fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Stöd och solidaritet

Aktiviteter för aktivister

Information från myndigheter och organisationer

Pressklipp saknas


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 190610:

FARR 19-05-27:

Samverkan ledord i FARR:s verksamhetsplan till sidans topp

För ett par veckor sedan träffades FARR:s styrelse med många nya ledamöter och några veteraner på sin första styrelsehelg. Mötet var det första med Sara Edvardson Ehrnborg som ny ordförande för FARR.

- Jag är oerhört stolt och glad över mitt nya uppdrag som ordförande, säger Sara. Att få ta del av den stora kompetens och kunskap som FARRs styrelse besitter är en ära. Styrelsen består av människor från en mängd olika domäner och extra roligt är att vi också har fått flera yngre ledamöter som kan bidra med energi och goda idéer.

Styrelsehelgen kom till stor del att handla om arbetsformer och flöden inom den nya styrelsen och om verksamhetsplanen för 2019-2020.

Samverkan och kommunikation första punkt

Verksamhetsplanen har samverkan och kommunikation som sin första punkt. Det handlar om att förbättra samverkan mellan styrelsen och medlemsföreningar och inom styrelsen, med alla medlemmar och volontärer som är verksamma för FARR och för FARR:s mål. Vi behöver till exempel diskussionsforum, arbetsgrupper och en ny kommunikationsplan.

Områden som FARR behöver prioritera inom Sverige är att bidra till att asylsökande kommer till tals mer och att verka för att det kommer till stånd en kommission som granskar rättssäkerheten från asylsökandes perspektiv. Samverkan med ombud och juristnätverk, förvarsnätverk, kontakt med journalister och andra former av strategisk påverkan nämns också i planen, liksom att fortsätta bevaka ändringar i praxis.

Även när det gäller utvecklingen i Europa är samverkan ett ledord i verksamhetsplanen - FARR behöver fördjupa samarbetet med organisationer och juristnätverk inom Europa och fortsätta bevaka utvecklingen av EU:s gränspolitik.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190503:

Ingen Människa är Illegal 2019:

Lördagar, Umeå: Vegansk Soppa <3 Ingen Illegal till sidans topp

Kulturhuset Klossen

Ingen Människa Är Illegal serverar vegansk soppa varje lördag med bröd, kaffe/te och kaka mellan kl 13 och 16! Betala vad du vill och kan (rekommenderat pris för hela sopplunchen är 30-60 kr, men du får vara så generös eller sparsam du vill!) Alla pengar går oavkortat till Imäi Umeås arbete eftersom alla jobbar volontärt i köket. Betala med Swish eller kontanter!

Vill du vara med och hjälpa till i köket med matlagning, disk och/eller städning? Oavsett hur erfaren du är med vegansk mat eller matlagning generellt så kan du hjälpa till på din nivå och lära dig allt eftersom! Vi vägleder och lär dig som är ny. Skriv ett meddelande till Facebook-sidan Imäi Umeå om du har några funderingar eller bara dyk upp för att äta och/eller hjälpa till Det går också bra att mejla till umea@ingenillegal.org

Vi ses på lördag!

English:

No Human Is Illegal serve vegan soup lunch every saturday with bread, coffee/tea and cookie between 1 pm and 4 pm! Pay what you want and can (recommended price for the whole soup lunch is 30-60 kr, but you can be as generous or thrifty as you like!) All money goes in its entirety goes to Imäi Umeå and its work since everyone work on a volonteer basis in the kitchen. Pay by the banking app Swish or with cash!

Would you like to help out in the kitchen cooking, wash up or cleaning? Regardless of how experienced you are with vegan food or cooking in general, you can help out at your level and we'll teach you as we go! We guide and teach you who are new. Write a message to the Facebook page Imäi Umeå if you got any questions or just show up to eat and/or help out You can also e-mail to umea@ingenillegal.org

See you on saturday!

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190415:

FARR 19-04-07:

FARR hyllade ungdomar och veteraner till sidans topp

Ett uppbåd av veteraner och aktivister var med när FARR firade 30 år av kamp för asylrätten den 30 mars. Samma dag utsågs två ungdomsstipendiater, Yahya Aliyar, en av grundarna till Ung i Sverige och Muhammed Juma Muhammedi, författare till boken "Ska vi dansa?" Dagen därpå hölls årsmöte och FARR valde en ny ordförande, Sara Edvardson Ehrnborg. Organisationen stärktes med inte mindre än åtta nya styrelseledamöter som tillför kunskaper och engagemang från hela landet.

Läs mer och se bilder från evenemangen (Extern länk)

Läs mer om stipendiaterna (Extern länk)

Se dokument från årsmötet här, bland annat den nya styrelsen, verksamhetsberättelse och verksamhetsplan! (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190219:

FARR 19-02-13:

Brev från FARR ligger i tidningen! till sidans topp

Senaste numret av FARR:s tidning Artikel 14 innehåller KALLELSE till årsmötet till alla medlemmar och INBETALNINGSKORT för årsavgiften. Inbetalningskortet har även gått till prenumeranter som inte är med i FARR. Bläddra igenom din tidning så att du inte missar dessa brev!

