fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Nya regler och lagförslag

Lagliga resvägar för asylsökande

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 171229:

Sveriges Radio Ekot 17-12-19:

Nytt asylförslag ska minska farliga resor till sidans topp

Sverige bör driva på för att EU ska införa ett system där ett begränsat antal personer varje år ska få inresetillstånd i EU för att söka asyl. Det föreslår Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm, som på uppdrag av regeringen utrett frågan om att skapa lagliga vägar in i EU för människor som vill söka skydd.

Regeringens utredare lämnar i dag förslag på hur människor lagligt ska kunna komma in i EU för att söka asyl. Tanken är att på så sätt undvika att människor gör farliga resor över Medelhavet.

- Det skulle fungera på så sätt att man fick ett kortare tillstånd, på ett tryggt, lagligt och säkert sätt till EU för att kunna lämna in sin ansökan om asyl. I dag finns inga säkra och lagliga vägar för personer som vill ansöka om asyl att ta sig till EU, säger Maria Ferm.

Det var i samband med den första migrationsuppgörelsen hösten 2015, när regeringen och allianspartierna stramade åt migrationspolitiken, som partierna också enades om att utreda hur ett system skulle kunna se ut, där människor lagligt kan ta sig in EU för att söka asyl, och på så sätt undvika smugglare och farliga transporter över Medelhavet.

Miljöpartisten Maria Ferm som fick uppdraget föreslår nu ett komplement till dagens asyl- och kvotsystem, där de som anser sig behöva skydd ska kunna ansöka elektroniskt om ett inresetillstånd i EU.

Bland ansökningarna väljs sedan personer ut, som bedöms ha sannolikhet att få asyl, och som får lämna biometri-uppgifter och genomgå en säkerhetskoll på en EU-beskickning utanför unionens gränser. Därefter ska personerna få resa in i ett EU-land på ett kortare tillstånd för att genomgå själva asylprocessen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Röda Korset 17-12-20: Sverige bör visa hur ett system för lagliga vägar till EU skulle kunna se ut (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.