fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Stöd och solidaritet

Skolkamrater och andra barn

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 190415:

Upsala Nya Tidning 19-04-13:

Hon står upp för barnets rätt till sidans topp

Utvisningen av 15-årige Ahmad har väckt reaktioner i riksdagen och i namninsamlingar på nätet. En av de som upprörts är 17-åriga Hanna Oja, som nu ifrågasätter om Migrationsverket ser till barnets bästa.

- Mitt mål är att de ska låta honom stanna i Sverige. Migrationsverket ska inte kunna göra så här, det är inte okej, säger Hanna Oja, 17.

Hon beskriver sig som en person som är intresserad av samhällsfrågor och politik och som inte minst tycker att asylfrågor är viktiga.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190219:

Sveriges Radio Jämtland 19-02-11:

Skolelever i Lit protesterar mot att kompisar ska utvisas till sidans topp

På måndag förmiddag har elever vid Treälvsskolan i Lit, med stöd av lärare och rektor, organiserat en protest på skolgården mot utvisningen av sina skolkamrater.

Elever vid Treälvsskolan i Lit kommer på måndagen vid 9.30-tiden att, med teckningar och plakat, genomföra en protest mot att familjen Akbari med sina sex barn, utvisas till Afghanistan.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Jämtland 19-02-11: Rektor: Eleverna vill göra allt de kan för att kompisarna ska få stanna (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190111:

Dagens Nyheter 19-01-11:

Stort elevupprop mot Afghanistanutvisningar till sidans topp

Över 2.400 elever från grund- och gymnasieskolor runt om i landet har skrivit på en namninsamling för att försöka stoppa utvisningarna till länder i krig eller konflikt.

– Vi vill se en förändring och att man får skydd från det krig som man flytt ifrån, säger sjuttonåriga Simon Boerenbeker Klang, som ligger bakom uppropet.

Skoluppropet som eleverna kallar "Låt våra vänner stanna" syftar till att förändra den svenska flyktingpolitiken. Protesten består av en namninsamling som cirkulerat på skolor över hela landet och på internet, men även ett öppet brev som ska lämnas över till de personer som tillträder stats- och migrationsministerposterna i en kommande regering.

Över 2.400 unga elever har hittills skrivit under namninsamlingen som inleddes i höstas.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181218:

SvT Värmland 18-12-05:

De kämpar för att få tillbaka sin kompis till sidans topp

Det har gått tre veckor sedan 16-åriga Selma Yohannes utvisades. Hon har sedan dess befunnit sig på ett transitboende i Italien. Nu har en namninsamling startat för att få hem henne till Filipstad.

- Det är ett ensligt beläget förvar för tjejer som man befarar kan bli utnyttjade, berättar Viktoria Sterner som är del i nätverket Vi i Världen.

Viktoria Sterner är en av många i Värmland som engagerat sig för att Selma Yohannes ska få återvända till Filipstad. Hon berättar att hon planerar att åka ner till Italien för att träffa Selma som nu fått en italiensk god man. Under fredagen tas Selmas fall upp i en ungdomsdomstol.

-Det är många saker varken vi eller Selma förstår så jag vill att någon som hon känner förtroende för finns hos henne, säger Viktoria Sterner.

Har ingen kontakt med föräldrarna

Selma Yohannes har varit på flykt sen hon var nio år, både från hemlandet Libyen och sin familj. Hon saknar helt kontakt med sina föräldrar. Till Sverige kom Selma som 13-åring och har under några levt som vanlig tonåring och högstadieelev på Ferlinskolan i Filipstad. Där fortsätter vardagen för hennes jämnåriga kamrater men flera av dem håller tät kontakt med Selma.

Daglig kontakt via sociala medier

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Skriv under namninsamling (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181125:

Sveriges Radio Halland 18-11-19:

Utvisningshotad familj får hjälp av klubb till sidans topp

Nu samlar Derome BK in pengar för att fördröja utvisningsbeslutet mot en av lagets spelare och hans familj.

Derome BK har startat en insamling för en afghansk familj som hotas av utvisning. Familjens 12-årige son spelar i laget.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180614:

Sveriges Radio Jämtland 18-06-07:

Elever demonstrerade mot utvisning av sina klasskompisar till sidans topp

Högstadieelever från flera skolor i Östersund demonstrerade under torsdagen vid Rådhuset i hopp om att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas.

Under torsdagen beslutade Riksdagen att 9000 unga ensamkommande ska få ompröva sina uppehållstillstånd i Sverige medan de studerar.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.