fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Kalender

Denna sida innehåller tips om namninsamlingar, möten, kurser mm i asyl- och flyktingfrågor. De flesta tipsen är hämtade från arrangörernas hemsidor. Föreslå gärna fler!

Tipsa Asylnytt
Ditt namn (om du vill):

Din e-post (om du vill):

Ditt tips:

Eventuell webblänk:


Pågående aktioner:

Dagens Nyheter 19-02-13:

Besökare skapar blomsterhav utanför Liljevalchs till stöd för tvångsutvisade till sidans topp

Skaparkollektivet Forma från Lund visar sitt konstverk om de afghanska flyktingarna på Liljevalchs vårsalong. Utanför konsthallen lägger en ström av människor blommor till stöd för flyktingarna.

Det politiska konstverket "17.000" - ett enormt hyllsystem som rymmer just 17.000 unika små träobjekt, alla symboler för de afghanska ungdomar som ska tvångsutvisas från Sverige - har väckt starka reaktioner. Utanför Liljevalchs konsthall växer nu ett blomhav, blommor nedlagda utanför entrén som en tyst manifestation.

Enligt Refugees Welcome Sveriges-Facebooksida står bland annat representanter för yrkes- och volontärnätverket #vistårinteut, Förbundet Tillsammansskapet och nätverket NU ÄR DET NOG! bakom manifestationen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Skrivunder.com 2018:

Bring Selma home/Få hem Selma till sidans topp

Selma frågade igår - Får jag komma hem igen innan jul? Vad ska vi svara?

Selma 16 år togs i förvar i mitten av november. Hon hölls gömd på ett hotell i Örebro med 3 poliser i nästan ett dygn. Hon grät hela natten och fick inte använda sin mobiltelefon eller kommunicera på annat sätt med någon. De flög i chartrat plan, bara de fyra. Överlämnades på flygplatsen till polisen i Catania Italien. En okänd man kom och hämtade henne och nu sitter hon på ett slags transitboende/förvar som ligger isolerat beläget i ett land där hon inte känner någon och väntar rädd och ensam på vad som ska hända henne.

Hur kunde det bli så här?

Selma har varit på flykt sedan hon var nio år. När hon var 13 år flydde hon från flykten och från sin familj på grund av mycket stor utsatthet. Hon flydde till Sverige det enda stället där hon upplevt någon form av trygghet och snälla människor. Vuxna runt Selma tog henne till socialtjänsten och till migrationsverket och förklarade situationen men ingen utredning gjordes och ingen asylansökan registrerades. Selma bodde först på ett HVB hem och sedan hos en familj, hon gick i skolan och fick många kompisar. Selma levde som vilken vanlig tjej som helst nu i snart 3 år och fick ingen information om vad som väntade henne eller att ingen asylansökan registrerats.

Migrationsverket rättfärdigar den inhumana avvisningen till Italien genom det falska påståendet att Selma har uppehållstillstånd i Italien. Hennes familj hade tidigare fått ett tillfälligt uppehållstånd men som gått ut när Selma överfördes till Italien. Selma hade efter många år av flykt och utsatthet äntligen hittat lite trygghet i hemmet i Sverige och nu rycks hon upp igen för att skickas som ensamt barn till ett land där hon inte har någon/något. Sverige är det enda hem hon har i världen och hon vill inget annat än att få komma hem igen.

(...)

Underteckna namninsamlingen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Friendsofelyas 18-12-30:

Låt Elias stanna! till sidans topp

Elias Payam är 19 år gammal, har fast anställning inom vården, och har sökt uppehålls- och arbetstillstånd. Afghanistans ambassad skrev dock fel födelseår när de utfärdade Elias pass. De är villiga att ändra det, men Migrationsverket lämnar inte ut passet. Elias blir därför utvisad den 7 januari 2019. Migrationsverket ger honom rådet: Åk till Kabul och ansök om nytt pass. Åk sedan till New Delhi eller Teheran och sök uppehålls- och arbetstillstånd därifrån till det arbete du redan har. Detta är orimligt, då han på högst en vecka kan få ett nytt pass här i Sverige och därmed uppfylla kraven för uppehålls- och arbetstillstånd. Det bryter också mot förvaltningslagens och EU-rättens krav på effektiv och god förvaltning. Dessutom utsätts Elias för livsfara. Det är mycket BRÅTTOM!

(...)