Medlems- eller prenumerantnumret som efterfrågas vid inbetalning står på tidningspåsens adresslapp. Har du slängt bort påsen så kolla ett äldre nummer med fastklistrad adresslapp på baksidan - eller meddela ditt namn och mailadress när du betalar. Tack för att du fortsätter följa oss - allt FARR gör bygger på att vi får in dessa avgifter.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190209:

FARR 2019:

Fira 30 års kamp för asylrätten den 30 mars till sidans topp

I dagarna kommer FARR:s tidning Artikel 14 ut med ett jubileumsnummer, med bilder och berättelser från 30 års kamp för asylrätten. FARR firar även jubileet med ett annorlunda seminarium den 30 mars - och inget annat datum. I Artikel 14 står tyvärr fel tid och datum - bortse från det!

FARR grundades 1988 och höll sitt första ordinarie årsmöte 1989. Vi har alltså funnits i 30 år - och det ska vi fira!

I samband med firandet av ett av Sveriges viktigaste födelsedagsbarn håller FARR årsmöte för medlemmarna. Årsmötet är FARR:s högsta beslutande organ och en av medlemmarnas absolut bästa möjligheter att styra FARR:s verksamhet.

Jubileet är öppet för alla! Det hålls på Röda korsets Folkhögskola i Skärholmen. Mer information kommer här på hemsidan - men skriv upp den 30-31 mars i kalendern nu direkt!

FARR firar 30 år med seminarier, minnen, möten och utställning!

FARR grundades som ett svar på det behov enskilda aktivister och asylgrupper hade av att utbyta erfarenheter och samråda till stöd för asylsökande. Behovet av en organisation som arbetar för att stärka asylrätten var stort då, det är stort idag och det har varit stort varje dag mellan de två tidpunkterna.

Därför kommer FARR att ägna den 30 mars åt att lyfta fram aktivister som varit viktiga i FARR och flyktingrättsrörelsen sedan grundandet. Vi kommer att ordna samtal mellan aktivister som var med när FARR grundades och sådana som knappt ens var födda då. Vi kommer att kunna samla sammanlagt hundratals år av erfarenhet från den folkrörelse för flyktingars rättigheter som FARR varit så viktig i.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181108:

Ingen Människa är Illegal 2018:

6 november, Göteborg: Kafé Illegal 2018-11-06 till sidans topp

Flera möten har tyvärr blivit inställda i höst men den 6/11 blir det av, så kom!

Kafé Illegal börjar kl 17.30 och håller på i ungefär en timme. Det är ett introduktionsmöte för dig som vill veta mer om hur Ingen människa är illegal i Göteborg arbetar och/eller är intresserad av att börja engagera dig i nätverket.

Medlemsmötet börjar ca kl 18.30 och är till för alla grupper inom nätverket och såväl nya som gamla medlemmar är väldigt välkomna.

Vi håller som vanligt till i lokalen vid Hjällbo kyrka på torget i Hjällbo centrum. Dit tar du dig med spårvagn 4, 8 eller 9 och hållplatsen heter Hjällbo.

Länk till facebook-event (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180831:

FARR 18-08-24:

Val 2018 - Material från FARR till sidans topp

Kommer du att stå vid en valbyrå under kampanjen #röstamermänskligt? Eller kommer du att prata med några partiföreträdare före valet 9 september? Kommer du att gå på valmöten? Eller ha lektioner om valet i skolan? Eller funderar du bara på vilka frågor som är viktiga för dig när du röstar?

Här kommer FARR:s valmaterial! Lägg flygbladen i valbyrån, lämna dem efter dig på caféet eller ge dem till intresserade!

Faktablad om asylrätt: Använd denna som stöd när du behöver förklara att asylrätt fortfarande är en viktig fråga!

Faktablad om Goda Råd för asylsökande: Använd denna när du möter personer som frågar om asylärenden och asylproceduren!

Faktablad om FARR: Använd denna när du möter personer som är intresserade av asylrätt och borde vara med i FARR!

Läs mer och skriv ut flygblad (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180819:

Rädda Barnen Malmö och Skåne Stadsmission 2018:

28 augusti, Malmö: Informationsträff - Intresserad av att vara fadderhem? till sidans topp

18:00-20:00, Norra Parkgatan 17, Malmö

Har du plats i ditt hem och vill göra en insats för en medmänniska? Som fadderhem får du chans att lära känna och vara ett vuxenstöd åt en ungdom som sökt asyl i Sverige som ensamkommande barn och som rotat sig i Skåne. På grund av olika orsaker behöver många individer nu boende och en trygg plats i sina liv. När ensamkommande barn som sökt asyl i Sverige fyller 18 år förlorar de sitt boende och tvingas flytta till Migrationsverkets boenden - ofta i en annan kommun.

Att vara fadderhem innebär att du upplåter plats i ditt hem under en kortare period så att ungdomen slipper ryckas upp från skolan som ofta är det enda sociala sammanhang de har. Som fadderhem gör du en konkret skillnad för en annan medmänniska. Skåne Stadsmission, Rädda Barnen och Röda Korset på olika orter i Skåne går nu tillsammans för att möta det stora behovet hos hemlösa ungdomar!

Vi vill bjuda in till en informationsträff för alla intresserade av att öppna sina hem för denna grupp medmänniskor. Träffa dem som redan är fadderhem och ta del av deras erfarenheter. Det kommer även ges möjlighet att ställa frågor och få mer information om vad åtagandet innebär.

Facebook-event - obs anmälan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.