fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Humanitära skäl

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 210416:

SvT Nyheter 21-04-08:

Sabuni: Förslaget är dåligt - men det påverkar inte höstens budget till sidans topp

Liberalernas Nyamko Sabuni har tidigare hotat med att lämna januariavtalet om regeringen går vidare med sitt migrationsförslag med ett tillägg om humanitära skyddsgrund.

Men nu, när regeringen lägger fram ett förslag med ett sådant tillägg, väljer L-ledaren ändå att stanna.

- Förslaget är dåligt, det kommer behöva förändras med en ny regering, men det påverkar inte januarisamarbetet, säger Sabuni i SVT:s aktuellt.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen ledare 21-04-09:

Morgan Johansson har kapitulerat för MP till sidans topp

Socialdemokraterna vill ge sken av att den nya migrationslagen kommer att bli historiskt stram. I själva verket öppnar den för stort godtycke och ökad invandring.

Migrationsminister Morgan Johansson, S, är mån om att framstå som en garant för stram invandringspolitik. Han har därför försökt spela ned betydelsen av den utökade humanitära skyddsgrund för vuxna som regeringen - på Miljöpartiets initiativ - föreslog i fjol. I februari i år sa han till exempel att den inte kommer att omfatta personer som tidigare har fått ett lagakraftvunnet ut- eller avvisningsbeslut.

När regeringen på torsdagen presenterade sitt förslag till framtida migrationslagar stod det klart att detta inte stämmer. Även ensamkommande som inte uppfyller gymnasielagens krav och som redan har fått besked om att de måste lämna Sverige ska ha rätt att söka på den nya skyddsgrunden, meddelade MP-språkröret Märta Stenevi.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210402:

Svenska Dagbladet debatt 21-03-28:

"Humanitära skäl kan stoppa orimliga beslut" till sidans topp

Regeringens tilläggsförslag kring humanitära skäl i migrationslagen är nödvändiga för att lagen inte ska få orimliga konsekvenser. Det skriver debattörer från ett antal organisationer.

I sommar löper den nuvarande tillfälliga utlänningslagen ut och Sverige kommer att få en ny migrationslagstiftning. Inom kort kommer den nya lagen att läggas fram och nu debatteras både förslagen från migrationskommittén, där samtliga riksdagspartier har ingått, och ett antal tilläggsförslag från regeringen. Oavsett vilken kombination av dessa förslag som läggs så kommer den nya permanenta lagstiftningen att bli mycket restriktiv jämfört med den ordinarie utlänningslagen. Den nya lagen kommer bland annat att innebära korta, tidsbegränsade uppehållstillstånd markant under genomsnittet i EU. Det blir också betydligt svårare för den som är på flykt att få permanent uppehållstillstånd och att återförenas med sina barn och partner. Vi är kritiska till flera av förslagen mot bakgrund av den erfarenhet vi har av att i årtionden arbetat för och med människor på flykt, asylsökande och andra migranter.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210226:

Helsingborgs Dagblad ledare 21-02-08:

Vad bråkar de om? Vad är humanitär skyddsgrund? till sidans topp

Migrationspolitikens senaste turer visar att förvirringen i det närmaste är total.

Liberalernas Nyamko Sabuni hotade nyligen med att lämna januariavtalet om regeringen inte backar från det förslag om en humanitär grund som hon anser skulle göra migrationspolitiken alltför generös och dessutom bryta mot januariöverenskommelsen.

Först kontrade C-ledaren Annie Lööf. Hon menar att L:s hållning kan leda till en regeringskris, som i sin tur kan leda till ett extra val. Underförstått: skyll er själva, liberalpartister, ert stöd i opinionen ligger kring 3 procent, ribban till riksdagen på 4 procent.

Inte blev det bättre när statsministern i Ekots lördagsintervju i helgen gav Lööf eldunderstöd. "Det är Liberalerna som väljer väg nu", sade Stefan Löfven (S).

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen ledare 21-02-08:

Varför slirar du på sanningen i SVT, Morgan Johansson? till sidans topp

Antingen har justitieminister Morgan Johansson (S) inte läst sitt eget migrationsförslag eller så vilseleder han medvetet Agendas tittare. Frågan är vilket som är värst.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är en fascinerande politisk kameleont. Ena stunden attackerar han från vänster och varnar för katastrofala följder om SD ges politiskt inflytande. I nästa stund intar han rollen som den tuffa ministern, som ska knäcka gängen och se till att flyktingvågen 2015 aldrig upprepar sig.

Det finns kort sagt en Morgan Johansson för alla väder.

Få lyckas vara så självsäkra i tv-rutan. Det spelar ingen roll vilken hopplös sak han ska försvara - han får det alltid till att regeringen är på god väg att lösa problemet - som de rödgröna givetvis har ärvt från Moderaterna.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Syre 21-02-09:

Olika besked från regeringen till ensamkommande till sidans topp

Regeringspartierna ger olika besked till de ensamkommande: Många ska få chans att stanna med hjälp av den humanitära skyddsgrunden, enligt Miljöpartiet. Nej, förslaget hjälper inte dem, enligt migrationsminister Morgan Johansson (S).

För de unga människor, de flesta från Afghanistan, som fått möjlighet att stanna i Sverige för gymnasiestudier men som nu hotas av utvisning tändes i höstas ett nytt hopp: Förslaget om en humanitär skyddsgrund som regeringen skickat ut på remiss. Enligt detta ska personer som tidigare haft uppehållstillstånd få chans att stanna i Sverige om de rotat sig så i landet att de bedöms ha "stark anknytning".

