fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Sverigedemokraterna

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 211231:

Värmlands Folkblad debatt 21-12-27:

SD:s känslokalla människosyn blir synlig på allt fler områden till sidans topp

Sverigedemokraterna vill lägga ner allt bistånd. Att "hjälpa flyktingar på plats" visar sig också vara en fantasi när de i sin budget även tar bort stödet till humanitärt bistånd och till FN:s flyktingorganisation UNHCR, skriver Stefan S Widqvist som hoppas biståndspolitiken ska ta en framträdande plats i nästa års val.

Nu har Matilda Ernkrans (S) tillträtt som ny biståndsminister. En tillsättning som tyvärr inte grundar sig på hennes erfarenheter och kunnighet gällande just bistånd. Är detta ett tecken på att biståndspolitiken är en nedprioriterad fråga för (S)?

Den borde i stället lyftas fram. Internationellt utvecklingssamarbete och fattigdomsbekämpning ställs i dagens politik mot inrikespolitikens återvandringspolitik. I relation till detta behöver en solidarisk biståndspolitik få en mer framträdande roll och konfrontera den inhumana migrationspolitiken under 2022 års (S)-valrörelse.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211210:

SvT Nyheter 21-11-26:

Jimmie Åkesson (SD) om återvandringsförslaget: "Bygger på frivillighet" till sidans topp

Sverigedemokraterna inledde på onsdagen sina landsdagar i Karlstad. Partiet ska bland annat ta ställning till ett förslag om att skapa ökade möjligheter för invandrare att återvända till sina tidigare hemländer.

- Den återvandring vi ska diskutera bygger helt på frivillighet, att man vill återvända, säger partiledare Jimmie Åkesson i Morgonstudion.

Sverigedemokraterna står som en av de klara vinnarna efter de turbulenta dagarna i riksdagen. Enligt Jimmie Åkesson var budgetomröstningen en av de största framgångarna i partiets historia.

- Det har varit kaotiskt men sakpolitiskt en väldigt framgångsrik vecka, säger han.

- Det här är första gången som vi faktiskt får igenom tung politik. Vi är med och påverkar statens budget, det är klart att det är det största.

"Vill ha strikt miniminivå"

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

TT / AB 21-11-26: SD-strid om storlek på återvandring (Extern länk)

Dagens Arena ledare 21-12-03: Jimmie Åkesson bör avkrävas en förklaring av hur den "uppsökande verksamheten" ska gå till. (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 21-11-26:

Ministern om nya budgeten: 1 miljard till återvandring till sidans topp

Den nya högerbudgeten innebär att 1 miljard kronor av biståndet läggs på återvandring.

Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) kallar det för en förtäckt budgetpost.

- Här har vi ett bevis på vad Sverigedemokraterna vill med biståndet - att göra sig av med invandrare från Sverige.

I onsdags klubbades Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budgetförslag i riksdagen. I budgeten läggs 1 miljard kronor av biståndsmedlet på "återuppbyggnad av krigshärjade länder för att möjliggöra för människor att åter bo och leva i trygga samhällen och bidra till dess tillväxt."

Enligt biståndsminister Per Olsson Fridh är det en förtäckt budgetpost för återvandring.

- Det här är en politik som syftar till en återvandring från Sverige och tillbaka till krigshärjade länder.

Olsson Fridh anser att det är stor skillnad på att återvända och att återvandra. Att återvända till sitt hemland är en mänsklig rättighet som han ser positivt på. Att återvandra är påtvingat av staten där man skickar människor ut ur Sverige.

Återvandring viktigt för SD

Ingenting av detta framgår i skrivelsen. Vad grundar du det på att pengarna ska användas så?

- Det är det som Sverigedemokratiska företrädare är ute och säger. Jimmie Åkesson sa det inför deras landsdagar i SVT i morse.

I inslaget som Olsson Fridh hänvisar till säger Åkesson att återvandring är viktigt för att minska invandringen till Sverige. Han understryker dock att det ska ske frivilligt.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210921:

Sveriges Radio Ekot 21-09-16:

Alternativ för Sverige satsar: "Moskéer hör inte hemma i Sverige" till sidans topp

Alternativ för Sverige är en av nomineringsgrupperna i söndagens kyrkoval och partiet vill att all invandrings-och asylaktivism upphör i svenska kyrkan, och att kyrkan ägnar sig för mycket åt politiska ställningstagande.