Vi har fått frågor om huruvida det finns något att skriva under, något upprop för Elias. Det gör det inte. Det upprop vi gör går däremot ut på att alla som läser den här bloggen delar den vidare på alla sätt man kan - twitter, instagram, facebook, snapchat, och så vidare. Förr eller senare måste den då landa hos beslutsfattare och Migrationsverkets egna tjänstemän. Vi hoppas att det absurda i situationen kan bli tydligt för dem, och att Elias ska få en chans att ordna ett nytt pass så att han kan få stanna i Sverige. Vi vet också att fler har drabbats av godtyckliga åldersuppskrivningar, och många är de pass som ligger i Migrationsverkets gömmor. Den här kampen kan därför bli viktig för många i framtiden, om den går vägen.

Hjälp oss att sprida informationen vidare, hjälp oss i kampen för att Elias ska få stanna!

Till webbplatsen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Böcker, filmer och utställningar:

SvT Skåne 19-02-09:

Konstkollektiv från Lund ställer ut på Liljevalchs till sidans topp

Bakom varje siffra i flyktingstatistiken finns en människa med en personlighet och en historia. Det vill skaparkollektivet Forma visa med konstverket "17 000", som föll juryn i smaken och nu visas på den prestigefyllda Vårsalongen på konsthallen Liljevalchs i Stockholm.

- Vi såg siffran 17 000 i media. Det var en estimering av hur många afghaner som skulle utvisas från Sverige. Vi blev nyfikna och började fundera över vad är det mer än en siffra på ett papper, säger Rickard Thunberg, som arbetar på skaparkollektivet Forma i Lund.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Stockholm 19-02-10: Blomsterhav utanför Liljevalchs Vårsalong (Extern länk)

Sveriges Radio Stockholm 19-02-17: Därför ligger det hundratals blommor utanför Liljevalchs (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Öst 19-02-13:

Unga flyktingar skapar fotoutställning till sidans topp

Om orden inte räcker till så kan man berätta med bilder. Det är idén bakom en fotoutställning som öppnar i Linköping på torsdag.

Alla ord som behövs finns inte riktigt där och det tar tid att hitta de ord man lärt sig. Så ser vardagen ut för många nyanlända. I ett projekt i Linköping har de istället fått låna kameror för att med bilder berätta om sin vardag.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Örebro 19-02-16:

Angelica ställer ut bilder från flyktingläger till sidans topp

Fotografen Angelica Harms har följt flyktingar i Grekland. Nu ställer hon ut i Kumla.

- Jag är både aktivist, forskare och fotograf, säger hon.

Vid flera tillfällen har Angelica Harms besökt den grekiska ön Lesbos. I dag, lördag, är det premiär för hennes utställning Osäkar liv, utsatta kroppar på biblioteket i Kumla.

- Det är viktigt att visa hur de här människorna behandlas. Ibland har jag varit tvungen att lägga kameran åt sidan och hjälpa till istället.

Skickas till Turkiet

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Springer 2019:

Asylum Determination in Europe: Ethnographic Perspectives till sidans topp

Editors: Nick Gill, College of Life and Environmental Sciences, University of Exeter, UK. Anthony Good, University of Edinburgh, UK.

Drawing on new research material from ten European countries, Asylum Determination in Europe: Ethnographic Perspectives brings together a range of detailed accounts of the legal and bureaucratic processes by which asylum claims are decided. The book includes a legal overview of European asylum determination procedures, followed by sections on the diverse actors involved, the means by which they communicate, and the ways in which they make life and death decisions on a daily basis. It offers a contextually rich account that moves beyond doctrinal law to uncover the gaps and variances between formal policy and legislation, and law as actually practiced.

The contributors employ a variety of disciplinary perspectives - sociological, anthropological, geographical and linguistic - but are united in their use of an ethnographic methodological approach. Through this lens, the book captures the confusion, improvisation, inconsistency, complexity and emotional turmoil inherent to the process of claiming asylum in Europe.

Läs mer, beställ eller ladda ner boken (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

UNHCR November 2018:

Alternatives to Detention Self-study Modules till sidans topp

/Utdrag ur introduktion:/

To be able to introduce and effectively apply alternatives to detention, we need to understand why these alternatives are better placed than detention to achieve the goal/expected result in the immigration context. We also need to understand how these alternatives to detention operate in practice. In this learning programme we will answer the following questions:

+ What are ATDs and why are they important?

+ What is the international legal framework that shapes ATDs?

+ How should decisions on ATDs be made?

+ What are the different models of ATDs?

+ What specific modalities exist for refugee children?

+ How can we advocate for ATDs within specific national contexts?

The overall objectives of this programme are to enable learners to:

+ Differentiate between reception arrangements and ATDs;

+ Specify appropriate ATD mechanisms;

+ Support the design and implementation of ATDs;

+ Introduce elements of an advocacy strategy related to establishing appropriate ATDs in law; and

+ Apply specialized knowledge regarding child care arrangements in immigra on procedures.