Men efter att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hotat att lämna janurariavtalet med regeringen och Centerpartiet tonade migrationsminister Morgan Johansson (S) ned betydelsen av förslaget i söndagens Agenda.

- Det är ett mikroförslag i marginalen på migrationspolitiken. Det ska man inte rycka ut och förstora upp, sa Morgan Johansson.

Han tillbakavisar att det skulle ge de ensamkommande en chans att stanna. I stället menar han det är tänkt att lösa situationen för exempelvis en familj som varit i Sverige 8-10 år med barn som går i skolan som inte längre anses ha skyddsskäl eftersom det blivit fred i hemlandet under tiden.

- Jag har tänkt mycket på det här och jag tycker att i ett sådant läge så ska det finnas möjlighet att förlänga deras uppehållstillstånd, däremot inte ge dem permanent uppehållstillstånd, sa Morgan Johansson.

Oro för domstolarnas tolkning

Men Miljöpartiet står fast vid vad de tidigare påstått, att förslaget kommer innebära en möjlighet för en del av dem som haft uppehållstillstånd men som sedan inte lyckats få det jobb som krävs för att få förnyat uppehållstillstånd.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-02-16: Regeringen oense om humanitära skäl i nya migrationslagen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / DI 21-02-13:

Stenevi: L inte intresserade av att förhandla om nya migrationsförslaget till sidans topp

Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi hoppas att Liberalerna ser vikten av att gå fram med det nya migrationsförslaget om humanitär skyddsgrund. Men hon uppfattar inte att Liberalerna är intresserade av att förhandla, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Samtidigt har hon själv en kompromisslös inställning.

"Vi lägger fram det här förslaget, och sedan får Liberalerna ta ställning till det."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Göteborgs-Posten debatt 21-02-19:

Sorgligt om debatten om "humanitär grund" leder till regeringskris till sidans topp

Just nu pågår en intensiv debatt kring den så kallade humanitära grunden som föreslås i den kommande migrationslagstiftningen. Det vill säga en möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige på grund av särskilt ömmande omständigheter. Då Sverige är ett land som värnar om mänskliga rättigheter, och i synnerhet barns rättigheter, är det förvånande och oroväckande att just denna grund skapar så starka reaktioner, skriver Helena Thybell, generalsekreterare Rädda barnen.

"Jag har varit i Sverige i 5 år, jag har gått i skolan, lärt mig flytande svenska. Jag tänker som en svensk 11-åring och jag tycker om samma saker som ett svenskt barn. Jag kan inte åka tillbaka [...]. Finns det inte en lag för barn? Varför gäller den inte för mig?" Så säger en flicka i familj som Rädda Barnen mött genom sin verksamhet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210208:

Katrineholms-Kuriren ledare 21-01-31:

När EU bryter mot asylrätten väljer många att tiga till sidans topp

Hur behandlar myndigheter enskilda människor? Vilken hänsyn tas till särskilt svaga och utsatta personer, som kan bli brutalt behandlade om de lämpas iväg till länder där de blir rättslösa och skyddslösa?

Om sådana frågor sa i torsdags Alexander van der Bellen, president i Österrike, något som angår fler länder än hans eget. Där har de just nu en upprörd debatt om hur tonårsflickor, väl integrerade sedan många år - och även en tolvårig flicka född i Österrike - deporteras till länder i Kaukasus. En sådan utvisning av en mycket ung kvinna har till och med skett till Tjetjenien, utan hänsyn till vad det kan betyda i detta slags manssamhälle.

- Jag kan inte, och vill inte tro att vi lever i ett land där det verkligen skulle vara nödvändigt att göra detta, i dessa former, sade presidenten.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-02-03:

Sabuni: Vi lämnar januariavtalet om inte Löfven backar till sidans topp

Liberalerna kommer att lämna januariavtalet och regeringssamarbetet om regeringen lägger fram ett förslag till ny migrationspolitik som skiljer sig från det förslag som den parlamentariska migrationskommittén lade fram, säger partiledaren Nyamko Sabuni till SVT.

Sabuni uppger också att hon aldrig hotat med extraval, det är däremot något som Stefan Löfven och Annie Lööf gjort.

I december skickade regeringen förslag om en ny migrationspolitik på remiss. Förslagen är mer liberala än de som den parlamentariska migrationskommittén tagit fram och enligt Nyamko Sabuni bryter de därför mot Januariavtalet.

Hon upprepar därför sitt tidigare besked om att regeringen måste backa från förslagen, annars hedrar man inte avtalet och då lämnar Liberalerna samarbetet.

- Ja, finns inget avtal så finns inget samarbete heller, säger hon i SVT:s intervjuprogram "30 minuter".

- Då lämnar vi förhandlingsbordet, tillägger hon.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Nyheter 21-02-03: Mats Knutson: "Sabuni surrar fast sig vid masten" (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-02-05: Lööf: "Inget regelrätt samarbete om migrationspolitiken" (Extern länk)

SvT Nyheter 21-02-07: Johansson (S): "Jobbar med att förtydliga texten i lagförslaget" (Extern länk)

Sveriges Radio 21-02-08: L mildrar tonen i migrationsbråket med regeringen (Extern länk)

Aftonbladet 21-02-07: Miljöpartiet om att ändra migrationsförslaget: Inte aktuellt (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.