"Ofta blir det att kyrkan tar ställning för mer invandring, hbtq-kampanjer och klimataktivism och det är inte kyrkans uppgift", säger AFS:s partiordförande Gustav Kasselstrand.

Niclas Nilsson, researcher på Stiftelsen Expo har granskat valet beskriver AFS som ett högerextremt parti, och säger att många av AFS kandidater består av personer som tidigare varit engagerade och förtroendevalda i Sverigedemokraterna men som senare uteslutits av SD.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

Expo 21-08-21:

Vad har talibanerna och Sveriges högerradikala medier gemensamt? till sidans topp

Anna Fröjd

Sverige har stoppat alla utvisningar till Afghanistan och talibanerna har återtagit makten med våld. Men Sveriges högerradikala medier skäms inte för sin öppna rasism och brist på humanism.

Den 5 augusti uppmanade utrikesdepartementet alla svenskar som befinner sig i Afghanistan att lämna landet. Avrådan från att resa till landet har legat fast sedan februari 2006.

Sverige har stoppat alla utvisningar till Afghanistan. Talibanernas framfart har gjort att säkerhetsläget i landet är minst sagt allvarligt. Omkring 7 000 afghanska medborgare får därmed tills vidare stanna i Sverige. Det är ett beslut som inte alla är nöjda med.

I flera av de svenska högerextrema och högerpopulistiska medierna beskrivs afghanska pojkar och män i Sverige som "ynkliga", "fega" och bör om något, enligt dessa medier, betraktas som "desertörer".

Den högerextrema nättidningen Samnytts politiska chefredaktör Mats Dagerlind frågar sig i en krönika den 12 augusti varför man inte, i stället för gymnasieutbildning, satsar på att ge afghaner "en grundläggande militär utbildning och sedan luftlandsätta dem i Afghanistan med Herkulesplan?". Vidare skriver han att "vi kan matcha talibanernas numerär med en militär 'ensamkommande'-styrka".

Liknande åsikt luftar högerpopulistiska Nyheter Idags krönikör Robert Mathiasson när han den 15 augusti skriver att talibanernas framfart underlättas "om många av de killar och män som inte vill ha något medeltida islamistiskt styre sticker från sitt land istället för att vara kvar och kämpa".

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210520:

Barometern debatt 21-05-18:

"Vi vill strypa bidragen till icke-medborgare" till sidans topp

Oscar Sjöstedt, Mattias Bäckström Johansson, Martin Kirchberg, (SD)

För Sverigedemokraterna är kopplingen mellan medborgarskap och nationell identitet en viktig grundbult i samhällsbygget. Den som är medborgare i Sverige ska också vara en del av Sverige och se Sverige som sitt hemland.

En ansökan om att få upptagas till medborgare är en ansökan om att denna samhörighet formellt ska bekräftas, samt ett bevis för att Sverige är den sökandes nya permanenta hemland. Detta, menar vi, bidrar till ett sammanhållet folk med god samhällsgemenskap där klyftor mellan infödda och invandrade svenskar minimeras.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210504:

SvT Nyheter 21-04-26:

SD: Begränsa bidragen för utländska medborgare till sidans topp

Sverigedemokraterna vill begränsa barnbidraget, bostadsbidraget, garantipension och flera andra bidrag till att bara gälla svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder.

Förslaget ska ligga till grund i en förhandling med en framtida borgerlig regering.

- Det kommer vara viktigt för oss i en regeringssamverkan, säger Jimmie Åkesson (SD).

I vårens skuggbudget föreslår Sverigedemokraterna att en rad bidrag enbart ska ges ut till svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder. Det rör bland annat barnbidraget, bostadsbidraget, föräldrapenning på lägsta- och grundnivå, äldreförsörjningsstödet och garantipensionen.

- Syftet är inte primärt budgetrelaterat, utan för att påverka migrationspolitiken långsiktigt. Det blir mindre lukrativt och generöst att bo i Sverige, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt på måndagens pressträff tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson.

