fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Kalender

Denna sida innehåller tips om namninsamlingar, möten, kurser mm i asyl- och flyktingfrågor. De flesta tipsen är hämtade från arrangörernas hemsidor. Föreslå gärna fler!

Tipsa Asylnytt!

Pågående aktioner:

Skrivunder.com 2018:

Bring Selma home/Få hem Selma till sidans topp

Selma frågade igår - Får jag komma hem igen innan jul? Vad ska vi svara?

Selma 16 år togs i förvar i mitten av november. Hon hölls gömd på ett hotell i Örebro med 3 poliser i nästan ett dygn. Hon grät hela natten och fick inte använda sin mobiltelefon eller kommunicera på annat sätt med någon. De flög i chartrat plan, bara de fyra. Överlämnades på flygplatsen till polisen i Catania Italien. En okänd man kom och hämtade henne och nu sitter hon på ett slags transitboende/förvar som ligger isolerat beläget i ett land där hon inte känner någon och väntar rädd och ensam på vad som ska hända henne.

Hur kunde det bli så här?

Selma har varit på flykt sedan hon var nio år. När hon var 13 år flydde hon från flykten och från sin familj på grund av mycket stor utsatthet. Hon flydde till Sverige det enda stället där hon upplevt någon form av trygghet och snälla människor. Vuxna runt Selma tog henne till socialtjänsten och till migrationsverket och förklarade situationen men ingen utredning gjordes och ingen asylansökan registrerades. Selma bodde först på ett HVB hem och sedan hos en familj, hon gick i skolan och fick många kompisar. Selma levde som vilken vanlig tjej som helst nu i snart 3 år och fick ingen information om vad som väntade henne eller att ingen asylansökan registrerats.

Migrationsverket rättfärdigar den inhumana avvisningen till Italien genom det falska påståendet att Selma har uppehållstillstånd i Italien. Hennes familj hade tidigare fått ett tillfälligt uppehållstånd men som gått ut när Selma överfördes till Italien. Selma hade efter många år av flykt och utsatthet äntligen hittat lite trygghet i hemmet i Sverige och nu rycks hon upp igen för att skickas som ensamt barn till ett land där hon inte har någon/något. Sverige är det enda hem hon har i världen och hon vill inget annat än att få komma hem igen.

(...)

Underteckna namninsamlingen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Friendsofelyas 18-12-30:

Låt Elias stanna! till sidans topp

Elias Payam är 19 år gammal, har fast anställning inom vården, och har sökt uppehålls- och arbetstillstånd. Afghanistans ambassad skrev dock fel födelseår när de utfärdade Elias pass. De är villiga att ändra det, men Migrationsverket lämnar inte ut passet. Elias blir därför utvisad den 7 januari 2019. Migrationsverket ger honom rådet: Åk till Kabul och ansök om nytt pass. Åk sedan till New Delhi eller Teheran och sök uppehålls- och arbetstillstånd därifrån till det arbete du redan har. Detta är orimligt, då han på högst en vecka kan få ett nytt pass här i Sverige och därmed uppfylla kraven för uppehålls- och arbetstillstånd. Det bryter också mot förvaltningslagens och EU-rättens krav på effektiv och god förvaltning. Dessutom utsätts Elias för livsfara. Det är mycket BRÅTTOM!

(...)

Vi har fått frågor om huruvida det finns något att skriva under, något upprop för Elias. Det gör det inte. Det upprop vi gör går däremot ut på att alla som läser den här bloggen delar den vidare på alla sätt man kan - twitter, instagram, facebook, snapchat, och så vidare. Förr eller senare måste den då landa hos beslutsfattare och Migrationsverkets egna tjänstemän. Vi hoppas att det absurda i situationen kan bli tydligt för dem, och att Elias ska få en chans att ordna ett nytt pass så att han kan få stanna i Sverige. Vi vet också att fler har drabbats av godtyckliga åldersuppskrivningar, och många är de pass som ligger i Migrationsverkets gömmor. Den här kampen kan därför bli viktig för många i framtiden, om den går vägen.

Hjälp oss att sprida informationen vidare, hjälp oss i kampen för att Elias ska få stanna!

