fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Stöd och solidaritet

Stödkonserter och fester

Information från myndigheter och organisationer

Länk till pressklipp


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 180831:

Refugees Welcome Stockholm 2018:

2 september, Stockholm: Rosa Festivalen till sidans topp

Kl 14-21, Midsommargården, Telefonplan 3

Rosa Festivalen - En dånande självlysande poetisk folkfest. Vi skippar siffror och träffar människor, stora och små! Kom och var med och ta med nya, gamla och nygamla vänner, barn, grannar, arbetskamrater, hela släkten. Yalla alla!

En vecka kvar till valet är det dags för möten, glada, allvarliga, skapande, lyssnande, dansande och pladdriga.

På scenen står indiedrottningen Jennie Abrahamson med bland annat "Not in my name" och Henrik Öbergs nya syntrattsprojekt Kvadratvåg. Vi fyller dansgolvet med fans av finskt disco till discomumin Mari Huupponen mix eller varför inte pröva en mantón med flamencodansaren Souzana Volioti som visar hur en sjal förvandlas till poesi och rytm.

Bland mattor och kuddar skrivs poesi och dramatik med Sophie Helsing och i totalt mörker målas det med osynliga självlysande färger i ledning av graffitikonstnären Rikard Olsen. Och har du inte prövat green-screen foto förr ska du bege dig till Unga Berättars rum!

Exklusivt för alla ni små och alla ni med barnasinnet kvar som vill spela in er egen barnvisa, finns Paulo Murga i musikstudion. Uppvärmning gör ni bäst under Marit Erikssons Allsång-för-barn.

På plats finns även satir- och serietecknaren Alaa Rostoms teckningar och bilder, vardagliga värdsliga betraktelser till krigets kaos i Syrien och en förhandstitt på Angelica Harms fotografier från Lesbos, Grekland.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Ung i Sverige Umeå 2018:

2 september, Umeå: Ung i sverige sjunger på stan till sidans topp

Kl 12, Renmarkstorget

Kom och lyssna på vackra afghanska sånger med Dari-kören och sjung allsånger om Medmänsklighet och Fred! Samarrangemang med studieförbundet Bilda.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Rosengrenska 2018:

13 oktober, Göteborg: Rosengrenskas dag - 20 års kamp för vård på lika villkor till sidans topp

Kl 13-23, Frölunda Kulturhus, Valthornsgatan 13

Föreläsningar med bl a KG Hammar, Gellert Tamas, Elisabeth Abiri, Thomas Hammarberg, Sanna Vestin, Lars H Gustafsson, Ingrid Schiöler, Paul Hunt och Elis Envall. Konferencier: America Vera Zavala.

Kvällskonsert med Nynningen, Cats and Dinosours, Mathias Landæus Trio med Daniel Boyacioglu, Siri Karlsson duo, Sophia Tako, Mushtaq Khorsand.

BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER!

Rosengrenska stiftelsen är ett frivillignätverk av vårdpersonal som i år fyller 20 år. Sedan starten har Rosengrenska varit drivande i frågan om rätt till vård på lika villkor för personer som befinner sig i papperslöshet, s.k. papperslösa.

I samarbete med Musiker mot Rasism och Frölunda Kulturhus arrangeras Rosengrenskas dag för att uppmärksamma de viktiga framsteg som gjorts genom åren, som ett resultat av vårt och andras arbete. Vi blickar också framåt i en orolig tid då mänskliga rättigheter och vård på lika villkor ifrågasätts och politiseras. Kampen för mänskliga rättigheter är viktigare än någonsin!

ROSENGRENSKAS DAG:

Föreläsningar på temat rätt till vård och mänskliga rättigheter, kl 13-18. Fri entré, biljett erfordras.

Stödkonsert, fest och tal från kl 19 och framåt. Entré 100 kr.

O B S ! Deltar du både dag och kväll behöver du skaffa biljett till BÅDA passen.

