fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Om Liberalerna

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 211122:

Svenska Dagbladet debatt 21-11-17:

"Uppvärdera svenska medborgarskapet" till sidans topp

Vi vill se fyra reformer för att höja medborgarskapets status och därmed stärka grunden för den svenska samhällsgemenskapen. Det skriver Nyamko Sabuni med flera från L.

Sverige har upplevt sju långa år av socialdemokratiskt styre - sju förlorade år för 60 utsatta områden där gäng och extremister har makt, sju år där landets samman?hållning har försvagats än mer och rättsstatens grunder hotats. Det är lovvärt att nya partiledaren Magdalena Andersson vill prioritera kampen mot "segregationen", men hon saknar tydliga mål och en konkret handlingsplan. Tomma tunnor skramlar högst.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 21-11-20:

L backar från språkkrav till sidans topp

Språkkrav bör inte ställas för permanenta uppehållstillstånd. Det beslutade Liberalernas landsmöte.

Därmed kördes partistyrelsen, som ville avslå den aktuella motionen, över.

Partistyrelsen menade att språkkravet behövs för att öka incitamenten för att lära sig svenska, men fick mothugg.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 21-11-21:

Het debatt om migrationspolitiken på (L)andsmötets sista dag till sidans topp

Det blev en het debatt om migrationspolitiken på Liberalernas landsmöte, som nu är avslutat. En rad ombud krävde att partiet ska byta linje, och driva att permanenta uppehållstillstånd ska vara utgångspunkten i asylpolitiken.

"Vetskapen att man får stanna i Sverige ökar alla incitament att lära sig svenska och skaffa sig ett jobb", sade Ellen Österberg.

Det hela landade i en kompromiss, med innebörden att partiets principiella utgångspunkt är att permanenta uppehållstillstånd ska gälla, men att den migrationspolitiska överenskommelsen - där tillfälliga uppehållstillstånd gäller - bör ligga fast.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 21-11-21:

L-ledningen pressades till kompromiss om migrationen till sidans topp

Efter en intensiv debatt lyckades Liberalernas ledning sätta stoppa för de mest långtgående förslagen om en mjukare migrationspolitik. Men det krävdes en kompromiss för att det inte skulle bli en omsvängning i synen på uppehållstillstånd.

Migrationen var hetaste frågan när Liberalernas landsmöte avslutade på söndagen. Flera motioner låg på bordet som föreslog uppmjukningar av den stramare linje som Liberalerna, i likhet med många andra partier, har slagit in på de senaste åren.

Flyktingfrågan väntas spela en central roll om det ska formas en ny regering med Moderaterna i spetsen efter nästa val, vilket Liberalerna önskar. En sådan regering kommer att behöva stödja sig på Sverigedemokraterna, som företräder en mycket restriktiv syn på invandring.

Det mest omstridda förslaget på söndagen var att Liberalerna skulle återgå till att se permanenta uppehållstillstånd som huvudregel när människor beviljas asyl i Sverige. Det fanns också en motion som ifrågasatte försörjningskraven vid familjeåterförening.

Flera ledamöter i partistyrelsen vädjade från talarstolen att inte bryta upp den migrationspolitik som det kostat Liberalerna mycket möda att utforma.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210520:

Sundsvalls Tidning debatt 21-05-08:

Liberaler i Sundsvall: Sanningen om turerna i migrationspolitiken till sidans topp

Den 6 oktober 2020 lämnade Liberalerna (L) ett förslag i riksdagen som innehöll en rad olika punkter på hur vi måste ändra lagen kring migrationen. De punkter som förslaget innehåller har tidigare lagts fram av migrationskommittén, vars uppdrag var att ta fram en hållbar migrationspolitik som ska vara human, rättssäker och effektiv.

Förslaget från kommittén stod Socialdemokraterna (S) bakom. Alltså samma punkter som vi i L nu tar fram som vår migrationspolitik tyckte S var bra.

Eftersom S stod bakom hela innehållet i migrationskommitténs förslag så borde de kunna stödja L:s motion i riksdagen. På så sätt kunde man minska inflytande för ytterkantspartier, SD och V, och nå en bredare samsyn mellan övriga partier och S. Så blev som bekant inte fallet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210314:

SvT Agenda 21-02-28:

Sabuni: Vi kommer inte att dra en järnridå mot ett riksdagsparti till sidans topp

En uppmärksammad tweet från Jimmie Åkesson har satt fart på diskussionen om Sverigedemokraternas inflytande i ett eventuellt framtida högersammarbete.

På söndagskvällen debatterade Åkesson och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hans uttalande i SVT:s Agenda.

- Vi kommer inte att dra en järnridå gentemot ett parti i riksdagen utan vi ska gå i hård konfrontation där vi tycker olika, säger Sabuni.

"Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar. Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar."

Så skrev Jimmie Åkesson i förra veckan, i en tweet som var en del av ett längre Facebookinlägg. Ett uttalande som mött kritik från höger och vänster.

"Nedsättande beskrivningar"

De tänkta samarbetspartierna, Moderaterna och Kristdemokraterna, har båda tagit avstånd från hans formuleringar. Även Liberalerna, som just nu ställs inför frågan om de ska lämna Januarisamarbetet och stödja en regering med Ulf Kristersson (M), har fördömt uttalandet.

