Fortsättning om mörkad kritik
I föregående blogg skrev jag att vi fortfarande väntar på att Migrationsverket ska publicera beslutet från FN:s kommitté mot tortyr, CAT, där Sverige redan i slutet av 2011 fälldes för en utvisning till Azerbajdzjan.
Den 3 augusti lade Migrationsverket äntligen ut en länk till det fällande CAT-beslutet, men först efter att de publicerat ett betydligt nyare Azerbajdzjanfall där Sverige friades - och fått påstötning utifrån om obalansen.
Sedan jag skrev den förra bloggen har jag fått information om att Sverige även har prickats för en utvisning till Egypten. Det skedde vid CAT:s session i maj 2012.
Denna senaste fällning gällde ett par med sex barn som sökte asyl 2006. Mannen var en känd skribent och kom från en familj som stod nära president Nasser. Men år 1981 greps en kusin till honom och dömdes för mordet på Nasser. Hela familjen blev misstänkt. Mannen greps och utsattes i 45 dagar för avancerad tortyr, vars följder han fortfande lider av. Han frågades ut om sin kusin och om Muslimska Brödraskapet. Han höll sig därefter undan politik, men greps ändå och torterades på nytt flera gånger under olika förevändningar tills han lämnade landet 1987. Den äldsta dotten reste 2004 till Egypten för att få studera men greps vid gränsen och förhördes under förödmjukande former. Detta upprepades vid hennes resor tills hon inte vågade återvända. En son som återvänt av samma skäl togs regelbundet in av polis, misshandlades och våldtogs.
I Sverige ifrågasattes inte faderns och sonens berättelser om tortyr, men de ansågs inte ha visat att myndigheterna i Egypten fortfarande var intresserade av dem. Efter avslag vände de sig till CAT. Sverige yttrade sig genom UD, som överraskande nog konstaterade att det inte är osannolikt att mannen och hans familj fortfarande kan råka illa ut i Egypten och att det inte kan uteslutas att sonen kan komma att våldtas på nytt. CAT citerar UD i sitt beslut och konstaterar att utvisningen skulle strida mot tortyrkonventionen.
Sverige är det land som fällts flest gånger av CAT i den här typen av ärenden. Egyptenfallet är det tjugonde. Vi ser fram emot att Migrationsverket snart publicerar det, gärna med en självkritisk analys av vad det är för systemfel i asylutredningarna som ger Sverige denna generande jumboplats.
Här är några tips till analysen, från Flyktingbloggen 12-04-04: ”Hur kan Sverige vara bäst - och värst?”
tisdag den 7 augusti 2012
Sanna Vestin