fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Om situationen i de nordiska länderna

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 220518:

Dagen 22-05-05:

Politiker och biskopar i Danmark i öppet kristendomsgräl till sidans topp

Danmarks planer på att skicka asylsökande till Rwanda får kritik av landets biskopar som menar att det inte är förenligt med kristna värderingar. Den S-ledda regeringen har argumenterat emot och nyligen var landets statsminister Mette Frederiksen på plats på biskopsmötet.

Det hör till ovanligheten att stat och kyrka är så öppet oense som i det här fallet, inte minst då Danmark fortfarande har en statskyrka. Men när den danska regeringen nu överväger att skicka dem som söker asyl till Rwanda tände det till. De danska biskoparna fick nog av den tuffa danska migrationslagstiftningen och kallade förslaget som oförenligt med kristna värderingar.

- Det handlar om vi vill se vår nästa som en medmänniska. Ser vi människan framför oss så hjälper vi henne, i stället för att deportera henne till ett annat land, sa biskop Henrik Stubkjær till Jyllands-Posten.

Ministern kritiserade

Biskoparnas kritik fick snart mothugg från politiskt håll då kyrkominister Ane Halsboe-Jørgensen (S) gick i polemik med de kristna ledarna. I ett inlägg på Facebook skrev hon att kyrkans företrädare självklart har rätt att uttala sig som de vill, men att de här har fel i sin bedömning.

"Jag håller helt enkelt inte med biskoparna som kritiserar regeringens flyktingpolitik för att den skulle gå emot kristna värderingar", skriver kyrkoministern.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220404:

Hufvudstadsbladet insändare 22-03-28:

Livet för tusentals flyktingar görs svårare i Finland till sidans topp

Tänk om stödet för flyktingar från Ukraina som vi har sett de senaste veckorna skulle gälla alla flyktingar? Många finländare har visat solidaritet med de som flyr Putins beväpnade attack, till exempel genom att delta i penninginsamlingar, skänka möbler och husgeråd till nyanlända, en del har till och med öppnat sina hem. Bolag som Finnair och VR har beslutat att ge ukrainare märkbara rabatter eller gratis biljetter och finska universitet har utlyst särskilda studieplatser för ukrainska studeranden.

Denna gemensamma ansats är beundransvärd och visar på ett fint sätt hur vi som samhälle kan mobilisera oss för att stödja människor i en osäker tillvaro. I samband med den pågående veckan mot rasism vill vi rikta allas uppmärksamhet till att det sedan flera år tillbaka finns tusentals, främst icke-europeiska och rasifierade flyktingar, asylsökande och papperslösa i Finland vars liv görs svårare av en utdragen och tillstramad asylprocess och en hårdnande migrationspolitik under de senaste åren.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 22-03-30:

"Ukrainalag" väcker debatt om dansk migrationspolitik till sidans topp

Är det värre för ukrainare att drabbas av ryska bomber än för syrier? Samtidigt som Danmark förbereder sig för det största flyktingmottagandet sedan andra världskriget har en infekterad flyktingdebatt väckts till liv i dansk politik.

Fredagen den 4 mars var en historisk dag i Danmark. Med överväldigande majoritet i folketinget röstades en speciallag igenom som ger ukrainska medborgare omedelbart uppehållstillstånd i landet.

- Detta kommer att vara det överlägset största antalet fördrivna personer som kommer till Danmark sedan andra världskriget. Det går inte att jämföra med några andra prövningar vi tidigare ställts inför, sade utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på en presskonferens kort därefter.

Danmark gör sig nu redo att ta emot 100 000 flyktingar inom den närmaste tiden. Samtidigt har den så kallade "Ukrainalagen" - som ger direkttillgång till arbetsmarknad, skola och möjlighet att bosätta sig var man vill - väckt debatt om huruvida vissa flyktingar har mer rätt till skydd än andra.

"Att behandla en syrier som flyr från ryska bomber annorlunda än en ukrainsk som flyr från ryska bomber är grundläggande orimligt", dundrade tidningen Politiken i förra veckan.

Tidningen menar att speciallagen för ukrainska medborgare är ett bevis på att etnicitet och nationalitet styr vem som ges möjlighet att stanna och komma in i det danska samhället.

Liknande invändningar hörs på flera håll runtom i landet.

- Just nu är det många syrier som undrar varför de behandlas sämre än de ukrainska flyktingarna. Och den frågan är högst relevant, säger Andreas Kamm, tidigare generalsekreterare för danska Flyktingrådet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220316:

Expressen 22-03-09:

Danska vändningen - om kritiserade "smyckeslagen" till sidans topp

Med stöd av den omdiskuterade "smyckeslagen" kan danska myndigheter beslagta kontanter och värdesaker värda mer än 14 000 kronor från asylsökande.

