fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Stöd och solidaritet

Stöd till flyktingar i andra länder

Information från myndigheter och organisationer

Länk till pressklipp


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 171124:

AITIMA 17-11-20:

Help Aitima assist refugees for a better life! till sidans topp

The refugee crisis in Greece has not gone away.

War is still going on in many parts of the world (Syria, Afghanistan, Somalia), so apart from those refugees who arrived in Greece during the previous years, there are also new arrivals.

Over the previous six months Aitima has given legal aid to over a thousand refugees helping them get protection.

But now our funds are running out.

This Christmas, help us give those fleeing war the gift of asylum.

Your donations will cover:

+ legal assistance service

+ interpreting service

+ office costs

Help Aitima assist refugees for a better life!

Check out our website, share our Facebook page with your friends and family or follow us on Twitter!

Till insamlingen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 160112:

Läkare i Världen 16-01-07:

Räddningsinsatserna på Medelhavet avslutas till sidans topp

Den 30 december 2015 avslutade Bourbon Argos, det sista av Läkare Utan Gränsers ursprungligen tre räddningsfartyg, sin insats på Medelhavet. Anledningen är att betydligt färre människor försöker ta sig över Medelhavet under vintern på grund av det dåliga vädret. Däremot fortsätter Läkare Utan Gränser räddningsinsatserna på Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland.

Enligt Läkare Utan Gränser räcker de befintliga sjöräddningsinsatserna på Medelhavet för att hantera den aktuella flyktingsituationen. Samtidigt riktar organisationen en uppmaning till EU att vara beredda att utöka sök- och räddningsinsatserna till våren för att förhindra en tragedi när antalet flyktingar ökar igen.

Sedan maj 2015 har Läkare Utan Gränsers tre räddningsfartyg på Medelhavet (Bourbon Argos, Dignity och MY Phoenix) deltagit i runt 120 räddningsinsatser och undsatt fler än 20 000 personer. Ombord på Bourbon Argos behövde runt 40 procent av alla människor sjukvård och 8 procent hade svåra hälsoproblem. Runt 1,4 procent av de räddade var gravida kvinnor.

- Vi är absolut övertygade om att det behövs sök- och räddningsinsatser för att rädda liv. Men vi är läkare, vi borde inte syssla med det här överhuvudtaget. Vi hoppas innerligt att våra insatser inte kommer att behövas 2016, säger Stefano Argenziano som ansvarar för Läkare Utan Gränsers flyktingprojekt i Europa.

Redan när räddningsinsatsen inleddes betonade Läkare Utan Gränser att detta inte kan vara en långsiktig lösning för ett problem som har skapats av EU:s migrationspolitik.

- Det är livsviktigt att EU tillhandahåller alla resurser som behövs för att rädda människor i sjönöd. Men inte heller detta kommer att stoppa döden på Medelhavet och på Egeiska havet. Det som behövs är säkra och lagliga vägar in i Europa, så att människor slipper anlita smugglare och sätta sig i sjöodugliga gummi- eller träbåtar med hoppet att levande nå den europeiska kusten, säger Stefan Argenziano.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 151112:

Radiohjälpen 15-11-10:

Musiker samlade in 1,7 miljoner till människor på flykt i Europa till sidans topp

I lördags arrangerades en stödkonsert i Berwaldhallen i Stockholm, en unik konsert där Sveriges främsta orkestrar, körer och solister inom den klassiska musiken samarbetade för att hjälpa människor på flykt i Europa. Under kvällen samlades 1,7 miljoner kronor in till Radiohjälpens arbete.

Initiativtagare till konserten var hovsångerskan Anna Larsson, förläggaren Johannes Nebel och Ann Christin Ward, som spelar viola i Sveriges Radios Symfoniorkester.

- Vi ville göra ett program där vi kunde få visa ödmjukhet och öppenhet. Vi ville att den västerländska konstmusiken skulle få stå i full kraft på scen och öppna våra hjärtan och sinnen, säger Anna Larsson.

På några veckor skapades en konsert av högsta internationella klass. En konsert för medmänsklighet och värme.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 151009:

Blxten&Co 15-09-30:

Hela Sverige skramlade in över 40 miljoner kronor till sidans topp

Ikväll ägde Hela Sverige skramlar - en konsert till förmån för människor på flykt rum i ett fullsatt i Ericsson Globe och evenemanget direktsändes i radio och tv. Det blev en historisk och kärleksfull manifestation för medmänsklighet med hundratals artister, musiker och sångare på scen. När detta pressmeddelandet skrivs är totalen för insamlingen uppe i 40 228 768 kronor, men då pågår fortfarande räknandet. Alla pengar kommer att gå till att hjälpa drabbade människor i den stora flyktingkris som pågår runt om i världen i detta nu.

- Det är helt fantastiskt att se hur Sverige har slutit upp ikväll! Hela Sverige skramlar har verkligen blivit en manifestation för medmänsklighet och solidaritet. Och pengarna kommer kunna göra skillnad för många medmänniskor som just nu befinner sig i nöd efter att ha tvingats fly sina hem. Vi vill tacka alla som har hjälpt till och skramlat med oss, ni har visat Sveriges sanna ansikte i dessa tuffa tider, säger Lovisa Delehag från initiativgruppen.

Hela Sverige skramlar - en konsert till förmån för människor på flykt ägde rum i Ericsson Globe inför en publik på 13 103 personer. Konserten sändes direkt i radio och tv och totalt samlades över 40 miljoner kronor in. Och pengar fortsätter att komma in.

Alla pengar öronmärks och går till insatser för människor på flykt.

Hela pressmeddelandet (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 15-09-29: Hans Rosling brandtalade på Hela Sverige skramlar-galan i Globen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.