Denna sida innehåller tips om namninsamlingar, möten, kurser mm i asyl- och flyktingfrågor. De flesta tipsen är hämtade från arrangörernas hemsidor. Föreslå gärna fler!
Upprop: Stå upp för #humanasyllag
EU är just nu på väg att anta ett nytt gemensamt asylsystem. Flera förslag riskerar att ge flyktingar kraftigt försämrade rättigheter och skydd. Det finns förslag som vill förbjuda permanenta uppehållstillstånd i alla medlemsländer och förslag som strider mot FN:s flyktingkonvention.
Vi kräver att EU:s gemensamma asylsystem:
+ inte försvagar asylrätten eller bryter mot internationella konventioner och de mänskliga rättigheterna
+ inte hindrar Sverige från att återgå till vår ordinarie asyllagstiftning med möjlighet till permanenta uppehållstillstånd
Vårt upprop riktar sig till Sveriges regering och migrationsminister Heléne Fritzon som just nu förhandlar om EU:s gemensamma asylsystem.
Underteckna namninsamlingen (Extern länk)
Se youtubefilm om förslaget till gemensamt asylsystem inom EU (Extern länk)
HBTQ-flyktingen Zaki riskerar utvisning. Nu startar hans familj en kampanj
Migrationsverkets felaktiga bedömning under ett test av Zaki Hasanis sexuella läggning kan inom en vecka innebära döden för honom om hans redogörelse inte tas på allvar. Ett test som Rickard Söderberg, en av Sveriges mest folkkära homosexuella, kuggade.
Vi samlades för att göra skillnad.
Vi är en grupp, en familj.
Och plötsligt så har en av oss fått ett "beslut" från Migrationsverket.
Zaki är HBTQ-flykting och kom till Sverige för två år sedan efter en fyra månaders lång flykt där han riskerade sitt liv, en resa som han var tvungen att göra för att kunna leva och inte bara överleva (om ens det).
Sedan dess har han fått avslag från Migrationsverket tre gånger på grund av ett test de gjorde där deras slutsats var att han inte var en "trovärdig" homosexuell.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Namninsamlingen (Extern länk)
We can all do something - however small - to welcome refugees. Here are some ideas:
1. Take action
Add your voice to Amnesty's online actions supporting refugees. All countries should do their bit to protect refugees, but in reality many countries - including the richest - do very little. Some even do dirty deals with unsafe countries like Turkey, paying them to "protect" refugees but in reality leaving many people in harm's way. Through our global I Welcome campaign, Amnesty is pushing for all countries - especially the wealthiest - to welcome refugees through a range of different solutions.
2. Donate good quality things
Many amazing organisations working with refugees depend on generous donations, including quality second-hand clothing, toys and furniture. Search online for local projects that need donations. You could also encourage friends, family and neighbours to contribute - particularly before and after birthdays and seasonal/religious celebrations, or when people move house and might be getting rid of unwanted gifts and items.
3. Offer a safe place
If you have a spare room, or you're a landlord with a place to let, look online for organisations that match emergency, temporary or permanent homes with asylum-seekers and refugees. You might be able to register your interest in housing a refugee with your local municipality. Some people offer their homes and properties to organisations that arrange respite breaks for refugees, giving them a much-needed space to recharge, socialise or take part in workshops and activities.
4. Volunteer
Organisations working with refugees often need volunteers to help as befrienders, language teachers, career or legal advisers and more. Volunteering can be a great way to get to know newcomers to your area and help them integrate.
(...)
Läs mer (Extern länk)
5 Things universities and schools can do to welcome refugees (Extern länk)
5 Things businesses can do to welcome refugees (Extern länk)
5 Things faith groups can do to welcome refugees (Extern länk)
Upplevelser av krig, tortyr och flykt - hur vi kan hjälpa?
Hur påverkas vi människor av att utsättas för extremt våld, så som tortyr? Och vad bör vi tänka på när vi möter dem som varit med om det?
En ny bok från Natur & Kultur ger nya perspektiv och kan fungera som ett komplement vid behandling av människor som utsatts för extrema händelser.
Krig, tortyr och flykt - vad det gör med människan och hur vi kan hjälpa ger grundläggande kunskap om krig, tortyr och flykt och har sin bas teori och forskning. Den bygger även till stor del på författarnas många möten med människor som upplevt dessa svårigheter. Ulf Gustavsson, Niklas Möller och Isabel Petrini är psykologer och har alla varit eller är knutna till Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Uppsala.
