fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Integration

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 211104:

SvT Nyheter 21-10-16:

Kritiken mot råd till nyanlända: "Slänger alla som heter Ahmed under bussen" till sidans topp

Mustafa Panshiri råder nyanlända att lägga till ett västerländskt namn för att integreras lättre. Rådet har blivit omdiskuterat och lett till en debatt på ledarsidor och i sociala medier. Rapparen Houman Sebghati har liknat namnrådet vid att sälja sin själ.

- Det skiftar fokus från det riktiga problemet: Att människor inte får jobb för att det finns en fobi för deras namn, säger han i Mötet.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio P1-morgon 21-10-22: Debatt mellan Mustafa Panshiri och Qaisar Mahmood (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211006:

Expressen debatt 21-09-23:

Bästa genvägen för nyanlända - byt namn till sidans topp

Är du ny i landet? Mitt råd är att skaffa ett extranamn som du kan använda när du söker jobb eller köper saker på Blocket. Något internationellt doftande, med en air av Rivieran, som samtidigt inte sticker ut för mycket, skriver Mustafa Panshiri.

Sommaren är över. Den som råkat missa säsongsväxlingen påminns ändå - de pastellfärgade skjortorna från designern Ralph Lifshitz syns ju allt mindre på gator och torg. Så vi kryper ner i tv-sofforna igen, där många av oss njutit av Jihad Abdallahs insatser som utbränd gängmedlem.

Ralph Lifshitz? Jihad Abdallah?

Lugn, ni vet vilka jag pratar om. Men du känner dem som Ralph Lauren och Alexander Abdallah, USA:s mest berömde modeskapare respektive "Snabba cash"-skådespelaren som precis belönats på tv-galan Kristallen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210603:

Expressen debatt 21-05-24:

(M)-politiker: Regeringen ökar invandringen - mörkar skolans problem till sidans topp

Regeringen vill öka invandringen men mörkar medvetet integrationsproblemen i svensk skola. Det är ett svek mot de barn i socialt utsatta områden som är i störst behov av stöd och hjälp.

De behöver mer kunskaper och bättre skolor - inte en regering som medvetet försöka gömma undan dem i statistiken, skriver Kristina Axén Olin och Maria Malmer Stenergard (M).

Sverige lider av stora integrationsproblem, som griper in i nästan alla politiska sakfrågor, inte minst i skolan. Utrikesfödda elever presterar generellt betydligt sämre än svenska elever och skillnaderna mellan grupperna ökar. Medan nio av tio elever födda i Sverige gymnasiebehörighet, är motsvarande siffra för utrikesfödda elever bara sex av tio.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210520:

Expressen ledare 21-05-16:

Alice Teodorescu: Fattiga barn blev följden av de öppna gränserna till sidans topp

Alarmerande SCB-siffror om barnfattigdomen visar hur det har vuxit fram en ny underklass med etniska förtecken i Sverige.

"Vad händer med barnen som ser sina föräldrar städa andra människors toaletter?", undrade panelisten Lisa Pelling för ett antal år sedan i en livlig diskussion på Timbro om invandrades möjligheter till arbete. Frågan var dessvärre felställd. Perspektivet borde i stället ha varit vad som händer med barn som aldrig ser sina föräldrar försörja sig själva.

Förra veckan publicerade SCB en mätning som borde färga varenda frågeställning i nästa års val: Inte sedan mätningarna började göras på 1970-talet har fler personer i Sverige levt med låg ekonomisk standard än nu.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210504:

Expressen debatt 21-04-19:

Sänk trösklarna i stället för bidragen till sidans topp

Om man tror att nyanlända får stora summor i bidrag och sparar till semester i Thailand kanske Moderaternas förslag låter bra.

Om målet med förslaget är att hjälpa målgruppen att skaffa arbete, finns annat att göra som skulle ge bättre resultat, skriver syrisksvenske journalisten Ali Alabdallah.

Nyligen föreslog Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson i SVT, att bidragen till nyanlända ska sänkas under de första fem åren, så att det ska löna sig för dem/oss att ta ett jobb.

Det kan låta vettigt när man hör det. Och om man tror att nyanlända får stora summor i bidrag och sparar till semester i Thailand eller för att kunna bo i sommarstuga i Nora kan det förstås vara ett förslag som tilltalar.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sydsvenskan debatt 21-04-22:

"Den som är vit, tillhör normen, och har en maktposition har större ansvar." till sidans topp

Nyanlända lever inte lyxliv på generösa bidrag - de möter en av de mest exkluderande arbetsmarknaderna i Europa, skriver Verenice Bengtsson, jurist med fokus på mänskliga rättigheter.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, förklarade nyligen att hennes parti vill se en statlig, låg och enhetlig etableringsersättning för nyanlända. De som inte arbetar ska få väsentligt lägre ersättning de fem första åren i Sverige.