Lagen stiftades för att ha en avskräckande effekt på flyktingar som funderade på att söka asyl i landet.

Nu vill landets två största partier att flyktingar från Ukraina ska undantas från lagen.

- Om man kommer hit från Syrien så ser vi hellre att man blir hjälpt i sitt närområde. Vi uppfattar Ukraina som vårt närområde och vi ska ta vårt ansvar och ta emot ett mycket större antal än vad vi annars hade gjort, säger Mads Fuglede, som är Venstres talesperson i migrationsfrågor.

Danmark har under en längre period haft en betydligt mer restriktiv hållning i flyktingfrågan än Sverige. Förra året uttalade statsminister Mette Frederiksen (S) att målet för landet är att ha noll asylsökande.

- Vi ska akta oss så att det inte kommer för många till vårt land, för då kan vår kraft att hålla samman försvinna. Den är redan utmanad, sa Mette Frederiksen då.

För att avskräcka flyktingar från att ta sig till Danmark införde man 2016 den så kallade "smyckeslagen". Den innebär bland annat att kontanter och värdesaker värda mer än 10 000 danska kronor (ungefär 14 000 svenska) kan beslagtas från asylsökande för att bekosta deras uppehälle i Danmark.

Tillhörigheter som har affektionsvärde, som vigsel- och förlovningsringar, minnesgåvor från anhöriga och religiösa föremål ska dock vara undantagna beslag - oavsett deras värde. Men om smycket är en handelsvara är saken annorlunda.

- Om de så säger att vi ska dra ut guldplomberna på flyktingar så gör jag det, sa en dansk polis till Dagens Nyheter, när lagen trädde i kraft 2016.

Lagen fick kraftig kritik. Dåvarande statsministern Lars Løkke Rasmussen utmålades bland annat som nazist i brittiska tidningen The Guardian.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Dagens Nyheter ledarkrönika 22-03-07: Isobel Hadley-Kamptz: Att ta ukrainska flyktingars smycken skulle ju se hemskt ut (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220215:

Kvartal 22-02-04:

Fredagsintervjun med Mattias Tesfaye till sidans topp

I decennier har Danmark stått för en strängare asylpolitik än Sverige. Såväl i ord som i handling framstår danska politiker som krassare och mer beslutsamma än de svenska.

Och trots att Sverige har skärpt politiken fortsätter Danmark att skilja ut sig: Förra året drev Socialdemokraterna igenom ett lagförslag som innebär att asylsökande inte ska få sin sak prövad i Danmark utan i ett annat partnerland, förmodligen någonstans i Afrika. Och om de beviljas asyl i Danmark är det inte här - utan där i samarbetslandet i Afrika - de ska bygga sina nya liv.

Men det tycks svårt att göra verkstad av det radikala förslaget då migrationsminister Mattias Tesfaye - trots att det nu gått 31 månader sedan Socialdemokraterna tog över regeringsmakten - varken lyckats presentera något samarbetsland eller några andra EU-länder som stöder den danska linjen.

Mattias Tesfaye, Danmarks utlännings- och integrationsminister. Välkommen till Kvartals Fredagsintervju!

Tack ska du ha.

Innan vi går in på frågan om era idéer då om en ny europeisk ordning i asylfrågan så tänkte jag att den svenska publiken ska få lära känna dig, litegrann. Du föddes alltså i Århus, för snart 41 år sedan. Din mor är danska, din far var från Etiopien, men försvann vad jag förstår ganska tidigt ur ditt liv. Hur skulle du beskriva den uppväxt du hade i Århus?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220125:

Dagens Nyheter krönika 22-01-17:

Utnyttja inte vaccinet för asylpolitiken, Danmark till sidans topp

Isobel Hadley-Kamptz

Danmark vill ge bort covidvaccin i utbyte mot att få sätta upp asylmottagningscenter i diktaturer. De tänker fel i alla led.

Innan hela världen är vaccinerad kommer vi inte att bli av med pandemin. Så länge det finns länder där sjukdomen sprids fritt kommer viruset med största sannolikhet fortsätta att mutera. Den just nu dominerande omikron tycks förvisso vara en ovanligt ofarlig variant, men det finns inga garantier för att även framtida mutationer kommer att vara det.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211231:

Sveriges Radio Studio Ett 21-12-13:

Dansk ex-minister döms till fängelse till sidans topp

Idag dömdes Danmarks tidigare invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg till 60 dagars fängelse.

Riksrättsåtal väcktes mot Støjberg i början av året, gällande att hon år 2016 gav order om att åtskilja asylsökande par där den ena partnern var minderårig.

