fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Stöd och solidaritet

Stöd till utvisade

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 181231:

Expressen 18-12-19:

Vian, 33, åker till Kabul - firar jul med dem som utvisats till sidans topp

I jul åker Vian Delsoz, 33, till Kabul i Afghanistan för att hälsa på före detta asylsökande som utvisats från Sverige.

Med sig har hon julklappar - och hon planerar att göra en dokumentär som visar hur vardagen i landet kan se ut.

- Det är ett farligt land, men för mig är det värt det, säger hon.

Strax innan jul sätter sig Vian Delsoz från Hässleholm i Skåne på ett flyg till Kabul. Till skillnad från de som utvisats till Aghanistan från Sverige sätter hon sig på flyget frivilligt - för att träffa personer som tidigare bott i Sverige.

Med sig har hon kläder, gåvor, viktiga papper och sådant som personerna hon ska träffa glömt i migrationsverkets förvar.

- Just nu är jag en fixare. Flänger runt lite överallt för att hämta sådant folk behöver att jag tar med mig. Genom flera olika Facebookgrupper har vi hjälpts åt att samla ihop allt från pengar till att köpa grejer, berättar hon veckan innan avfärd.

Varit god man och fosterfamilj

Vian Delsoz har varit god man till två unga män som flytt till Sverige och hon har agerat fosterfamilj åt en tredje. Det senaste året har de alla utvisats till Afghanistans huvudstad Kabul.

Enligt Vian Delsoz, är de kvar i Kabul, men ingen har en fast tillvaro.

- Den ena bygger hus, den andra försöker bo på hotell och den tredje flänger runt hos vänner. Jag vill åka dit och se hur de mår, säger hon.

Det är tredje gången Vian Delsoz gör resan till Kabul. Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet sedan 2006 svenskar från att resa till Afghanistan.

Hur är det att göra en sådan här resa?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180528:

Östgöta-Correspondenten 18-05-26:

Vädjar på nytt för den utvisade familjen till sidans topp

Kommunalråden Elisabet Edlund (S) och Bo Hasselblad (M) uppmanas återigen att agera för den Åtvidabergsfamilj som utvisats till Kosovo.

Det är förre riksdagsmannen för Moderaterna, Carl G Nilsson som på nytt vädjar till kommunalråden i fallet med 30-åriga Vlora och hennes döttrar, på tio och tolv år. Efter åtta år i Sverige, varav sju i Åtvidaberg, tvingades de lämna landet efter en lång kamp för uppehållstillstånd och arbetstillstånd. De befinner sig nu i Kosovo.

Vlora har under närmare tre år arbetat på Städ och fastighetsskötsel i Åtvidaberg och har kvar sin fasta anställning. Kort efter att familjen återvänt till Kosovo ansökte hon tillsammans med sin arbetsgivare Kenneth Axelsson om arbetstillstånd.

Det har nu gått drygt sex veckor sedan ansökan lämnades in. Carl G Nilsson agerar som ombud för familjen och uppger i en skrivelse till kommunalråden att "ärendet valsat runt på många enheter i Migrationsverket". Det ligger nu på en tillståndsenhet i Göteborg, där det enligt Nilsson har fastnat. Flera försök om att familjens ärende ska prioriteras och ges förtur har avvisats.

Carl G Nilsson och Kenneth Axelsson är frustrerade över familjens situation. Vlora flydde undan hedersrelaterat våld och befinner sig nu i ett utsatt läge i Kosovo.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR, #vistårinteut och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.