fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Om Miljöpartiet

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 190517:

Aftonbladet debatt 19-05-11:

KD - varför skiter ni i människor på flykt? till sidans topp

Alice Bah Kuhnke (MP)

Jag vet att många politiker är trötta på att prata om frågan, men det spelar ingen roll, asylpolitiken är ett olöst problem som kostar människors liv, varje dag.

Därför är det skamligt att se hur Kristdemokraterna, med Sara Skyttedal i spetsen, inte presenterar ett enda skarpt förslag för hur vi ska lösa Europas asylpolitik i sitt valmanifest.

Skyttedals budskap är tydligt: Europa ska samarbeta mindre, alla ska rå om sitt eget hus. Inte mer än så. EU ska bli "lagom" igen.

I Kristdemokraternas valmanifest finns några sparsmakade, politiskt korrekta ord om migrationspolitiken - "Europa bör ha en ordnad, human och långsiktigt ansvarsfull migrationspolitik" - men inte ett enda förslag, inte ett enda presenteras.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190302:

Sydsvenskan debatt 19-02-25:

"Migrationen kan fortsätta att utveckla Sverige." till sidans topp

Som ny migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet arbetar jag för en humanare flyktingpolitik, skriver Rasmus Ling.

Över 65 miljoner människor är på flykt runtom i världen, och migrationsfrågan dominerar den politiska debatten i såväl Sverige som EU och stora delar av övriga världen.

Migrationspolitiken utgör idag en vattendelare i svensk politik. När Moderaternas nya migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard förklarar hur hon kommer att arbeta är det tydligt att hon vill föra en stram politik (Aktuella frågor 14/2).

Moderaternas nej till familjeåterförening innebär dels ett omänskligt lidande - tänk att komma till ett nytt land och ha partner och barn i ett krigsområde, dels att det blir svårare att bli en del av det svenska samhället.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Ann-charlotte Marteus i Expressen 19-02-26: Ännu fler tossiga MP-idéer i migrationspolitiken (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180831:

Expressen 18-08-21:

Fridolin: "Det var en jättesvår diskussion" till sidans topp

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin frågas på tisdagsmorgonen ut i TV4 Nyhetsmorgon.

- Vi tycker att Sverige ska göra mer än andra EU-länder. Bara för att Ungern gör på ett sätt, behöver inte Sverige göra på samma, säger Fridolin om migrationspolitiken.

Den gångna mandatperioden är den första då Miljöpartiet suttit i regering. Man har tvingats till en del överenskommelser som gått emot partiets politik - om detta fick språkröret Gustav Fridolin frågor i TV4 Nyhetsmorgon.

Den överenskommelse som ströp Sveriges migrationspolitik kraftigt nämns som särskilt smärtsam.

- Det var en jättesvår diskussion, precis som det ska vara i ett parti.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180718:

TT / Svenska Dagbladet 18-07-06:

MP: Familjeåterförening viktig regeringsfråga till sidans topp

Trots att Socialdemokraterna och Miljöpartiet går till val på helt olika migrationspolitik vill språkröret Isabella Lövin ändå regera vidare med S.

Men kravet på att mildra reglerna för familjeåterförening blir en fråga för eventuella regeringsförhandlingar, säger hon i en intervju med TT.

Under mandatperioden har den rödgröna regeringen skärpt asylpolitiken till EU:s miniminivå. Den tillfälliga, skärpta asyllagen löper ut nästa sommar. S vill då att lagen ska permanentas om EU inte lyckats enas om gemensamma regler. MP, däremot, vill återgå till en mer generös migrationspolitik.

Beslutet om den skärpta asylpolitiken har varit en av regeringstidens mest smärtsamma kompromisser för MP. Men Isabella Lövin är beredd att förhandla om asylpolitiken med S igen, om det skulle bli aktuellt med en ny rödgrön regering.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180528:

Aftonbladet 18-05-25:

Fridolins ultimatum till Löfven i flyktingfrågan till sidans topp

Gustav Fridolin är beredd att stänga dörren till ett fortsatt regeringssamarbete med Socialdemokraterna - om kravet på familjeåterförening inte blir verklighet.