Biljetter: Frölunda Kulturhus 031-366 27 25 eller ticketmaster.se

Facebookevent (Extern länk)

Biljetter till föreläsningar 13-18 (Extern länk)

Biljetter till stödkonsert med Nynningen kl 19 (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180819:

FARR 18-08-17:

Hör min röst: Konsert av och för ensamkommande till sidans topp

Den otrygga och rättslösa situation många ensamkommande lever i uppmärksammas under en konsertkväll på Göteborgs kulturkalas. "Hör min röst" leds av artisterna Artisterna Kristin Amparo och Mushtaq Khorsand tillsammans med konferenciererna Fatemeh Khavari och Ahmad Rahimi, och under kvällen framträder ensamkommande unga tillsammans med en kör från Kulturskolan, Songlines och Huskvintetten, under ledning av riksspelman Erika Risinger.

Bakom konserten står Musiker Mot Rasism, Hisingens Kulturskola och Göteborgs Kulturskolor, Kultur i väst, Songlines, Sensus Göteborg och Göteborgs Kulturkalas.

Tid och plats: Kungstorget i Göteborg lördagen den 18 augusti kl 18-19:30.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180718:

Ingen Människa är Illegal 2018:

6-9 september, Göteborg: Festival Illegal 2018 till sidans topp

För fjärde året i rad arrangerar nätverket Ingen människa är illegal Festival illegal - en kulturfestival för en värld utan gränser.

Årets festival äger rum samma helg som valet. Det är förstås ingen slump. Årets valrörelse har redan utvecklats till en slags tävling i "hårda tag", bestraffningar av papperslösa och skärpta gränskontroller. Det här är en tävling som leder rakt mot avgrunden och som går emot allt det som Ingen människa är illegal står för.

Därför är temat för årets festival "Motstånd".

Därför arrangerar vi festivalen samma helg som valet.

Därför vill vi, med kulturen som vapen, visa att ett annat politiskt samtal och en annan värld är möjlig.

Programmet är ännu under uppbyggnad men vi kan redan nu utlova grymma live-artister, fantastiska dj:s, intressanta filmer, spännande samtal och - inte minst - vår alldeles egna valvaka.

Vi ses i september.

No borders, no nations - stop deportations!

Information Agenda Jämlikhet (Extern länk)

Facebook-event (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170126:

Ingen Människa är Illegal 2017:

27 januari, Göteborg: Klubb Illegal till sidans topp

Efter ett fantastiskt fjolår med Klubb Illegal - artister som Silversystrar, BIM, Psykofant och Shitkid - är det dags inviga 2017 med nätverket Ingen Människa är Illegals kanske största bokning någonsin (?): KITOK!

Kitok är rapparen från Jokkmokk med miljontals spelningar på Spotify ("Paradise Jokkmokk", "Hallelulja (krossa eller krossas"), ny hyllad skiva i bagaget (Fredrik Strage i DN: "Hans rim landar som glödande kol på ett neonblinkande dansgolv och självutlämnande realism blandas med brutala fantasier") och aktuell vinterturné som spänner över hela landet. Premiären och enda stoppet i Västsverige blir Klubb Illegal den 27:e januari. Många anser nog Kitok vara en artist att antingen älska eller hata, live är dock frågan om någon kan stå oberörd inför den självutlämnande, maniska frenesin som spottas fram över publiken.. Prognosen är att hela Göteborg kommer sluta upp som die hard-fans efter den här kvällen på liten, privat scen i Gårda!

