fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Nya regler och lagförslag

Bedömning av verkställighetshinder

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 171110:

Dagens Nyheter 17-11-01:

Extremt utsatta ska lättare få uppehållstillstånd till sidans topp

Det ska bli lättare för personer, som inte kan utvisas av skäl som ligger bortom deras kontroll, att få uppehållstillstånd.

Det föreslår regeringens särskilda utredare Anna Lundberg.

- Det handlar om en liten grupp människor som i dag är extremt utsatta, säger hon.

I dag lämnas den så kallade limboutredningen till regeringen. Den behandlar de fall där personer efter ett avvisnings- eller utvisningsbeslut gjort allt för att lämna Sverige, men utan att lyckas.

- Det kan till exempel handla om att landet inte vill ta emot dig, att du är statslös eller att du kommer från ett land där det är svårt att fastställa medborgarskap, säger utredaren Anna Lundberg.

DN har bland annat berättat om 18-åriga Mustafa, som fick utvisningsbeslut till Marocko. Han försökte själv återvända dit, men blev tillbakaskickad till Sverige. Sedan första juni förra året har den som fått avslag på sin asylansökan inte rätt att bo i Migrationsverkets boenden eller att få en dagsersättning.

Den som blir kvar i Sverige och medverkar till att utvisningsbeslutet ska kunna verkställas ska egentligen få behålla boendemöjlighet och dagersättning, men det kan finnas situationer med så pass högt ställda krav att vissa ändå förlorar sitt bistånd. Det har bland andra Röda korset berättat om i en rapport.

- De som förlorar sin ersättning hamnar i en utblottad situation. Sverige riskerar att kränka internationella åtaganden om mänskliga rättigheter genom att försätta människor i en sådan situation, där de blir juridiskt strandsatta. Ett sätt att komma ur detta är genom att uppehållstillstånd beviljas. Redan med nuvarande regelverk finns den möjligheten, säger Anna Lundberg.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 17-11-01: Förslag: Lättare att få uppehållstillstånd - om mottagarland vägrar ta emot (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.