande
FN:s flyktingorgan (UNHCR) bedömer att runt fyra miljoner människor kan komma att behöva fly Ukraina. Uppemot 80 000 ukrainare skulle kunna söka sig till Sverige. Något som fått Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att öppna för att se över flyktingmottagandet.
- När vi har krig i Europa då är det väldigt många saker som inte längre gäller, säger Ulf Kristersson i SVT:s 30 minuter.
M-ledaren vill dock inte diskutera några konkreta antal när det kommer till mottagandet.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Nyheter 22-03-02: Partiledare i samtal om Ukrainaflyktingar (Extern länk)
Ygeman om flyktingar från Ukraina: Dags för andra att ta ansvar
Regeringen tror inte på några större flyktingströmmar från Ukraina till Sverige och anser att det är dags för andra länder att ta ansvar.
Men om det krävs är Migrationsverket redo att höja beredskapen.
- Om vi skulle vi stå inför en humanitär katastrof i Ukraina så kan vi naturligtvis skala upp, säger migrationsminister Anders Ygeman, (S).
De senaste veckorna har regeringen haft dagliga avstämningar med Migrationsverket om läget i Ukraina. Myndigheten har precis som polisen inlett en särskild händelse för att hantera konsekvenser för Sverige och vår omvärld.
- De har beredskap att vidta de åtgärder som krävs. Vi är naturligtvis också beredda att bistå de länder som främst kommer att vara destinationsländer för de som flyr från Ukraina, både internt i landet men också till grannländerna. Främst via Frontex men även annan hjälp om det efterfrågas. Det kan vara hjälp med screening och inskrivning i de olika EU-systemen, själva asylhanteringen, säger migrationsminister Anders Ygeman, (S).
Hur rustade skulle Migrationsverket vara om många människor söker sig till Sverige från Ukraina?
- Vi har lagt om migrationspolitiken. Vi har gått från en situation där vi tog 12 procent av de sökande som kom till EU och nu är det på 3 procent. Det motsvarar befolkningen och vår andel av europeiskt BNP. Därför har vi nu en lägre kapacitet. Men skulle vi stå inför en humanitär katastrof I Ukraina så kan vi naturligtvis skala upp, säger han.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Arkivet innehåller inga klipp om detta ämne från de senaste tolv månaderna. Återgå till huvudrubriken för att välja ett annat ämne!
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.