Hör Samuel Larsson, Sveriges Radios Danmarkkorrespondent, och Thea Wiborg, senioranalytiker på Öresundsinstitutet.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-12-21: Efter fängelsedomen - Folketinget kastar ut Støjberg (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211210:

Sveriges Radio Ekot 21-11-24:

Riksrättsprocessen mot Inger Støjberg snart slut - riskerar fängelse till sidans topp

I Danmark går den historiska riksrättsprocessen mot före detta migrationsministern Inger Støjberg mot sitt slut, och i dagens slutplädering yrkade åklagaren på fängelsestraff.

Inger Støjberg är åtalad för att ha brutit mot lagen när hennes departement 2016 instruerade danska myndigheter att sära på gifta asylsökande par där ena parten var under 18 år. Argumentet var att förhindra barnäktenskap och myndigheterna tolkade instruktionen som att inga undantag eller individuella prövningar skulle tillåtas, vilket strider mot dansk och internationell lag.

Åklagaren menar idag att det är bevisat att Støjberg själv låg bakom instruktionens formuleringar och att hon därmed brutit mot ministeransvarslagen. Riksrättens dom väntas om ett par veckor, och på straffskalan finns fängelse i upp till två år. Støjberg själv har hela tiden nekat till brott.

Hela inslaget (Extern länk)

TT / AB 21-11-25: Støjberg riskerar fyra månaders fängelse (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211104:

TT / AB 21-10-19:

Syriska asylsökande blir fråga för folketinget till sidans topp

Mer än 53 000 danskar kräver en lagändring för att inte syriska asylsökande ska riskera att bli tillbakaskickade till Syrien.

En namninsamling till stöd för medborgarförslaget har pågått sedan april och eftersom antalet underskrifter nu passerat 50 000 måste folketinget ta upp frågan.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

SvT Utrikes 21-09-02:

Riksrätten mot Støjberg: "Vet vad jag gjort" till sidans topp

För sjätte gången i historien väntar riksrätt i Danmark. Nu har rättegången mot den tidigare migrationsministern Inger Støjberg inletts.

- Jag vet vad jag har gjort och jag vet vad jag har sagt, säger hon på väg in i rättssalen.

Fallet handlar om instruktionen att skilja asylsökande par åt, där den ena parten var minderårig.

En drygt 750 sidor lång rapport från en stor granskningskommission har slagit fast att instruktionen saknade stöd i lagen och att den bröt mot andra principer samt även Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

"En del av den politiska historien"

Ansvaret har fallit på den dåvarande migrationsministern Inger Støjberg (då Venstre) och i början av februari i år reste folketinget riksrättsåtal mot henne. Påföljden vid en fällande dom kan bli böter eller fängelse.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

TT / AB 21-09-02: Experten: "Kan ha räddat henne från fängelse" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210720:

Dagens Nyheter kultur 21-07-19:

Carsten Jensen: Sex grundregler för demagogisk flyktingfientlighet till sidans topp

Man kan inte missta sig på budskapet: I Danmark ska det mänskliga ogräset rensas bort. "Noll flyktingar", har statsminister Mette Frederiksen bombastiskt lovat. Under våren har den offentliga debatten blivit ännu råare. Carsten Jensen synar argumenten.

När den norska diplomaten Jan Egeland kallar Danmarks flyktingpolitik ett skräckexempel , och tillägger att den är "småaktig, inskränkt och hycklande", kommer det ingen reaktion från landets socialdemokratiska regering.

Det gör det däremot om danskar uttalar sig kritiskt.

Socialdemokraterna svarar inte med argument utan med utstuderade smädelsekampanjer där kritikernas sociala status, inkomster och adresser spelar en viktig roll. Avsikten är uppenbarligen att göra det obehagligt att delta i den offentliga debatten om man inte står bakom regeringens flyktingpolitik.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210616:

Aftonbladet 21-06-08:

Danska asylläger i Afrika hyllas av svenska politiker till sidans topp

Danmark ska kunna flytta asylsökande till läger i Afrika.

Moderaterna är positiva till Danmarks ingång i asylfrågan och Sverigedemokraterna vill införa en liknande modell i Sverige.

- Det är ett mycket välkommet förslag, säger Jimmie Åkesson (SD).

Danska folketinget klubbade i förra veckan igenom ett kontroversiellt förslag om att "outsourca" asylprocessen till länder i Afrika. Planen har väckt vrede hos FN, EU och människorättsorganisationer. Men i Sverige gör delar av de politiska partierna tummen upp.

Sverigedemokraterna har länge förespråkat en nollvision för asylinvandring och partiet ser danskarnas beslut som ett sätt för landet att möjliggöra just detta.

