Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Information från myndigheter eller organisationer saknas
L: Separatisterna i Sverige måste knäckas
Det finns i Sverige en separatistisk rörelse som vill splittra vårt land och undergräva demokratin. Att bekämpa dessa krafter kräver en nationell mobilisering, skriver Johan Pehrson (L).
Påskkravallerna som följde koranbränningar i ett stort antal svenska städer måste bli en brytpunkt för svensk integrationspolitik. Vi såg islamister och gängkriminella kasta sten på polis för att döda. I flera fall tillsammans med mycket unga personer. Ingen kan längre blunda för att det i Sverige finns en mycket kraftigare och mer organiserad rörelse än vad det politiska etablissemanget har förstått. De vill splittra vårt land och undergräva vår gemensamma demokrati. Liberalerna är redo att ta kampen mot dessa separatister.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
"Uppvärdera svenska medborgarskapet"
Vi vill se fyra reformer för att höja medborgarskapets status och därmed stärka grunden för den svenska samhällsgemenskapen. Det skriver Nyamko Sabuni med flera från L.
Sverige har upplevt sju långa år av socialdemokratiskt styre - sju förlorade år för 60 utsatta områden där gäng och extremister har makt, sju år där landets samman?hållning har försvagats än mer och rättsstatens grunder hotats. Det är lovvärt att nya partiledaren Magdalena Andersson vill prioritera kampen mot "segregationen", men hon saknar tydliga mål och en konkret handlingsplan. Tomma tunnor skramlar högst.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Språkkrav bör inte ställas för permanenta uppehållstillstånd. Det beslutade Liberalernas landsmöte.
Därmed kördes partistyrelsen, som ville avslå den aktuella motionen, över.
Partistyrelsen menade att språkkravet behövs för att öka incitamenten för att lära sig svenska, men fick mothugg.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Het debatt om migrationspolitiken på (L)andsmötets sista dag
Det blev en het debatt om migrationspolitiken på Liberalernas landsmöte, som nu är avslutat. En rad ombud krävde att partiet ska byta linje, och driva att permanenta uppehållstillstånd ska vara utgångspunkten i asylpolitiken.
"Vetskapen att man får stanna i Sverige ökar alla incitament att lära sig svenska och skaffa sig ett jobb", sade Ellen Österberg.
Det hela landade i en kompromiss, med innebörden att partiets principiella utgångspunkt är att permanenta uppehållstillstånd ska gälla, men att den migrationspolitiska överenskommelsen - där tillfälliga uppehållstillstånd gäller - bör ligga fast.
Hela inslaget (Extern länk)
L-ledningen pressades till kompromiss om migrationen
Efter en intensiv debatt lyckades Liberalernas ledning sätta stoppa för de mest långtgående förslagen om en mjukare migrationspolitik. Men det krävdes en kompromiss för att det inte skulle bli en omsvängning i synen på uppehållstillstånd.
Migrationen var hetaste frågan när Liberalernas landsmöte avslutade på söndagen. Flera motioner låg på bordet som föreslog uppmjukningar av den stramare linje som Liberalerna, i likhet med många andra partier, har slagit in på de senaste åren.
Flyktingfrågan väntas spela en central roll om det ska formas en ny regering med Moderaterna i spetsen efter nästa val, vilket Liberalerna önskar. En sådan regering kommer att behöva stödja sig på Sverigedemokraterna, som företräder en mycket restriktiv syn på invandring.
Det mest omstridda förslaget på söndagen var att Liberalerna skulle återgå till att se permanenta uppehållstillstånd som huvudregel när människor beviljas asyl i Sverige. Det fanns också en motion som ifrågasatte försörjningskraven vid familjeåterförening.
Flera ledamöter i partistyrelsen vädjade från talarstolen att inte bryta upp den migrationspolitik som det kostat Liberalerna mycket möda att utforma.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.