fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Stöd och solidaritet

Fonder och insamlingar för papperslösa

Information från myndigheter och organisationer

Länk till pressklipp


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 190517:

Stöttepelaren 19-04-28:

Stöttepelaren: 1 miljon kronor samlades in första verksamhetsåret till sidans topp

Redan på våren 2017 stod det klart att vi skulle få ett stort antal ensamkommande ungdomar utan ekonomiskt stöd. Medlemmar ur nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! startade i oktober 2017 föreningen Stöttepelaren - stöd för ensamkommande barn och unga från Afghanistan.

Föreningen startade i liten skala men växte fort. Första årsbokslutet visar att över 1 miljon kronor har samlats in och delats ut till inte mindre än 17 lokalgrupper, spridda över hela landet. Allt arbete sker frivilligt, utan arvode. Ofta sker samarbete med lokala organisationer.

Bidragen kommer via månadsbidrag från engagerade givare, födelsedagsinsamlingar, insamlingskampanjer via facebook, bössinsamlingar, försäljning och donationer.

En miljon kronor låter mycket - men det räcker långt ifrån till. Bara i Stockholm finns hundratals ungdomar som inte längre får stöd från samhället.

- Vi skulle behöva få mångdubbelt mera, säger kassören och tillförordnade ordföranden Karin Fridell Anter. Många behöver hjälp med bostad, förutom mat och kort för kollektivtrafiken.

Stöttepelaren, tillsammans med alla de hjälpare som på olika sätt stöder ungdomarna, har bidragit till att minska den mänskliga katastrofen med ungdomar som inte är välkomna någonstans. Utan alla dessa hjälpare hade våra gator varit mycket osäkrare.

Det första årsmötet efter föreningens start äger rum den 18 maj 2019. Det ser ut som om föreningen då får en ny styrelse.

Arbetet behöver intensifieras då antalet ungdomar utan stöd ökar. Allra störst är behovet i Stockholm.

- Det är mycket som behöver göras, säger Karin Fridell Anter. Våra grupper ute i landet larmar hela tiden om utsatta ungdomar som behöver hjälp.

Läs mer i pressmeddelandet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181218:

Ingen Människa är Illegal 18-12-15:

En fröjdefull jul? till sidans topp

Många förknippar julen med ledighet, frid och fröjd men för de familjer och personer vi i nätverket Ingen Människa Är Illegal stöttar blir julen ingen extra fröjdefull tid. De har ofta svårt med mat för dagen, lever i tillfälliga boende och en ständig ovisshet om hur livet ska bli för dem. Julklappar och julbord är långt borta och ofta är det enda de önskar sig ett uppehållstillstånd så att livet kan börja på riktigt.

Vi önskar att julen ska vara en härlig tid för alla. En tid för att vara med vänner och familj och för ett kort ögonblick kunna stanna upp och känna julkänsla och glädje. Det önskar vi också för de personer som lever utan papper i Göteborg och runtom i Sverige.

Vill du vara med och göra detta möjligt?

Swisha gärna en gåva till 123 395 66 20 och skriv JUL i meddelandefältet, eller sätt in en gåva på vårt plusgiro 27 63 64-7

Bättre julklapp kan du inte hitta!

Pengarna går oavkortat till papperslösa barnfamiljer och täcker basbehov som mat, tak över huvudet och andra vardagsutgifter.

Bjud in era vänner och dela gärna eventet,.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.