Två saker är särskilt viktiga för oss den här gången:

1. KOM DIT! Den här festen kommer vara en "stödfest för stödfesterna", ett arrangemang vi gör för att kunna fortsätta med Klubb Illegal även i framtiden. Vi har fått en del tunga "administrativa merkostnader" som vi inte hade räknat med och ber om er hjälp att klara av. Det här rör vårt första arrangemang 2015, där ett par organisatoriska missar innebar polisrazzia och nu en saftig böter utdömd av Tingsrätten i Göteborg. Totalt 30.000 kronor måste vi nu betala för slarvet med medlemslistan... Så: stödfest för stödfesterna!! Efter detta återgår vi till ordinarie upplägg = allt överskott direkt och oavkortat till Ingen Människa är Illegals arbete med papperslösa flyktingar.

2. MEDLEMSFEST. Du måste se till vara medlem i god tid innan festen. Vi kommer inte ha förköp och är du medlem sedan tidigare behöver du inte göra något, utan kan bara komma dit!

Fler artister samt DJ:s kommer presenteras inom kort, entren kommer vara 100:- och som sagt inget förköp utan komma tidigt för att rymmas är vad som gäller. Vi ses den 27:e kära publik och hjälps åt ta det här vidare. . ! ?

Läs mer på hemsidan, även länk till att bli medlem i klubb Illegal (Extern länk)

Läs mer på Facebook (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 161123:

IMäI Göteborg 2016:

8-11 november, Göteborg: Festival Illegal - De o/synliga till sidans topp

Förra året formade vi fram en festival som blev något bortom alla våras förväntan. Vi spred oss runt i Göteborg och fyllde en hel vecka med föreläsningar, musik, samtal, workshops, teater, poesi och dans. Det blev en fantastisk fin festivalvecka, och vi lyckades tända en liten glimta ljus i förra höstens mörker. Till vår glädje blev vi även nominerade till ett pris på Faktumgalan.

Denna höst har vi valt att ha ett kortare program och istället fokusera på och lyfta de som nätverket arbetar främst med. De som är osynliga i samhället men synliga i det parallella samhället. De o/synliga.

Tisdag: Kortfilmsvisning: Blanka Papper / Teaterföreställning: Apatiska för nybörjare /

Onsdag: Föreläsning: Shahram Khosravi, Om en värld utan gränser

Torsdag: TBA

Fredag: Seminarium: Flyktingfängelser - en antologi om Migrationsverkets förvar / Filmvisning: Margreth Olins dokumentär Dom Andra

Som tradition är festivalen kostnadsfri.

Festival Illegal är en politisk festival skapad av Ingen Människa är Illegal Göteborg. Vi vill med olika former av kulturyttringar som medel lyfta och kämpa för rätten till asyl och sprida information om Sveriges och Europas migrationspolitik.

Programmet med mera (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 160831:

Asylkarnevalen 2016:

3 september, Malmö: Asylkarnevalen till sidans topp

DEN SOM FLYR HAR INGET VAL

INGEN MÄNNISKA ÄR ILLEGAL

DELTAG I ÅRETS ASYLKARNEVAL!

I dessa tider av mörker vill vi tillsammans låta mångfaldens och solidaritetens ljus skina över Malmö. Detta gör vi genom ett skapa ett mäktigt karnevalståg med konst och kultur från hela världen! Vi tar över gatorna och förgyller dem med massvis av färg, glitter, glädje och kärlek! Tillsammans skapar vi, alla på vårt eget sätt, vår gemensamma framtid.

Denna karneval manifesterar för en värld där mänskliga rättigheter respekteras och alla människor är lika mycket värda, oavsett var man kommer ifrån. Vi är Malmö och vi står med öppen famn för våra systrar och bröder som tvingats på flykt.

Vi kommer att ta oss genom centrum med vårt kreativa tåg och vi vill göra det tillsammans med er! Det finns massvis med sätt att delta i karnevalståget. Det kan vara med dans, musik, teaterperformance,

eller genom att klä ut sig, bära fanor och banderoller med solidariska budskap - you name it! Kreativitet och solidaritet är karnevalens två ledstjärnor. Vi ber er att hålla tåget fritt från partipolitiska symboler.

Facebook-event och anmälan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR, #vistårinteut och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.