Åkesson: Vår ingång in i en framtida regeringsförhandling

Besparingen av förslaget beräknas bli 7-8 miljarder kronor per år. Men för staten väntas inte besparingen lika stor då en del av kostnaden i stället kommer hamna på kommunerna i form av ökande socialbidrag som måste kompenseras.

- Den här frågan är helt avgörande långsiktigt, och det kommer vara viktigt för oss i en regeringssamverkan. Sedan behöver förslaget inte vara exakt det vi lägger fram, men det här är vår ingång in i en framtida förhandling, säger Jimmie Åkesson.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Studio Ett 21-04-26: Sverigedemokraternas krav på stora nedskärningar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Arena ledare 21-04-30:

SD vill mobba utomeuropéer till sidans topp

Mats Wingborg

SD kräver åter att barnbidrag och andra sociala försäkringar bara ska gå till medborgare i Sverige eller något annat EU/EES-land. Förslaget riktar udden mot personer som migrerat till Sverige från länder utanför Europa.

Häromdagen kom ett nygammalt förslag från SD. I skuggbudgeten föreslår partiet att barnbidrag, föräldraförsäkring och garantipension ska dras in för dem som inte är medborgare i Sverige eller i något EU/EES-land. Jimmie Åkesson kallar upplägget för en "kravbaserad integrationspolitik". Konsekvensen skulle bli att barnbidraget drogs in för 100 000 barn.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210402:

Dagens Nyheter 21-03-19:

Åkesson: Sverige bör uppmana syrier att återvända till sidans topp

Jimmie Åkesson vill få igång samtal med Moderaterna om de frågor som en eventuell ny regering ska driva. Att få invandrare att återvända till sina hemländer står högt på SD:s lista.

- Jag har inget problem med om det uppstår ett tryck på människor som inte är en del av Sverige, säger Jimmie Åkesson.

Regeringsalternativen inför nästa val klarnar steg för steg. Liberalernas ledning vill öppna för att delta i en borgerlig regering som även söker stöd hos Sverigedemokraterna. Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) ser framför sig ett budgetsamarbete med Jimmie Åkessons parti och de har i olika intervjuer på sistone utvecklat sin syn på hur det ska gå till.

Inför de förhandlingar som i så fall stundar är SD-ledarens prioriteringar tydliga.

- Vi vill ha genomslag i sakpolitiken på de områden som är viktiga för våra väljare. Särskilt inom migration, integration, rättspolitiken och energipolitiken vill vi ha så stort inflytande som möjligt, säger Jimmie Åkesson.

Kan ni få det inflytandet utan ett budgetsamarbete?

- Det allra mesta är kostnadsdrivande och budgetpåverkande. Jag ser framför mig att vi påverkar budgeten på de områden som är viktiga för oss men formerna för det är för tidigt att diskutera.

- Men det finns även mycket som ligger utanför budgeten som är viktigt för oss. Vill vi låsa in fler brottslingar så måste det till lagstiftning. Migrationspolitiken handlar i grunden också om lagstiftning.

Vill du ha någon form av uppgörelse eller avtal för att stödja en borgerlig statsminister?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210314:

SvT Agenda 21-02-28:

Sabuni: Vi kommer inte att dra en järnridå mot ett riksdagsparti till sidans topp

En uppmärksammad tweet från Jimmie Åkesson har satt fart på diskussionen om Sverigedemokraternas inflytande i ett eventuellt framtida högersammarbete.

På söndagskvällen debatterade Åkesson och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hans uttalande i SVT:s Agenda.

- Vi kommer inte att dra en järnridå gentemot ett parti i riksdagen utan vi ska gå i hård konfrontation där vi tycker olika, säger Sabuni.

"Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar. Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar."

Så skrev Jimmie Åkesson i förra veckan, i en tweet som var en del av ett längre Facebookinlägg. Ett uttalande som mött kritik från höger och vänster.

"Nedsättande beskrivningar"

De tänkta samarbetspartierna, Moderaterna och Kristdemokraterna, har båda tagit avstånd från hans formuleringar. Även Liberalerna, som just nu ställs inför frågan om de ska lämna Januarisamarbetet och stödja en regering med Ulf Kristersson (M), har fördömt uttalandet.

