fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Papperslösa, gömda och utvisade

Om att leva utan papper

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 190721:

Sveriges Radio Sörmland 19-07-04:

Stadsmissionen möter allt fler papperslösa: Är totalt rättslösa till sidans topp

Många är rädda, de söker boende eller mat och en del har utsatts för brott, berättar Carolina Bäck, socialchef på Eskilstuna stadsmission.

På stadsmissionen i Eskilstuna har man på senare tid kommit i kontakt med allt fler papperslösa. Hur många papperslösa som finns i Sverige vet varken migrationsverket, polisen, socialstyrelsen eller Amnesty international när P4 Sörmland ställt frågan.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Sörmland 19-07-04: Jurist efterlyser statistik kring papperslösa (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190302:

TT / Aftonbladet 19-02-25:

Papperslösa går hungriga i Sverige till sidans topp

Papperslösa migranter lider ofta av psykisk ohälsa i form av ångest, depression eller posttraumatisk stress. Nästan hälften av de papperslösa uppger att de är oroliga över att inte kunna få mat för dagen, visar en ny studie.

En ny studie av måendet hos så kallade papperslösa migranter i Sverige visar att en majoritet av dem lider av psykisk ohälsa.

71 procent av deltagarna led av ångest, 68 procent av depression och 58 procent av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), enligt studien som har genomförts av forskare från Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet.

- Det här är en väldigt svår grupp att nå för det är svårt att hitta personerna och många av dem är rädda, säger Henry Ascher, professor i folkhälsovetenskap vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Saknar mat

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

TT / Dagens Nyheter 19-02-25: Papperslösa svårt drabbade av psykisk ohälsa (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181218:

SvT Blekinge 18-12-14:

Dawoud fick inte stanna i Sverige - försvann och gömde sig till sidans topp

När Dawoud fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd för tredje gången och skulle utvisas från Sverige till Afghanistan såg han ingen annan utväg än att försöka gömma sig. Han avvek därför från sitt boende i Blekinge och försvann spårlöst.

- Jag hade svårt att acceptera att jag behövde lämna Sverige. Jag visste inte vad jag skulle göra eller ta vägen, säger han.

Dawoud är nu 19 år och är en av de 20 ensamkommande barn i Blekinge som mellan 2013 och 2016 valde att avvika från sitt boende och försvinna. Rädslan för att skickas tillbaka till Afghanistan gjorde att han hellre levde på gatan.

Efter ett tag lyckades han få jobb som diskare på en restaurang i länet där han jobbade svart för att också få tak över huvudet.

- Det var jättejobbigt. Jag visste inte var jag skulle ta vägen, säger han.

Ser ingen framtid i Afghanistan

Dawoud kom ensam till Sverige från Afghanistan 2015 och placerades i en av Blekinges kommuner. Han kom att trivas med flera nya vänner men oron för hur framtiden skulle bli låg hela tiden över honom.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181108:

SvT Sörmland 18-10-30:

"Ali", 19, lever som papperslös: "Har tur som lever" till sidans topp

"Ali" har levt som gömd i Sörmland i över ett år. Han är en av många tidigare ensamkommande som lever i Sverige utan uppehållstillstånd. Han berättar att han är rädd för att polisen ska hitta honom.

Ali, som egentligen heter något annat, flydde från Somalia när han var nio år och kom till Sverige ensam 2013 som 14-åring. Han sökte sökte asyl och fick under tiden bo i ett familjehem i två år för att sen bli flyttad till ett HVB-hem. När han var 15 år fick han för tredje gången avslag på sin asylansökan.

- Jag mådde dåligt den dagen när jag fick mitt avslag. Jag visste inte vad jag skulle göra eller vad som skulle hända, det var kaos, säger han.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180718:

SvT Nyheter 18-07-03:

Hon har levt som papperslös i fyra år till sidans topp

I fyra år har "Anna" levt som papperslös. Hon städar folks hem svart för 70 kronor i timmen.

- Jag är bara här för barnens skull, säger tvåbarnsmamman.

Brandbilen tjuter på bordet. Pojken som är 1,5 år älskar det, men storasystern blir irriterad. Hon försöker titta på en Youtube-video som visar hur man målar naglarna på en barbiedocka.

"Anna" är i Sverige utan tillstånd och är så kallad papperslös. Det gick bra så länge hon hade sin man kvar med sig. Han kunde länge jobba vitt och bidrog med merparten av försörjningen. Men tidigare i år åkte han fast och utvisades till hemlandet i en forna Sovjetstat där de tillhör en minoritetsbefolkning.

Tjänar 3 000-4 000

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.