fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Papperslösa, gömda och utvisade

Arbetsmarknad och boende

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 190219:

Sveriges Radio Ekot 19-02-14:

Morgan Johansson kritisk till bristande kommunikation till sidans topp

Efter Ekots rapportering om Anna som varit i Sverige i femton år, och bland annat arbetat på ett säkerhetsklassat fängelse trots att hon enligt Migrationsverket saknat arbetstillstånd, vill Morgan Johansson förbättra myndigheternas kontroll.

Migrationsverket och Skatteverket måste ha bättre kommunikation, menar Morgan Johansson.

- Det måste finnas en slags meddelande, en signal från Migrationsverket till Skatteverket när ett uppehållstillstånd löper ut så att man då kan vidta åtgärder så att människor inte kan fortsätta på det här sättet år efter år.

Och varför har inte detta uppdagats tidigare, att det här är en brist?

- Ja, det kan man sannerligen fråga sig, säger Morgan Johansson.

Ekot har tidigare berättat om Anna, som egentligen heter något annat. Efter femton år i Sverige ska hon utvisas till Uzbekistan.

Nu, när hon tagits i förvar, har hon polisanmälts av Migrationsverket för att hon arbetat utan arbetstillstånd.

Enligt Migrationsverket handlar det om nästan tio år som hon arbetat och betalt skatt utan arbetstillstånd.

Anna hade ett tillfälligt arbets- och uppehållstillstånd 2006 och fick då ett personnummer. Har man väl fått ett personnummer i Sverige försvinner det inte, och det finns en risk att arbetsgivare tar det till intäkt för att man har rätt att arbeta i Sverige.

Det tror Pia Blanck Thörnroos, som är rättslig expert på Skatteverkets rättsavdelning.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Se även:

Riksdagen 19-02-13: Morgan Johanssons svar på skriftliga frågor av Boriana Åberg (M), Markus Wiechel (SD) och Johan Forsell (M) (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190209:

Sveriges Radio Ekot 19-02- 01:

Saknade uppehållstillstånd - fick jobba på fängelse till sidans topp

Trots att den uzbekiska familjen varit i Sverige i 15 år ska de nu utvisas - och riskerar fängelsestraff i hemlandet.

Samtidigt har två av kvinnorna i familjen jobbat med säkerhetsklassade arbeten. En av kvinnorna fick undantag från justitiedepartementet - signerat av Morgan Johansson.

Ekot har på fredagen berättat om tre kvinnor som varit i Sverige i femton år och nu ska utvisas till Uzbekistan.

En av kvinnorna har fått klartecken av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att arbeta på ett säkerhetsklassat fängelse trots att hon saknat arbets- och uppehållstillstånd.

- De gjorde en kontroll på mig. Jag fick papper från justitiedepartement på att de gör ett undantag. Jag får jobba inom säkerhetsklassanstalt.

Vi träffas på förvaret där Anna, som vi kallar henne, är inlåst i väntan på utvisning till Uzbekistan tillsammans med sin mamma och syster.

På bordet framför oss ligger ett regeringsbeslut med justitieminister Morgan Johanssons namn på. Det ger hennes tillstånd att arbeta i en av Sverige säkerhetsklassad anställning inom Kriminalvården.

Normalt får inte utländska medborgare göra det, men regeringen kan i enskilda fall bevilja undantag.

Annas syster har också arbetat som väktare med särskilt tillstånd utfärdat från Länsstyrelsen. Systrarnas mamma har arbetat som städerska.

Alla tre har personnummer som de fick när de under en period hade tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige och har betalat skatt under de senaste tio åren.

- Vi sökte arbetstillstånd men fick avslag på det, säger Anna.

Ändå jobbade ni?

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 19-02-01: Morgan Johansson: Ska inte kunna hända igen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181108:

TCObloggar 18-10-26:

Papperslösa, arbetsrätten och de fackliga organisationerna till sidans topp

Samuel Engblom, Samhällspolitisk chef

I veckan firade Fackligt center för papperslösa tio år. Det är en unik tvärfacklig verksamhet som vänder sig till de allra mest utsatta på svensk arbetsmarknad. Jag är stolt över att ha varit med och startat den, och det kändes fint och högtidligt att fira allt det som Centret uppnått under sina första tio år.

Någon som verkar vara mindre imponerad är Anna Johansson (S), ny ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. I en intervju i Kommunalarbetaren säger hon att det förvisso är bra att fackliga organisationer stöder papperslösa som utnyttjas av arbetsgivare. "Men samtidigt är det märkligt att det finns ett fackligt center för papperslösa. Det är ju att säga att det är ok att vi har ett skuggsamhälle där personer har begränsade rättigheter jämfört med andra."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180926:

Sveriges Radio Norrbotten 18-09-04:

Utnyttjade brottsoffer rädda för att vittna till sidans topp

De papperslösa migranter som utnyttjats på en restaurang i Arjeplog känner oro inför att vittna när rättegången nu har startat i Luleå tingsrätt.

- De är ju såklart nervösa och oroliga inför den här förhandlingen, både på grund av rättegången i sig men också på grund av att den situation som varit i Arjeplog, säger Carolina Nilsson, migranternas målsägandebiträde.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.