Till webbplatsen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Böcker, filmer och utställningar:

Springer 2019:

Asylum Determination in Europe: Ethnographic Perspectives till sidans topp

Editors: Nick Gill, College of Life and Environmental Sciences, University of Exeter, UK. Anthony Good, University of Edinburgh, UK.

Drawing on new research material from ten European countries, Asylum Determination in Europe: Ethnographic Perspectives brings together a range of detailed accounts of the legal and bureaucratic processes by which asylum claims are decided. The book includes a legal overview of European asylum determination procedures, followed by sections on the diverse actors involved, the means by which they communicate, and the ways in which they make life and death decisions on a daily basis. It offers a contextually rich account that moves beyond doctrinal law to uncover the gaps and variances between formal policy and legislation, and law as actually practiced.

The contributors employ a variety of disciplinary perspectives - sociological, anthropological, geographical and linguistic - but are united in their use of an ethnographic methodological approach. Through this lens, the book captures the confusion, improvisation, inconsistency, complexity and emotional turmoil inherent to the process of claiming asylum in Europe.

Läs mer, beställ eller ladda ner boken (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

UNHCR November 2018:

Alternatives to Detention Self-study Modules till sidans topp

/Utdrag ur introduktion:/

To be able to introduce and effectively apply alternatives to detention, we need to understand why these alternatives are better placed than detention to achieve the goal/expected result in the immigration context. We also need to understand how these alternatives to detention operate in practice. In this learning programme we will answer the following questions:

+ What are ATDs and why are they important?

+ What is the international legal framework that shapes ATDs?

+ How should decisions on ATDs be made?

+ What are the different models of ATDs?

+ What specific modalities exist for refugee children?

+ How can we advocate for ATDs within specific national contexts?

The overall objectives of this programme are to enable learners to:

+ Differentiate between reception arrangements and ATDs;

+ Specify appropriate ATD mechanisms;

+ Support the design and implementation of ATDs;

+ Introduce elements of an advocacy strategy related to establishing appropriate ATDs in law; and

+ Apply specialized knowledge regarding child care arrangements in immigra on procedures.

Conceptualization of the learning programme

(...)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 0 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 1 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 2 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 2.2 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 2.3 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 3 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 4 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 5 (Extern länk)

Alternatives to Detention Self-study Modules: Module 6 (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Småland 18-11-14:

Han har följt gatans entreprenörer - från tiggeri till eget arbete till sidans topp

Gatans entreprenörer. Så heter en nyutkommen bok av Fredrik Bergman. I boken har han följt EU-migranters väg från tiggeri till eget arbete.

- Det var roligt att få skriva om det här. Om dem som är lite framgångsrika. EU-migranter skildras ofta i så mörka ordalag. Men precis som i alla andra migrationsrörelser, så finns det naturligtvis dem det gått bra för, säger författaren Fredrik Bergman.

Och det är om dem boken handlar. Om de människor som på olika sätt hittat vägen från tiggeri till försörjning och arbete.

Fredrik Bergman har rest runt i Sverige och träffat en del av de EU-migranter som det gått bra för och som kunnat lämna sin plats som tiggare.

Tillverkar kvastar och korgar

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Kulturnytt 18-11-16:

"Tornet" - en ljuvlig dockfilm om flykt, tålamod och arkitektur till sidans topp

Jenny Teleman

Om man bygger först ett tält, sedan ett skjul, sedan ett litet envåningshus då har man sig ett hem som kan duga i generationer. I Palestina. Om man samtidigt planterat frön har man en trädgård i öknen. Guava, rosmarin, granatäpplen.

I ett flyktingläger i utkanten av Beirut har drömmen vält på högkant och trädgårdarna gått i småbitar, där byggs nu våning på våning av vinglande enplanslådor, tjuvkopplade kabelhärvor, smala betongflistrappor, väldiga sprickor, bleka plaststolar och odlingar i pysslingformat.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Upsala Nya Tidning kultur 18-08-25:

En berättelse långt utöver det vanliga till sidans topp

Daniel Erlandsson

När Maciej Zarembas skriver sin familjs historia blir det en bok som talar lika starkt till hjärtat som till hjärnan, skriver Daniel Erlandsson.