(...)
Läs mer (Extern länk)
Hon tvingades fly från Iran för att hon ville skiljas - skildrar de asylsökandes Sverige
Ensamhet, utanförskap - och en Kafkalik byråkrati. Samira Motazedi flydde från Iran för att hamna i ett fyra år långt svenskt limbo. I en ny bok vittnar hon om de många prövningar en asylprocess innebär.
"Du finns inte". Receptionisten på Migrationsverket utdelar en tvärsäker dom. Av någon anledning har Samira Motazedi halkat ur databasen - och får veta att hon inte existerar. En asylsökandes vardag är full av sådana händelser, och hon beskriver dem i boken "En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran".
- Den handlar om vad som händer när du blir tvingad att lämna ditt land. Jag hade ingen aning. Det finns ju inte bara ett slags mottagande men jag trodde inte att det skulle vara en så tuff process, säger Samira Motazedi på en engelska som stundtals slår över i farsins distinkta vokaler.
Hennes resa påbörjades 2012, då hon flydde från Iran och hamnade i Sverige. I ett slag tvingades hon att lära sig leva ensam, utan familj, under en asylprocess som pågick i fyra ångestladdade år där flera avslag och överklaganden följde på varandra.
Att börja skriva om erfarenheterna i en blogg, som publicerades på Gläntas webb, blev en livlina för Samira Motazedi. Förlaget lyckades slutligen övertyga henne om att ge ut texterna i boken, som hon nu är lite kluven inför.
- Många av texterna skrev jag för flera år sedan, och jag har aldrig läst om dem. Jag vet inte om någon författare har gjort på det viset, det finns inget originalmanus. Översättaren Linn Hansén kan däremot varje ord i den.
Hon har fått vänja sig vid det: att hennes öde ligger i andras händer. Som flykting bollades hon mellan Migrationsverket och polisen - hela tiden utan facit eller förklaringar. Hon fick dokument som inte ens hennes svenska vänner förstod, och tolkar som återgav fakta på ett felaktigt vis.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
FARR magazine Artikel 14 No 3/2017 is published in cooperation with Qisetna: Talking Syria, a digital platform för Syrians in exile. The name Qisetna means "Our stories".
Welcome to Syria!
Order specimen copy (Extern länk)
Sanna Vestin's introduction in Swedish (Extern länk)
More from Artikel 14 and Talking Syria (Extern länk)
Röster från Aten och Samos. Ny bok!
Vem minns inte sommaren och hösten 2015 när nästan en miljon barn och vuxna tog sig till de grekiska öarna utanför Turkiets kust? Många försvann i havet. Eller rapporterna från den kalla och blöta senvintern 2016 med tio tusen människor, som fastnat vid en plötsligt stängd gräns till Makedonien. Ett avtal mellan EU och Turkiet, i strid mot internationell lag, tvingade sedan alla nyanlända att bli kvar på grekiska öar nära Turkiet innan de skulle skickas tillbaka dit.
Grekland kom i blickpunkten när den stora låneskulden blev ett faktum för flera år sedan. När de orimliga besparingskraven infördes ansågs greker först ha sig själva att skylla. Men bilden nyanserades med deras stora hjälp till flyktingarna sommaren och hösten 2015.
Många greker engagerade sig i stunden, andra var och är erfarna försvarare av mänskliga rättigheter och av internationella lagar och konventioner. Rösterna i boken tillhör sådana försvarare - jurister, volontärer, en journalist och helt enkelt medmänniskor.
De berättar och reflekterar kring landet, politiken, beroendet av EU och hur flyktingars rättigheter bemöts i ett land som är i händelsernas centrum när EU:s hållbarhet samtidigt ifrågasätts. När vi börjar samtalen i mars 2016 har mer än femtio tusen flyktingar plötsligt fastnat på fastlandet och det hastigt tillkomna, mycket kritiserade avtalet mellan EU och Turkiet har börjat gälla.
Annette Rosengren är etnolog och har skrivit böcker bland annat om utsatthet, vardag och överlevnad och om hur dem hon följer bemöts av omvärlden och rättssamhället. Sedan 2011 har hon levt av och till i Aten, och publicerade 2014 boken om hur flyktingar från Afghanistan och andra länder kunde överleva i ett land, där de motarbetades på så många sätt. 2014 reste hon också till Samos. I dessa sammanhang lärde hon känna bokens tolv greker.