"Hätska utfall mot invandrare på twitter är ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti", skrev Nyamko Sabuni på Facebook.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Agenda 21-02-28: Därför har Agenda debatt med Sabuni och Åkesson (Extern länk)

TT / AB 21-04-14: Lennart Rohdin lämnar Liberalerna (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210226:

SvT Nyheter 21-02-19:

Skarp kritik mot Åkessons ordval: "Ovärdigt en partiledare" till sidans topp

Jimmie Åkesson (SD) kräver totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, som han menar utgör "en social, kulturell eller ekonomisk belastning". Utspelet har väckt skarp kritik från flera andra toppolitiker.

"Det är ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti", skriver Nyamko Sabuni (L).

På fredagen svarade Åkesson på kritiken.

Det var i torsdags eftermiddag som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skrev på Twitter: "Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar. Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar."

Utspelet har nu fått flera av Åkessons politiska motståndare att se rött. Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet skriver följande på Twitter:

Lööf: "Politik och retorik radikaliseras"

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Alex Voronov i Katrineholms-Kuriren 21-02-20: M och KD närmar sig SD medan SD släpper spärrarna (Extern länk)

SVT:s Mats Knutson 21-02-19: "Uttalandet höjer trösklarna för ett samarbete med M och KD" (Extern länk)

Aylin Fazelian (S) och Jeanette Olsson (S) i Göteborgs-Posten 21-02-22: Åkessons tal om "kulturell belastning" uppenbar radikalisering (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter insändare 21-02-22:

"Åkesson och hans rasism är en belastning för Sverige" till sidans topp

Med flyktingvågen från Syrien får Sverige färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer som kan bidra till samhället. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och hans rasism utgör däremot en belastning för Sverige, skriver Abdulla Miri, flykting från Syrien.

Under 2015 gick jag en kurs vid Uppsala universitet som heter "Korta vägen". Det är en utbildning som vänder sig till nyanlända akademiker med syfte att öka chanserna att få jobb som matchar den kompetens man har.

Vi var mer än 40 deltagare som kom från Syrien. En av våra föreläsare en dag sade till oss: "Ni är en gåva till landet som måste användas på rätt sätt. Utvecklingen i Sverige går mot att befolkningen blir äldre och det finns ett behov av mer arbetskraft, vi måste arbeta längre och mer för att kunna behålla vår välfärd."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Åke Boa Lundberg i Dagens Nyheter insändare 21-02-23: "Högerpopulismen är en kulturell belastning" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210125:

Aftonbladet debatt 21-01-18:

Skrota förslagen som ökar på invandringen till sidans topp

SD: Det måste vara slut med gymnasieamnestier och Tinderlagar

Den rödgröna regeringens migrationspolitik är som en hydra. När riksdagen enats och huggit huvudet av ett uselt förslag, så växer det genast fram tre nya och lika världsfrånvända.

Först kom gymnasielagen, sedan amnestin, och nu är det dags för Tinderlagstiftningen.

Det utvattnade förslag som Migrationskommittén lade fram i höstas orsakade en smärre regeringskris, och migrationsminister Morgan Johansson fick därför lova att krydda förslagen med en rad liberaliseringar. En fredagskväll i december smög regeringen därför ut tre nya lagförslag:

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 201207:

Aftonbladet debatt 20-11-24:

Äldre och sjuka betalar priset för invandringen till sidans topp

Jimmie Åkesson: Fem år efter tillfälliga asyllagen är vi på väg mot ruta ett igen

Den 24 november 2015 presenterade regeringen en tillfällig lagstiftning, med syfte att minska antalet flyktingar till Sverige.

Bara ett par månader tidigare hade statsminister Stefan Löfven fällt det numera klassiska utlandet "mitt Europa bygger inga murar".

I dag, fem år senare, börjar regeringen åter ta steg för att hamna på ruta ett igen. Invandringen ska återigen ökas och detta i ett läge när svensk välfärd nu mer än någonsin behöver mer resurser.

Under migrationskommitténs arbete visade många en vilja att föra en mer hållbar invandringspolitik. Men kort efter att kommitténs arbete var klart lyckades ändå Miljöpartiet i efterhand pressa Socialdemokraterna till mer liberala regler.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.