Maciej Zaremba öppnar familjealbumet och bjuder på en enastående berättelse. Pappan var en framstående psykiater i Polen, med humana idéer som bröt skarpt mot den tidens syn på psykisk sjukdom. Han var ett högt aktat namn - tills han 1957 föll i onåd hos den kommunistiska diktaturen och förlorade allt.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Småland 18-08-08:

Aboozar skildrar sin flykt till Sverige i en bok till sidans topp

Året var 2015 när Aboozar Nazari och hans fyra vänner flydde till Sverige från Iran. Nu släpper han en bok om upplevelserna, i samband med Kalmar Stadsfest.

Aboozar Nazari är 19 år och har bott i Sverige sedan 2015, då han tillsammans med fyra vänner flydde från Iran. I samband med Kalmar stadsfest släpper han boken "24 dagar till ett nytt liv" som skildrar en ensamkommandes flykt, tankar och upplevelser under resans gång.

- Den handlar mest om en ung kille, en flyktings drömmar och om afghaners situation i Iran och Afghanistan. Och det handlar om de händelser som hände på vägen. Jag skrev om min resa till Sverige, säger Aboozar Nazari.

Aboozar Nazari berättar att han först inte hade planerat att skriva en bok. Men på grund av flyktingarnas situation började han skriva boken ett år senare, för att uppmärksamma människor om hur svårt det kan vara.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Vombat förlag: 24 dagar till ett nytt liv - en bok om uppbrott, flykt och drömmen om frihet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Upsala Nya Tidning kultur 18-08-08:

Rätten till ett liv i fred och frihet till sidans topp

Anna Rudberg-W

Gripande, spännande och intressant om Fatemeh Khavaris och andras afghanska ungdomars kamp för att få stanna i Sverige.

När Fatemeh Khavari kommer till Sverige med mamma och syskon som en del av den stora flyktingströmmen 2015, är det inte mycket som talar för att hon inom ett par år ska fungera som ledare för en landsomfattande rörelse för unga ensamkommande afghaner - Ung i Sverige.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Martina Montelius i Expressen 18-08-08: Ensamkommande är inga bortskämda ungdomar (Extern länk)

Philip Teir i Dagens Nyheer 18-08-14: Fatemeh Khavaris självbiografi fångar hennes urstarka drivkraft (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Januari 2019:

Visby Domkyrkoförsamling 2018:

6-12 januari, Visby: Det räcker nu! - Plattform för denna Bön- och fasteaktion till sidans topp

I solidaritet med de utvisningshotade unga ordnas under perioden söndag 6 - lördag 12 januari en Bön- och fasteaktion i domkyrkan. Sluta utvisa unga till krigets helvete i Afghanistan!

Julefriden 2018 krossades av svenska myndigheter

Vid den tiden utgick ett påbud att alla unga som drömt och hoppats på en framtid - och också gjort allt för att skapa den - istället skulle utvisas till krigets helvete i Afghanistan.

Julen som traditionsenligt är barnens högtid blev inte det julen 2018. Runt om i Sverige har den gångna julen varit ett helvete för många unga. De väntar på sitt utvisningsbeslut - eller så har de redan fått det och istället för tomten så har de fått vänta på polisen som kan dyka upp när som helst för att verkställa utvisningen. Runt dessa ungdomar finns dessutom en massa engagerade människor som bryr sig om dessa ungas ve och väl. I de svenska bygderna finns många som öppnat sina hjärtan. Ja, svenska myndigheter har saboterat mångas jul i år.

Många av de afghanska flyktingarna som kom hit på hösten 2015 var barn då de passerade Sveriges gräns. Som sådana hade de rätt till skydd i vårt land. Men myndigheterna hann inte med. Köerna för att behandlas av Migrationsmyndigheten blev så långa att barnen i många fall hann fylla 18 år. Eller så "åldersuppskrevs" de enligt en helt ny och dokumenterat bristfällig ordning. Plötsligt var barnen inte längre barn - och kunde lättare utvisas. Nu behövde inte de svenska myndigheterna längre ta hänsyn till Dublinförordningen som säger att ensamkommande barn normalt inte överförs till annat land. Av Dublinförordningen framgår att barnets bästa ska var en fråga av största vikt för medlemsstaterna.