I SVT sade Svantesson: "Många som kommer till Sverige arbetar och försörjer sig själva, men alldeles för många hamnar utanför arbetsmarknaden. En orsak till det är de svenska bidragssystemen som är väldigt generösa."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Eskilstuna-kuriren ledare 21-04-26:

M- och SD-politik kommer ge större utanförskap till sidans topp

De hårdaste förslagen som presenteras under etiketten "integrationspolitik" har inte alls det som fokus. Ofta är syftet det omvända. I stället för att stimulera invandrares etablering, öka deras delaktighet i samhället och främja allmän sammanhållning sänds motsatt budskap: "Kom inte hit. Men om du ändå kommer hit, ska vi se till att göra din tillvaro så svår som möjligt."

Målet är inte inkludering utan en starkare åtskillnad mellan dem som är födda i Sverige, eller har bott här länge, och de nyinvandrade. De senare ska ha färre politiska rättigheter och sämre socialt skydd.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen debatt 21-04-27:

Stenevi går helt vilse i migrationsfrågan till sidans topp

Märta Stenevis argumentation är både naiv och felaktig. Miljöpartiets nya språkrör borde vakna upp och ta del av migrationens verklighet, skriver KDU:s Evin Badrniya.

Märta Stenevi frågades nyligen ut i "30 minuter" med Anders Holmberg i SVT. Av naturliga skäl dök frågan om migration och integration upp. Uppseendeväckande nog sade hon att hon tror Sverige fortsatt kan ta emot fler. Hon sa dessutom att det inte handlar om antalet människor, utan hur vi hanterar situationen kring de människor som kommer hit.

Det är en konstig argumentation, helt utan förankring i verkligheten. Det är ingen tvekan om att volymer har en stor betydelse för Sveriges integrationsförmåga. Att förneka det är att förneka verkligheten.

Materiella faktorer kan inte ignoreras

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Aida Badelli, Grön Ungdom i Expressen 21-05-03: Sverige behöver öka invandringen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210416:

Dagens Nyheter debatt 21-04-08:

"Målet är att invandringen ska vara bra för Sverige" till sidans topp

Ulf Kristersson (M) och Elisabeth Svantesson (M)

Vi behöver en helt ny integrationspolitik där målet är att invandringen sammantaget ska vara bra för Sverige. Politiken måste också löpande utvärderas mot två mätbara mått: hur många är självförsörjande och hur många talar användbar svenska.

Svensk politik har aldrig tagit integrationsproblemen på allvar, och därför inte heller fattat de politiska beslut som krävs. Resultatet är ett djupt utanförskap bland många invandrare. Nu behövs en helt ny integrationspolitik.

För ett land som Sverige är framgångsrik internationalisering en överlevnadsfråga. Våra världsledande företag berikar andra länder, och hundratusentals människor som kommit hit under årens lopp berikar vårt land med kultur, kunskap, entreprenörskap och skattepengar. Det är avgörande för vår framgång.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Länstidningen Östersund insändare 21-04-15:

Apropå asylsökande till sidans topp

Apropå de asylsökande: "Vi behöver dem inte." Så talar en fullblodsegoist, i det här fallet Ulf Kristersson. Enda anledningen till att vi ska ta emot asylsökande är att vi ska "behöva" dem.

Finns det andra personer som vi inte behöver? Barn under 18? Pensionärer? Personer med någon form av funktionsnedsättning? Långtidssjukskrivna? Långtidsarbetslösa? Ulf Kristerssons resonemang är ett allt brantare skuttande plan.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210402:

Västerbottens-Kuriren krönika 21-03-17:

Berivan Mohammed: Förhör var ett centralt ord under min uppväxt till sidans topp

Förhör. Det var ett väldigt centralt ord under min uppväxt. Först var det alla de förhör som den syriska säkerhetspolisen ägnade sig åt dagarna i ända. Morbröder, grannar och andra i min omgivning kallades på förhör, eller snarare: apropå ingenting knackades det på dörren en kväll och där stod de, president Al Assads män och ville ta med personen i fråga till stationen.

Efter ett par dagar släpptes de unga männen, blåslagna och blodiga. Släktingarna hade mutat förhörsledarna som därmed avslutade förhören.