Läs mer (Extern länk)
De skriver om flykten till Sverige
Hur är det att komma som flykting till Sverige? I antologin "Nya röster" skriver unga nyanlända kvinnor i Åmål om kärlek, livet före kriget och om det nya hemlandet.
- Jag vill att svenskar och alla andra ska veta hur det känns när man flyr och är tvungen att lämna sitt hemland, säger Fatima Salem, en av författarna i antologin "Nya röster" som ges ut under Bokdagarna i Dalsland i helgen.
I ett år har hon tillsammans med ett tiotal nyanlända kvinnor gått en skrivarkurs i Åmål, övat på svenska och fått träffa författare som Daniel Boyacioglu och Eija Hetekivi Olsson.
Bakom projektet står Dalslands litteraturförening, Anita K Alexanderson och journalisten Victor Estby som hållit i kursen. Han är förvånad över hur bra det har gått, att så många har lyckats skriva bra litterära texter som kunnat resultera i en bok.
- De har varit med om svåra saker, en del har inte ens haft uppehållstillstånd. Att då komma hit med en sådan energi och lust att lära sig, det är helt enormt, säger han och hoppas att antologin kan ge en fördjupad bild över flyktingars situation och om hur Sverige är som land att fly till.
- Det är både ris och ros i den här boken, säger Victor Estby.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Nu finns den, podden som medlemmar från Ingen Människa är Illegal Trollhättan/Vänersborg berättade om på FARR:s kursdag i mars. Podden är ett av många projekt som gruppen drivit tillsammans med papperslösa.
"De fyra sista" syftar på de magiska fyra sista siffrorna i ett personnummer, siffror som papperslösa saknar. Har du de fyra sista? Lyssna till dem som inte har!
Läs mer (Extern länk)
Viktor Banke: "Jag censurerar mig själv hela tiden"
Hösten 2015 var dramatisk. Bilden på drunknade Alan Kurdi, 3, väckte en våg av sympati för de skyddssökande från andra sidan Medelhavet. Bara månader senare röstade riksdagen igenom en av EU:s hårdaste asyllagstiftningar. Hur kunde det ske?
Asylrättsjuristen Viktor Banke söker svaren i sin nya bok "Andrum".
Desperata människor i överfyllda båtar på Medelhavet, vidare genom Grekland, Serbien och Ungern och upp över Europa, många tog sig ända till Sverige. Under 2015 kom fler än 160?000 skyddssökande till Sverige, dubbelt så många som året innan. Drygt 35?000 var ensamkommande barn. De flesta kom från krigets Syrien, men också från Eritrea, Afghanistan, Somalia och Irak.
När bilden av treårige Alan Kurdi från Syrien, i röd t-shirt, död och uppspolad på en strand i Turkiet, nådde världspressen fick flyktingkrisen ett ansikte. Fyra dagar senare, den 6 september 2015, stod Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm, framför en banderoll med texten Refugee Welcome och talade om människans okränkbara värde och rätt. "Det ska Sverige stå upp för. Det står vi upp för här i dag."
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
"Mitt namn är Ali Zardadi och jag är ett av de tiotusentals ensamkommande barn och ungdomar som kommit till Sverige. Ett av de barn som blev tvungna att resa den långa och farliga vägen hit för ett tryggare liv. Jag har varit i Sverige sedan januari 2016 och just nu går jag i språkintroduktionsprogrammet i S:t Botvids gymnasium söder om Stockholm. Jag kommer från Afghanistan och det har gått 17 år av mitt liv. Jag sökte asyl i Sverige förra året och min största dröm är att få stanna här och bo i trygghet. Tryggheten som endast är en dröm i hemlandet."
Ängeln och sparven toppade Bokus försäljningslista när den släpptes!
SAGT OM BOKEN
"Första gången jag läste Ali Zardadis texter kunde jag inte tro att han mötte svenska språket första gången för bara lite mer än ett år sedan, att en ung människa som varit med om så mycket svårt ändå kan vara fylld av så mycket kärlek och medkänsla. Mitt hjärta uppfylls av stolthet över att fått vara med och sammanställa den här boken tillsammans med Ali."
Lupina Ojala, förläggare
"Ängeln och sparven borde läsas av alla som är emot att ensamkommande barn ska få uppehållstillstånd och återförenas med sina familjer. Ali gestaltar sin saknad och längtan efter sin mamma så ingen kan undgå att bli berörd."
Iréne S Räisänen, författare
Läs mer (Extern länk)