Språkröret riktar samtidigt kritik mot regeringskollegans ton i flyktingdebatten.

- Det oroar mig om vi får en valrörelse som bara handlar om detta - det är en farlig grop att gräva sig djupare ner i.

Gustav Fridolin gör sin sista valrörelse som ledare för Miljöpartiet. Enligt partiets stadgar får språkrören högst sitta nio år, vilket för Fridolin innebär fram till 2020. När han invigningstalar på partikongressen i dag är det med usla opinionssiffror och ett lågt förtroende i bagaget.

Trots orosmolnen är språkrörets humör på topp när vi träffas på hans arbetsplats, Utbildningsdepartementet i Stockholm, några dagar innan kongressen. För att lyfta partiet ur krisen vill han visa för väljarna att miljöfrågan går att lösa med politikens hjälp. Det behöver inte vara något som människor går runt och har privat ångest över.

Varför har ni inte lyckats med det hittills?

- Det är bara att konstatera att humanistiska och gröna idéer är i motvind just nu. Det finns en politisk debatt som väldigt mycket handlar om förslag som skapar oro mellan människor. Vi måste visa att det finns ett alternativ, säger Gustav Fridolin.

Socialdemokraterna har fel

På kongressen ska medlemmarna fastställa Miljöpartiets valmanifest. Till största delen handlar det om miljöfrågor, men i det tiosidiga materialet ryms också partiets flyktingpolitik. En politik som skiljer sig radikalt från regeringskollegan Socialdemokraternas.

- Jag tycker de har fel i sak. Ger man inte människor chans att återförenas med sin familj så kommer heller inte integrationen fungera. Familjeåterföring är en grundläggande rättighet, men också helt avgörande för etableringen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Lena Mellin i Aftonbladet 18-05-25: Fridolin vill inte vara minister längre (Extern länk)

Maria Ferm intervjuas i Dagens Nyheter 18-05-26: MP vill fortsätta i regeringen trots kritiken mot S (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen 18-05-26:

MP vill att fler unga ska få stanna i Sverige till sidans topp

Unga som har varit länge i Sverige ska få chans att stanna.

Det fattade Miljöpartiet beslut om under lördagskvällen på sin kongress i Västerås.

- Unga personer bör i större utsträckning få möjlighet att stanna om de har stark anknytning till Sverige, säger migrationspolitiske talesperson Maria Ferm.

Samtidigt visar en webbundersökning som Expressen har gjort bland förtroendevalda miljöpartister att drygt hälften är missnöjda med den migrationspolitik som MP fört med S under mandatperioden.

Miljöpartiet, som i helgen är samlade för kongress i Västerås, vill att unga som varit länge i Sverige ska ges möjlighet att stanna.

- Vi tycker att det är viktigt att tydliggöra att unga personer i större utsträckning bör få möjlighet att stanna om de har stark anknytning till Sverige, till exempel att de har bott här i många år, säger Maria Ferm, Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor.

Vad blir definieringen av anknytning?

- När man tar fram ny migrationslagstiftning så kommer det ju så klart behöva utredas, det får man lämna till en sådan utredning. Generellt sett så har vi redan den typen av regler i lagstiftningen.

Ungdomsförbundet Grön ungdom har sedan tidigare krävt att ett anknytningsskäl för unga upp till 26 år ska införas som ett nytt skäl för uppehållstillstånd. Det fanns även andra förslag, som inte är lika detaljerade.

Efter debatt i frågan på fredagen fattade kongressombudet beslut på lördagskvällen. Där segrade en medelväg och man valde att inte specificera någon ålder.

S och M vill ha kvar tillfällig lag

Om ett år löper den tillfälliga lagen i migrationspolitiken ut. Den tillfälliga lagen innebär bland annat att asylsökande som får stanna i Sverige får tillfälliga uppehållstillstånd.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR, #vistårinteut och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.