"Hätska utfall mot invandrare på twitter är ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti", skrev Nyamko Sabuni på Facebook.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Agenda 21-02-28: Därför har Agenda debatt med Sabuni och Åkesson (Extern länk)

TT / AB 21-04-14: Lennart Rohdin lämnar Liberalerna (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210208:

SvT Nyheter 21-02-03:

Mats Knutson: "Sabuni surrar fast sig vid masten" till sidans topp

Nyamko Sabuni skrädde inte orden när hon i programmet "30 minuter" menade att Stefan Löfvens och Annie Lööf bryter mot Januariavtalet. Ord som Mats Knutson tror kan göra att det blir svårt för L-ledaren att i framtiden backa gällande frågan om migrationen.

- Hon surrar fast sig ännu hårdare vid masten, sa Mats Knutson i Aktuellt.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-02-05: Lööf: "Inget regelrätt samarbete om migrationspolitiken" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210125:

SvT Nyheter 21-01-13:

Sabuni hotar att lämna budgetsamarbetet till sidans topp

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är beredd att lämna budgetsamarbetet med januaripartierna om regeringen går vidare med förslagen till den nya migrationslagstiftningen.

Enligt Stefan Löfven gör L en höna av en fjäder. Men Sabuni är bestämd:

- Då får statsminister hitta en annan konstellation för att få fram sin budget, säger Nyamko Sabuni till SVT Nyheter.

Enligt Sabuni bryter förslagen mot januariavtalet då en ökad invandring kommer att påverka kommande budgetar. Migrationskommitténs betänkande är det regeringen borde lägga fram tycker Sabuni.

- Om man går fram med de här förslagen kommer vi inte medverka till nästa budget. Det är mitt tydliga besked i dag, säger Sabuni.

Migrationskommitténs förslag för en ny migrationspolitik lämnades i september över till migrationsminister Morgan Johansson (S). Men efter att förhandlingarna bröt samman i somras, blev det inget helhetsförslag med majoritet i riksdagen bakom sig som lades fram.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-01-13: Löfven: Vi tänker gå fram med förslagen (Extern länk)

Sveriges Radio Studio Ett 21-01-14: L pressar regeringen att dra tillbaka migrationsförslag (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-01-18: De krisande Liberalerna (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Katrineholms-Kuriren 21-01-13:

Det är Sabuni som bryter mot Januariavtalet till sidans topp

Nyamko Sabunis ultimatum till regeringen om invandringspolitiken följer ett mönster. Hennes löfte att hedra Januariavtalet har aldrig varit något mer än läpparnas bekännelse. I en rad uttalanden har Sabuni i stället beskrivit koalitionen med regeringen som politiskt onaturlig. Inte heller har hon velat kännas vid den skarpa gräns mot SD som hennes företrädare Jan Björklund dragit upp.

Och nu har Sabuni och partiledningen hittat ännu ett sätt att flytta Liberalerna närmare M-KD-SD-samarbetet. Man kräver att regeringen drar tillbaka sitt förslag om humanitär grund för uppehållstillstånd. I annat fall hotar Sabuni att lämna budgetsamarbetet.

Syftet med regeringens förslag är att hantera brister i det lagpaket som migrationskommittén lämnade i höstas - och sågades grundligt av ett antal remissinstanser - och lösa de problem som kommittén aldrig tog sig an. Det gäller framför allt situationen för de ensamkommande unga.

Dessa är personer som har nekats asyl, ofta på grund av utdragna asylprocesser och ifrågasatta åldersbedömningar. Många har tillfälliga uppehållstillstånd för studier som de snart förlorar utan att få andra. I de allra flesta fall kan de inte och kommer aldrig att kunna utvisas, inte minst på grund av begränsade resurser. Samtidigt får de unga allt starkare anknytning till Sverige via familj och vänner.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-01-16:

Intern kritik mot Nyamko Sabuni efter migrationskrav till sidans topp

Väljarstödet sjunker och nu kritiserar toppnamn i Liberalerna öppet Nyamko Sabuni.

Bakgrunden är partiledarens senaste drag där hon hotar att lämna budgetsamarbetet med regeringen.

- Att slå igen dörren för Januariavtalet på grund av ett förslag om en humanitär klausul i migrationspolitiken är orimligt, säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro.

Nyamko Sabuni kräver att regeringen backar från delar av förslaget till ny migrationslagstiftning. Enligt Sabuni väntas annars en ökad invandring och ökade kostnader för Sverige.

- Om man går fram med de här förslagen kommer vi inte medverka till nästa budget. Det är mitt tydliga besked i dag, sa hon till SVT i samband med onsdagens partiledardebatt.

Kravet har väckt internt missnöje inom Liberalerna.

En liberal källa kallar det för en desperat ursäkt för att kritisera regeringen. Källan anser inte att det gynnar partiet, som redan dras med rekordlåga opinionssiffror.

I Aftonbladet/demoskops senaste mätning fick Liberalerna 2,3 procent.

- Man framställer sig ständigt som den gnälliga förloraren. Jag är övertygad om att flera i partiet nu inser att det här håller inte längre, säger källan.

Kommunikativt haveri

Vad håller inte?

- Vi har en opinionskatastrof och ett kommunikativt haveri. Jag tror inte Nyamko har partiet med sig, men få vill gå ut öppet och säga det.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Dagens Nyheter 21-01-20: "Sabuni har en majoritet i partistyrelse och riksdagsgrupp bakom sig" (Extern länk)

SvT Nyheter 21-01-22: Efter extramötet: Inga besked om januari-avtalet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.