Men nu hann barnen fylla 18 år - eller så bestämde svenska myndigheter att de var äldre än vad de själva uppgett.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Liv i Sverige 2019:

13 januari, Stockholm: Boksläpp "Vi gör vad vi kan" till sidans topp

Boken Vi gör vad vi kan presenteras söndagen den 13 januari kl 15 på St Pauls. (fd kyrkan), Mariatorget 10, Stockholm.

Ett 50-tal personer berättar i boken om sitt engagemang när det gäller flyktingmottagande, hur de grep in med tid och pengar, kunskaper och egna erfarenheter där samhället i övrigt inte hann med.

Frivilliga insatser i migrationen är inte unikt i vår historia. Ända fram till 1941, då Statens flyktingnämnd bildades, fick människor som tagit sin tillflykt till vårt land förlita sig på medmänniskor, släktingar och bekanta, föreningar eller intresseorganisationer, där Röda Korset intog en särställning. Det berättar forskarna Jesper Johansson och Malin Thor Tureby i bokens slutkapitel.

Vi gör vad vi kan - volontärer om flyktingmottagandet i Sverige från 2015

Utgiven av Liv i Sverige och Migra förlag januari 2019.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Kristna Råd 2019:

Landets kyrkor samlas till förbönsgudstjänst och ljusmanifestation för konvertiter till sidans topp

I nästa vecka samlas svensk kristenhet till gemensam förbönsgudstjänst och ljusmanifestation i centrala Stockholm. Landets kyrkoledare vill genom detta uppmärksamma de systematiska brister som finns i Migrationsverkets bedömning av konvertiter i asylprocessen.

Många lokala församlingar runt om i landet har de senaste åren fått kontakt med asylsökande och nyanlända, ofta med muslimsk bakgrund, som blivit intresserade av kristen tro. Många av dem har konverterat eller uttryckt en vilja att göra det. En stor andel av dem som konverterat har inte betraktats som trovärdiga av Migrationsverket och deras skäl för att få asyl i Sverige har inte godtagits.

Genom en förbönsgudstjänst i Filadelfiakyrkan i Stockholm och en efterföljande ljusmanifestation vill landets kyrkor, genom Sveriges kristna råd, ge möjlighet för alla som vill, att bidra till att frågan blir uppmärksammad. Det handlar om att Migrationsverkets bedömning av konvertiternas trovärdighet ska anpassas efter hur vetenskapen idag ser på konversioner och till att fler konvertiter får sina asylskäl godkända.

Många av landets kyrkoledare kommer att närvara vid förbönsgudstjänsten, däribland Lasse Svensson, Equmeniakyrkan. Han säger:

– Att arbeta med och för människor på flykt är en självklarhet för oss som kyrka och det diakonala uppdrag vi bär på. Därför tycker vi att det är angeläget att delta med både förbön och att visa vårt engagemang för konvertiter och asylsökande.

Förbönsgudstjänsten hålls i Filadelfiakyrkan i Stockholm (Rörstrandsgatan 5) onsdagen den 16 januari, klockan 18.00, dit alla är välkomna. Gudstjänsten kommer att innehålla sång, förbön och även berättelser om konvertiter. Därefter hålls en ljusmanifestation på Sergels torg.

Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd:

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Mars 2019:

Rights in Exile 2019:

Courses on representing the field and on Palestine refugees till sidans topp

"Palestine Refugees and International Law" short course, 15-16 March 2019, Amman

Applications are now open for the "Palestine Refugees and International Law" short course, organized by the University of Oxford's Refugee Studies Centre. This two-day short course places the Palestinian refugee case study within the broader context of the international human rights regime, and examines within a human rights framework, the policies and practices of Middle Eastern states as they impinge upon Palestinian refugees. The short course will take place in Amman, Jordan, 15-16 March 2019. Further information and application details can be found here.

Notisen med länkar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Juli 2019:

Rights in Exile 2019:

Courses on representing the field and on Palestine refugees till sidans topp

Conceptualizing, Navigating, and Representing the Field in Migration Studies Summer School, 1-5 July 2019, Budapest

The Central European University in Budapest, Hungary, will be hosting a summer school entitled "Conceptualizing, Navigating, and Representing the Field in Migration Studies" on 1-5 July 2019. Applications can be made via this form.

Notisen med länkar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll