fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Skyddsbehov

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 190302:

SvT Kultur 19-02-26:

Svenska Pen i öppet brev: Ge Pussy Riot-medlemmarna asyl till sidans topp

I ett öppet brev riktar författarorganisationen Svenska Pen kritik mot Justitiedepartementet och Migrationsverkets beslut att neka Pussy Riot-medlemmarna Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij asyl i Sverige - och uppmanar myndigheterna att ompröva beslutet.

Det var i december förra året som de två medlemmarna i den ryska performancegruppen Pussy Riot, Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij, fick avslag på sin ansökan om asyl i Sverige av Migrationsverket.

I det öppna brevet som är skrivet av Svenska PEN tillsammans med Artist's at Risk, Suomen PEN, SafeMuse och PEN America, uppmanar de gemensamt Migrationsverket och Justititedepartementet att ompröva sitt beslut och låta familjen stanna kvar i landet.

Flydde till Sverige 2017

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190209:

Expressen debatt 19-02-04:

Linda Nordlund: Om inte Pussy Riot får asyl - vem ska då få det? till sidans topp

Hur kan 9 000 ensamkommande unga män få stanna utan individuella asylskäl - medan ryska dissidenter ska skickas ut?

40 sekunder av motstånd var allt som krävdes för att Maria Aljochina skulle få tillbringa nästan två år i arbetsläger och fängelse, varav fem månader i isoleringscell. I söndags var hon i Stockholm för en performance där musik och videoklipp från aktionerna utgjorde bakgrunden till hennes egen berättelse.

Det var hon som bar den rosa balaklavan när Pussy Riot framförde sin punkbön i Frälsarkatedralen i Moskva i februari 2012:

"Jungfru Maria, Guds moder, driv ut Putin,

Driv ut Putin, driv ut Putin!"

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.