Conceptualization of the learning programme

(...)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 0 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 1 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 2 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 2.2 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 2.3 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 3 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 4 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 5 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 6 (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Småland 18-11-14:

Han har följt gatans entreprenörer - från tiggeri till eget arbete till sidans topp

Gatans entreprenörer. Så heter en nyutkommen bok av Fredrik Bergman. I boken har han följt EU-migranters väg från tiggeri till eget arbete.

- Det var roligt att få skriva om det här. Om dem som är lite framgångsrika. EU-migranter skildras ofta i så mörka ordalag. Men precis som i alla andra migrationsrörelser, så finns det naturligtvis dem det gått bra för, säger författaren Fredrik Bergman.

Och det är om dem boken handlar. Om de människor som på olika sätt hittat vägen från tiggeri till försörjning och arbete.

Fredrik Bergman har rest runt i Sverige och träffat en del av de EU-migranter som det gått bra för och som kunnat lämna sin plats som tiggare.

Tillverkar kvastar och korgar

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Kulturnytt 18-11-16:

"Tornet" - en ljuvlig dockfilm om flykt, tålamod och arkitektur till sidans topp

Jenny Teleman

Om man bygger först ett tält, sedan ett skjul, sedan ett litet envåningshus då har man sig ett hem som kan duga i generationer. I Palestina. Om man samtidigt planterat frön har man en trädgård i öknen. Guava, rosmarin, granatäpplen.

I ett flyktingläger i utkanten av Beirut har drömmen vält på högkant och trädgårdarna gått i småbitar, där byggs nu våning på våning av vinglande enplanslådor, tjuvkopplade kabelhärvor, smala betongflistrappor, väldiga sprickor, bleka plaststolar och odlingar i pysslingformat.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Februari 2019:

NU ÄR DET NOG 2019:

Stockholm, 29 januari-24 mars: Just nu! "17000 liv 17000 blommor" till sidans topp

Låt oss uppmärksamma varje människoliv med en blomma utanför entrén till Liljevalchs konsthall under den pågående Vårsalongen.

VARFÖR 17000?

Ett av Vårsalongens mest uppmärsammade verk "17000" symboliserar varje individ som Sverige planerar att deportera till det pågående kriget i Afghanistan.

VILKA ÄR VI?

Vi som initierat denna manifestation, är en grupp representanter för olika organisationer, bland andra yrkes- och volontärnätverket #vistårinteut, Förbundet Tillsammansskapet och nätverket NU ÄR DET NOG!

VARFÖR MANIFESTERAR VI?

Vi arbetar sedan länge för att stoppa utvisningarna till Afghanistan, eftersom det är ett av världens farligaste länder.

Vi möter dagligen - i våra yrken eller genom ideellt arbete - de människor av kött och blod, som drabbas av Sveriges omänskliga asylpolitik. Vi vill ta tillfället i akt och visa på verkligheten bakom verket - den verklighet som vi själva möter varje dag.

HUR GÅR DET TILL?

Låt oss - alla som vill - i all enkelhet lägga en blomma vid sockeln utanför konsthallens entré. Detta i syfte att påminna om de människoliv som redan gått till spillo, bland annat i form av ett anmärkningsvärt stort antal självmord, samt om de unga människor som redan fått sina liv förstörda genom att tvångsdeporteras från en trygg tillvaro i Sverige, till Afghanistan - ett av världens farligaste och mest korrupta länder.

Du som vill, kan låta din blomma åtföljas av en liten bild eller beskrivning av din, eller någon annans, verklighet.

Bidra gärna med dina frågor eller förslag här på evenemangssidan.

Facebook-event (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

H-Migration 2019:

ESPMI Webinar: New Dissemination Practices in Forced Migration Research till sidans topp

February/March 2019

The webinar on New Dissemination Practices in Forced Migration Research aims to bring together established and emerging scholars and practitioners interested in discussing new opportunities for dissemination, with a particular focus on creative methods and outputs.

Questions for discussion:

+ What are the opportunities and challenges involved in creative methods of dissemination?

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Mars 2019:

Rights in Exile 2019:

Courses on representing the field and on Palestine refugees till sidans topp

"Palestine Refugees and International Law" short course, 15-16 March 2019, Amman

Applications are now open for the "Palestine Refugees and International Law" short course, organized by the University of Oxford's Refugee Studies Centre. This two-day short course places the Palestinian refugee case study within the broader context of the international human rights regime, and examines within a human rights framework, the policies and practices of Middle Eastern states as they impinge upon Palestinian refugees. The short course will take place in Amman, Jordan, 15-16 March 2019. Further information and application details can be found here.