- Förhoppningsvis kan Stefan Löfven lära sig något av de danska Socialdemokraterna när det kommer till en ansvarsfull invandringspolitik, även om det nog är att hoppas på för mycket, säger Jimmie Åkesson och syftar på att förslaget ursprungligen kommer från danska Socialdemokraterna.

Hoppas på liknande i Sverige

SD-ledaren hoppas nu att Sverige ska slå in på liknande kurs. Men Danmark har ett undantag i EU-fördragen som ger dem större möjlighet att forma sin egen migrationspolitik.

Hur ser du på kritiken mot beslutet, att modellen gör det mycket svårt att söka asyl?

- Människor som behöver skydd bör få det i närområdet och i första säkra land. Inte i länder som ligger hundratals mil ifrån konfliktzonerna. Det danska förslaget skulle även motverka den farliga migrationen över Medelhavet som skördar många liv varje år.

Moderaterna har samma syn på problemen

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Arena ledare 21-06-08:

Lisa Pelling: Den danska asylkatastrofen till sidans topp

Danmark var det första landet som ratificerade FN:s flyktingkonvention. Det gör det särskilt sorgligt att just Danmark nu i ord och handling ifrågasätter konventionens principer.

I slutet av april kom en skrämmande nyhet från danska utlänningsmyndigheten. Minst 380 flyktingar, några av dem barn, har fått beskedet att de måste lämna Danmark och återvända till Syrien.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen debatt 21-06-11:

Dansk migrationspolitik är en skam för hela EU till sidans topp

Asylcenter i Afrika kommer inte att stoppa krig, förtryck och fattigdom. Människor kommer fortsätta att fly.

Vi måste protestera högljutt när grundläggande mänskliga rättigheter ifrågasätts, inte haka på som SD och Moderaterna, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

Det hann gå knappt en vecka innan Sverigedemokraterna, med Moderaterna i hasorna, gick ut och välkomnade det danska förslaget om att flytta landets asylprocess till Afrika.

Detta lagförslag strider enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, EU och människorättsorganisationer mot den grundläggande mänskliga rättigheten till en rättssäker asylprövning.

Kontentan av beslutet är klar och tydlig: Danmark är inte ett land för dig som är offer för förtryck, våld, konflikter och tvingas på flykt. Dörren hit är stängd.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Tomas Tobé (M) i Expressen 21-06-14: MP:s fina ideal leder till döden på Medelhavet (Extern länk)

Alice Bah Kunke (MP) i Expressen 21-06-18: M har frånsagt sig medmänskligheten (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Göteborgs-Posten ledare 21-06-09:

Bawar Ismail: Har danskarna blivit vansinniga? till sidans topp

Danmark lägger om sitt asylsystem och vill skicka flyktingar till mottagarländer i Afrika. Det är inte mindre humanitärt än dagens system.

"En vansinnig dansk idé", stod det att läsa i Aftonbladet efter att det danska Folketinget röstat fram ett nytt asylsystem (1/6).

Förslaget som röstades igenom lades fram av den danska S-regeringen och innebär i praktiken att Danmarks asylprocess flyttas till länder utanför EU. Asylsökanden ska skickas till särskilda mottagningsländer i väntan på besked. Vid beviljad asyl ska flyktingen flyttas vidare till FN:s flyktingläger eller stanna kvar i mottagarlandet. Vid avslag ansvarar det aktuella värdlandet för avvisning av den enskilde.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210603:

Sveriges Radio Ekot 21-05-24:

Kritik i Danmark mot att syrier blir av med uppehållstillstånd till sidans topp

Både inom det socialdemokratiska regeringspartiet och bland dess stödpartier finns missnöje med beslutet att dra in uppehållstillstånd för vissa syrier från Damaskusområdet.

Det danska beslutet har fått stor internationell uppmärksamhet, men varken det eller kritiken har påverkat Socialdemokraternas inställning.

"Det finns en bred majoritet i Folketinget för den politik vi för", säger Rasmus Stoklund, partiets talesperson i utlänningsfrågor.

Det har hållits flera demonstrationer runt om i Danmark och både inom det socialdemokratiska regeringspartiet och bland dess stödpartier finns missnöje, med det danska beslutet att dra in uppehållstillstånd för vissa syrier från Damaskusområdet

- När vi kom 2014 sade de att vi var de nya danskarna, det var en lögn säger 25-åriga Faeza Satouf, som redan fått beskedet att hon inte längre får stanna i landet. Hon är från Damaskusområdet och anses till skillnad från resten av sin familj inte ha ett individuellt skyddsbehov, därför har hennes uppehållstillstånd inte förlängts.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Studio Ett 21-05-24: Kritik mot Danmarks beslut att avvisa flyktingar till Damaskus (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.