När vi sedan begav oss på flykt skulle många gränser korsar illegalt. Vi skulle ta oss från de kurdiska delarna i Syrien hela vägen till Europa och helst till Sverige. Sch, sa min mamma hela tiden till oss barn, ni får inte prata med någon. Själv förberedde hon sig för de många förhör som väntade.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210314:

Sydsvenskan debatt 21-03-13:

"En sorts vaccin kan levereras också till arbetsmarknaden." till sidans topp

Regeringen och riksdagen bör snabbt vidta åtgärder som lockar företag att rekrytera nyanlända och utrikesfödda. Det skriver Ali Alabdallah, författare och journalist specialiserad på arbetsmarknadsfrågor.

Jakten på ett vaccin mot coronavirus lyckades. I år vaccineras människor gradvis. Men jakten på åtgärder som motverkar coronans konsekvenser på arbetsmarknaden har inte varit lika omfattande.

Siffror från Arbetsförmedlingen visar en dramatisk ökning av arbetslösheten under 2020 och 2021. Antalet inskrivna arbetslösa har ökat till cirka 600?000 personer. Det är rekordhögt.

Särskilt hårt har utrikesfödda och nyanlända drabbats. Tillsammans med ungdomar utgör de den största gruppen som blivit arbetslösa under pandemin.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210111:

Middle East Eye 20-12-23:

How the Covid-19 vaccine story fused with Europe's 'model migrant' narrative till sidans topp

Karima Viksten-Assel, Tarek Younis, Baharan Kazemi

The attention paid to the Sahin Turecis couple sadly illustrates the burden immigrants and children of immigrants carry in today's nationalist climate

In early November, researchers Ugur Sahin and Ozel Tureci had the world's attention. Their company BioNtech, based in Mainz, Germany, had succeeded in developing a vaccine for Covid-19.

Everyone now could see light at the end of the pandemic tunnel.

Amidst endless tributes on social media, some emphasised the couple's "successful integration": both were children of Turkish migrants in Germany.

The conservative business site Focus stated: "With this couple, Germany has a shining example of successful integration." Swedish daily newspaper Svenska Dagbladet seemed to agree "...the largest breakthrough in the fight against the pandemic - but also a story of successful integration."

The model migrant

The "model migrant" narrative is familiar. It draws upon the longstanding integration discourse across Europe, in which minorities are valued and welcomed according to deservingness and loyalty. In 2020, media-constructed images depicted Syrian refugees as more deserving of national support, thereby marginalising the worthiness of other refugees.

Such perspectives are also tangible to the notion of compassion-driven support for migrants and refugees - that is to say, support which is limited by the compassion of the people in the hosting nation. In a time when racialised minorities are associated with terror and criminality in the public imaginary, any form of compassion may be positive or at least less damaging.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 201218:

Crisis Magazine 20-12-09:

Shahram Khosravi: Bordered Imagination till sidans topp

What is strange about the stranger? Do we really see her face or do we only see our own imagination? By using the metaphor of prosopagnosia (face-blindness), this essay interrogates the racialised gaze through a creative focus on seeing and unseeing.

Asked with various intentions, but always in the same bordering and othering tone. A question that does not require an answer, as it is not a question, but rather, a statement, a declaration; where are you really from? The question is addressed to one who is already in. Rather than a simple act of exclusion, the question aims to keep the other in their place in terms of the social hierarchy. It excludes the one who is already included. Where are you from! is posed to remind one that one's foreignness is neither forgotten nor forgiven. It is a reminder that one will not accommodate oneself as just a citizen, a member of society like anyone else. The question aims to measure the degree of foreignness; to evaluate, to calculate, to conclude. It targets those who will never elude being seen as foreigners. As if the strangeness is carved on their bodies. The darker your skin, hair, eyes the more often the question is asked. Not an enquiry about geographical locations, but a declaration of race. It has no expiration date. It lasts as long as your skin colour.

Where are you from? is an interrogation demanding confession. A confession of the unforgivable sin of being on this side of the border. Are you a refugee? Are you fleeing from the law? Indeed, refugee and fugitive etymologically share same root in Latin, fugere.

This is the question that should be posed by the person who is asked:

Where am I from?

From which part of your fantasy and imagination do I come?

The reverse question discloses the fact that the stranger is always an extension of us. It unfolds the fact that Where are you from? is more about colonising imagination than about satisfying the questioner's curiosity. Therefore, a politically and morally responsible answer to the question cannot be other than: I am not from anywhere but you.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.