fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Mottagande och bemötande av skyddssökande

Registrering av asylsökande

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 220324:

Sydsvenskan 22-03-16:

Ukrainska flyktingar kan snart få söka asyl digitalt till sidans topp

På onsdagen höll flera myndigheter en samlad pressträff om flyktingströmmen från Ukraina till Skåne, där en enad front presenterades. Migrationsverket meddelade också att de snart hoppas kunna låta ukrainska flyktingar söka asyl digitalt, för att minska trycket vid deras lokaler.

Med på pressträffen, som hölls på Residenset i Malmö, var representanter från Region Skåne, Länsstyrelsen, gränspolisen, Tullverket, Försvarsmakten och Migrationsverket.

Myndigheterna har under tisdagen och onsdagen haft möte med anledning av Rysslands invasion av Ukraina och hur flyktingströmmen ska hanteras.

- Framför allt vill vi med denna pressträff tala om att hela Skåne arbetat och arbetar både med den händelse som är nu och de komplikationer som kommer att komma, säger landshövdingen Anneli Hultén.

Migrationsverkets chef för region Syd, Fredrik Bengtsson, framhöll myndighetens prognos om att uppemot 200 000 ukrainska flyktingar kan komma till Sverige innan sommaren.

- På nationell nivå är det avgörande att vi får till ett system där vi kan fördela de asylsökandes boendeplatser jämnt över landets 290 kommuner. Vi vill inte tillbaka till 2015 där boendeplatserna styrdes av var det fanns nerlagda hotell, ålderdomshem eller annat, säger han.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 22-03-21: Migrationsverket hårt pressat - hoppas ny digital tjänst ska avlasta (Extern länk)

Migrationsverket 22-03-22: Ny e-tjänst för ukrainska medborgare som söker uppehållstillstånd (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Studio Ett 22-03-21:

Hårt tryck på Migrationsverket sedan kriget bröt ut i Ukraina till sidans topp

De som kommer för att skriva in sig har fått köa i många timmar, och en del har fått vända för att komma tillbaka senare, eftersom myndigheten inte kunnat ta emot fler ärenden.

Och det här har också inneburit att arbetsbelastningen ökat för Migrationsverkets personal. På kort tid har myndigheten fått ställa om för att klara av att ta emot alla som ansöker om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

Norrköping är en av orterna dit flyktingarna nu kommer för att registrera sig. Natalia Kryvoskeia är en av dem, hon har varit i Sverige i en vecka och bor nu tillfälligt hos kompisar i Linköping och kom till Migrationsverket i Norrköping vid 7-tiden på morgonen.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220316:

SvT Nyheter 22-03-09:

Trycket på Migrationsverket ökar - "Omöjligt att komma in" till sidans topp

Över två miljoner människor har hittills tvingats fly kriget i Ukraina. Tusentals har sökt sig till Sverige och trycket på Migrationsverket är hårt.

- Vi ska försöka ta oss till en annan stad för att få hjälp, säger Shanna som rest till Stockholm med sin svärdotter och barnbarn.

Migrationsverket i Sundbyberg utanför Stockholm har för andra dagen i rad fått skicka hem alla som väntat i den långa kön utanför, den här gången redan på förmiddagen. Personal i gula västar med myndighetens logga kommer ut och ropar att alla måste gå hem och komma tillbaka imorgon.

Efter krigets utbrott beslutade EU:s medlemsstater om att aktivera massflyktsdirektivet som innebär att ukrainska medborgare kan få tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige. Trots att de flesta flyktingar kommer till grannländerna Moldavien, Rumänien och Polen är det många som söker asyl i Sverige.

Allen, en kvinna som flytt Kiev med sin dotter, mamma och mormor hann få hjälp med sin ansökan innan Migrationsverket inte kunde ta emot fler.

- Nu ska jag hjälpa andra ukrainare som nyss kommit hit, säger hon.

"Omöjligt att komma in"

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Stockholm 22-03-08: De bjuder på fika vid kön till Migrationsverket (Extern länk)

SvT Halland 22-03-08: 150 ukrainska flyktingar per dag söker sig till Migrationsverket i Västsverige (Extern länk)

Sveriges Radio Örebro 22-03-09: Problem för flyktingar i Örebro: "Det är horribelt" (Extern länk)

Sveriges Radio Stockholm 22-03-15: Nelia köar utanför Migrationsverket - har väntat i fyra dagar (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 22-03-15: Vasili från Ukraina: Vi köade i timmar ändå fick vi inte registrera oss (Extern länk)

Sveriges Radio Kristianstad 22-03-11: Volontärer kritiska till Migrationsverkets regler (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen 22-03-14:

Enorm kö till Migrationsverket i Märsta till sidans topp

Människor vittnar om stora folkmassor och långa väntetider till Migrationsverket i Märsta, när många söker skydd efter flykten från Ukraina.

- Det är ett extraordinärt läge, bekräftar Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

Expressen har tidigare rapporterat om en kaosartad situation på Migrationsverkets servicecenter i Sundbyberg - dit flera hundra enligt polisen köade under förra veckan för att söka skydd. Många kommer enligt polisen från Ukraina.

Nu kommer rapporter om köer, långa väntetider och bristande organisation på Migrationsverkets lokaler i Märsta. Inge Johansson är där med sin ukrainska svärmor som flytt kriget, och ytterligare två ukrainska vänner som kom till Sverige för en vecka sedan och bor hos Inge och hans fru.

- Folk är irriterade och informationen är nästan obefintlig. Man får nysta litegrann och vi hör ryktas om att det delas ut någon form av biljetter till familjer, säger han strax före lunchtid på måndagen.

"Rört oss 20 meter"

Inge Johansson och hans anhöriga hade fått höra ryktesvägen att en ytterligare mottagning öppnats i Märsta.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 22-03-15: Långa köer till Migrationsverket - 1700 ansökningar på en dag (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Gotland 22-03-14:

Efter sex dagars flykt - Natalia, 17, måste till fastlandet för att söka uppehållstillstånd till sidans topp

Ukrainska flyktingar som kommit till Gotland måste resa till fastlandet för att söka uppehållstillstånd.

17-åriga Natalia Serhiichuk har flytt med sin familj från Ukraina och bor nu hos släktingar i Lärbro och blev chockad när hon fick veta att de måste resa vidare.

"Vi är väldigt trötta, vi vill bara ha det lugnt i trygghet", säger hon.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Gotland 22-03-14: Civilministern om att ukrainska flyktingar måste resa till fastlandet: "Inte rimligt" (Extern länk)

Sveriges Radio Västerbotten 22-03-16: 50 mil för att söka uppehållstillstånd för ukrainare i Umeå (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.