fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Stöd och solidaritet

Kvinnojourer och kvinnonätverk

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 170901:

ETC Göteborg 17-07-31:

De bryr sig om de bortglömda tjejerna till sidans topp

Ensamhet, rädsla och ovisshet är vardag för unga som väntar på besked om asyl eller har fått avslag på sin ansökan. Nu vill en nystartad förening lyfta fram ensamkommandes berättelser med särskilt fokus på de bortglömda tjejerna.

Dagen efter att föreningen bildades gav sig fem aktivister för ensamkommandes rättigheter iväg på bilresa genom Sverige. Färden gick från Växjö till Stockholm, vidare mot Uppsala och sedan till Göteborg. När ETC Göteborg träffar kvartetten i Majorna, har de ett tiotal filmade intervjuer med ensamkommande flyktingungdomar i bagaget.

- Vi har träffat flera flickor som inte vågat berätta om sina upplevelser för någon tidigare. Jag hoppas vi når fler utsatta tjejer, jag vill vara en bra förebild för dem, säger Maryam Nazari, en av eldsjälarna i Ensamkommandes röster.

Att nästan var fjärde ensamkommande är en flicka märks inte i informationsbruset, därför vill föreningen fokusera på tjejerna, samtidigt som de sprider kunskap om demokrati, rättigheter, skyldigheter och jämställdhet till nyanlända.

- Vi kan inte förändra situationen i Afghanistan i en handvändning, men vi kan förbättra för ensamkommande tjejer och killar här i Sverige, säger Maryam Nazari.

Hennes egen historia är hårresande.

- Jag arbetar varje dag med mig själv för att kunna lita på män, säger 20-åringen.

Arif Moradi blev chockad när han fick höra de ensamkommandes berättelser som filmats under veckan.

- Många har utsatts för fruktansvärda grymheter. I Afghanistan talas det inte om hur tjejer mår, kvinnor har inga rättigheter alls. De flesta vet inte ens vad jämställdhet och demokrati är för något.

Tre år i Sverige har förändrat 19-åringen på alla plan.

- När jag kom hit var jag väldigt rädd. Jag hade jag ingen kunskap om yttrandefrihet, religionsfrihet eller jämställdhet eftersom vi inte fick gå i skolan, berättar Arif Moradi.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.