Notisen med länkar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

FARR 2019:

Stockholm, 30-31 mars: Fira 30 års kamp för asylrätten den 30 mars till sidans topp

I dagarna kommer FARR:s tidning Artikel 14 ut med ett jubileumsnummer, med bilder och berättelser från 30 års kamp för asylrätten. FARR firar även jubileet med ett annorlunda seminarium den 30 mars - och inget annat datum. I Artikel 14 står tyvärr fel tid och datum - bortse från det!

FARR grundades 1988 och höll sitt första ordinarie årsmöte 1989. Vi har alltså funnits i 30 år - och det ska vi fira!

I samband med firandet av ett av Sveriges viktigaste födelsedagsbarn håller FARR årsmöte för medlemmarna. Årsmötet är FARR:s högsta beslutande organ och en av medlemmarnas absolut bästa möjligheter att styra FARR:s verksamhet.

Jubileet är öppet för alla! Det hålls på Röda korsets Folkhögskola i Skärholmen. Mer information kommer här på hemsidan - men skriv upp den 30-31 mars i kalendern nu direkt!

FARR firar 30 år med seminarier, minnen, möten och utställning!

FARR grundades som ett svar på det behov enskilda aktivister och asylgrupper hade av att utbyta erfarenheter och samråda till stöd för asylsökande. Behovet av en organisation som arbetar för att stärka asylrätten var stort då, det är stort idag och det har varit stort varje dag mellan de två tidpunkterna.

Därför kommer FARR att ägna den 30 mars åt att lyfta fram aktivister som varit viktiga i FARR och flyktingrättsrörelsen sedan grundandet. Vi kommer att ordna samtal mellan aktivister som var med när FARR grundades och sådana som knappt ens var födda då. Vi kommer att kunna samla sammanlagt hundratals år av erfarenhet från den folkrörelse för flyktingars rättigheter som FARR varit så viktig i.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

April 2019:

Rådgivningsbyrån 2019:

Stockholm, 5 april: Heldagskurs angående förhandsavgörande från EU-domstolen till sidans topp

Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar bjuder tillsammans med UNHCR, FN:s flyktingorgan, in till en heldagskurs i Stockholm om EU-rättens tillämpning i den svenska asyl- och migrationsprocessen. Kursen har ett tydligt praktikerperspektiv med fokus på begäran om förhandsavgöranden från EU-domstolen och relevanta EU-direktiv, EU-stadgan och praxis från EU-domstolen.

Kursledare och föreläsare är Fabiane Baxewanos, UNHCR Legal Officer från Policy and Legal Support Unit på Regional Representation for EU Affairs i Bryssel, Belgien.

Kursen är en del av Rådgivningsbyråns och UNHCR:s arbete för att utöka det stöd som våra organisationer tillhandahåller ombud och offentliga biträden som arbetar med migrationsärenden.

Kursen kommer bland annat behandla följande:

+ Begäran om förhandsavgörande som verktyg. När och hur bör det användas?

+ Genomgång av relevant praxis från EU-domstolen avseende skyddsgrundsdirektivet, asylprocedurdirektivet, familjeåterföreningsdirektivet och EU-stadgan

+ Genomgång och diskussion av relevanta rättsfrågor för den svenska kontexten

+ Praktiska övningar: formulering av begäran om förhandsavgörande

Vänligen observera att kursen hålls på engelska.

Målgrupp

Advokater och jurister med erfarenhet av migrationsmål. Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell vidareutbildning av advokater och omfattar 6 kvalificerade kurstimmar. Intyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Kursavgift

Kursen är avgiftsfri. Obs! Vid utebliven närvaro debiteras en avgift på 2500 kr (inkl. moms) om avanmälan inte har gjorts senast den 22 mars 2019. Avgiften debiteras inte heller om utebliven närvaro beror på sjukdom som kan styrkas med läkarintyg.

Lunch ingår inte. Det finns flera lunchalternativ i byggnaden.

Läs mer och anmäl till kursen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Juli 2019:

Rights in Exile 2019:

Courses on representing the field and on Palestine refugees till sidans topp

Conceptualizing, Navigating, and Representing the Field in Migration Studies Summer School, 1-5 July 2019, Budapest

The Central European University in Budapest, Hungary, will be hosting a summer school entitled "Conceptualizing, Navigating, and Representing the Field in Migration Studies" on 1-5 July 2019. Applications can be made via this form.

Notisen med länkar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll