Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Rossana Dinamarca: Massflyktsdirektivet handlar inte om att hjälpa flyktingarna
Krigets våld i Ukraina kan inte beskrivas på något annat sätt än urskillningslöst. Civila beskjuts och bombas på sjukhus, medan de försöker ta sig genom humanitära korridorer för att evakueras. De bränns på bål eller avrättas med bakbundna händer och slängs i massgravar.
Under normala omständigheter hade de som idag flyr från kriget fått asyl och uppehållstillstånd i Sverige antingen som flyktingar eller alternativt skyddsbehövande. Men nu har EU:s länder skyddat sig mot det genom massflyktsdirektivet. Ett direktiv som går på tvärs med FN:s flyktingkonvention och därför aldrig borde få aktiveras.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Ukrainska flyktingar måste få chans att börja på SFI
Bilder av sönderbombade städer, utslagen infrastruktur och inte minst de senaste rapporterna om massmord på civila ger en föraning om att många ukrainare nog är här för att stanna - om inte för alltid så åtminstone en längre tid. Så erbjud dem språket, skriver SFI-läraren Daniel Lindeberg.
Låt mig först lugna konspirationsteoretiker och skingra andras eventuella misstankar: Jag talar inte i egen sak. Vi som arbetar med Svenska för invandrare (SFI) har ingen brist på invandrare att undervisa. Alla de flyktingar som kom hit under 2015 har ännu inte lärt sig svenska. Några har varit föräldralediga, andra kanske brottats med psykisk ohälsa från krigstrauman och kan först nu klara av att lära sig ett nytt språk. En tredje grupp - ofta kvinnor - har som konsekvens av långtidsarbetslöshet och diskriminering valt att satsa på en svensk utbildning som gör dem anställningsbara och på den utbildningsvägen är SFI första anhalten. På min egen arbetsplats har vi under många år jobbat nära vår maximala kapacitet.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Alex Voronov: Anders Ygeman har fel om regler för flyktingar - igen
Migrationsminister Anders Ygeman (S) och sanningen har stora svårigheter med att hitta varandra. Det hände när statsrådet hänvisade till en utvärdering av EBO-lagen som inte fanns. Det inträffade igen när han fick det till att Sverige har snart sagt Europas högsta ersättningar till asylsökande, vilket inte är sant.
I fredags var det dags igen, i en interpellationsdebatt i riksdagen med Maria Ferm (MP). Det handlade om villkoren för ukrainska flyktingar. Ferm vill att de ska folkbokföras, få etableringsplan, ges rätt att läsa svenska för invandrare med mera, precis som alla andra som ges rätt till skydd.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Lööf och Stenevi: Regeringen måste göra mer för ukrainska flyktingar
Regeringen behöver göra mer för att de ukrainska flyktingarna ska få större rättigheter i Sverige. Det anser flera riksdagspartier som nu kräver att regeringen agerar. Men integrationsminister Anders Ygeman (S) vill inte utlova några nya åtgärder i närtid.
- Nu innan sommaren ser jag inte framför mig att det behövs något mer än det vi presenterat, säger han.
Över 21 000 ukrainska flyktingar har hittills kommit till Sverige och prognosen är att tiotusentals fler kommer att söka sig hit de närmaste månaderna. De allra flesta som kommer hit omfattas av det så kallade massflyktsdirektivet som innebär att de får tillfälligt uppehållstillstånd utan prövning. Däremot har flyktingarna inte full rätt till vård, etableringsinsatser eller språkundervisning. Hittills har drygt 2 000 ukrainska flyktingar sökt asyl i Sverige.
Flera riksdagspartier tar nu initiativ för att öka rättigheterna för dem som omfattas av masskyddsdirektivet. Centerpartiet vill att dessa ska få ett särskilt etableringsspår.
- Det är viktigt att de som kommer till Sverige får bästa möjlighet att kunna integreras snabbt och få ett så värdigt mottagande som möjligt, säger C-ledaren Annie Lööf.
Massflyktsdirektivet innebär att flyktingarna kan få uppehållstillstånd i som mest tre år.
- Då lever dessa personer i ett vakuum. Vi tycker att vi borde göra tidigare insatser, säger Annie Lööf.
Varför ska staten sätta in stora insatser från dag ett för människor vars högsta önskan i många fall är att återvända till sitt hemland?
- En hel del kommer att återvända. Men vi måste också planera för att det här kriget kommer att vara utdraget. Många kommer att gå i svensk skola och förskola och etablera sig här. För att underlätta för människor att både känna sig välkomna här och ha möjligheten att integreras så tycker vi att samhället tidigt ska kunna erbjuda språkinlärning och samhällsintroduktion, säger Annie Lööf.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Ukraina-flyktingarna riskerar hamna i limbo
Joakim Lundqvist, Silas Aliki, Folkets Juristbyrå
Inom EU diskuteras just nu en aktivering av det så kallade massflyktsdirektivet.
Regeringen och Migrationsverket behöver nu svara på hur man ska agera för att undvika att flyktingar från Ukraina hamnar i ett inhumant ingenmansland i det svenska samhället.
Hundratusentals - kanske snart miljontals - människor ser sig just nu tvungna att fly i och ifrån Ukraina för att komma undan våldet i Rysslands olagliga anfallskrig.
FN:s flyktingorgan UNHCR uppskattar just nu att upp till 7 miljoner snart kan vara på flykt.
EU-kommissionen föreslår därför en aktivering av massflyktsdirektivet med möjligt beslut i dag den 3 mars. Det skulle innebära att flyktingar från Ukraina får tillfälligt skydd i EU-länderna.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.