fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Om Liberalerna

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 200523:

Aftonbladet debatt 20-05-12:

Nej, vi liberaler ska inte splittra familjer till sidans topp

12 Luf-toppar: Att vårt parti nu vill begränsa familjeåterföreningen är ofattbart

I slutet av juli ska en ny, gemensam, migrationspolitik presenteras i stället för den tillfälliga lagstiftningen som nu gäller.

Under måndagen kom rapporter kring vilka förslag som ligger på förhandlingsbordet för tillfället.

Ett av förslagen är att ytterligare begränsa familjeåterföreningen. Det ska göras genom att ta bort undantaget som i dag finns för alternativt skyddsbehövande att slippa försörjningskravet under de tre första månaderna i Sverige.

Undantaget har funnits för anhöriga till alternativt skyddsbehövande i kritiskt behov av skydd. Till den gruppen hör de som i sitt hemland hotas av våld och konflikter, tortyr eller döden men som inte är förföljda, exempelvis flyktingar från Syrien 2014.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 200107:

Dagens Nyheter 19-12-16:

Sabuni: Sverige ska ta emot färre asylsökande till sidans topp

Liberalerna vill minska det svenska asylmottagandet.

Partiet föreslår nu en ökning av preskriptionstiden för personer som fått avslag - för att fler ska återvända till sina hemländer.

- Välfärden måste gå ihop med mottagandet. Det har vi inte alltid tänkt på, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Under måndagen träffas migrationskommittén för tredje gången. Parti efter parti har under hösten positionerat sig i frågan. Liberalerna utgår från att det svenska mottagandet måste minska.

- Vi vill se en lagstiftning som tar hänsyn till vår solidaritet med människor på flykt men också vår förmåga att kunna integrera människor. Det måste finnas skolor, sysselsättning, lärare och möjlighet för socialtjänsten att integrera människor i sina kommuner, säger Nyamko Sabuni som hävdar att det finns en gammal "integrationsskuld" i Sverige.

L-ledaren varnar för att den tillfälliga lagstiftningen leder till vad hon kallar för "pulleffekter" som är svåra att förutse.

- Vi behöver ha en lagstiftning som är hållbar, långsiktig och i paritet med andra jämförbara länder. Det kan vara Norden, Tyskland och Österrike.

Förra året sökte 21.502 personer asyl i Sverige. Hittills i år har 20.247 personer sökt asyl. Men att som Moderaterna och Kristdemokraterna sätta ett så kallat volymmål med 5.000-8.000 asylsökande till Sverige, säger partiet nej till.

- Jag är inte säker på att asylrätten går ihop med att man på förväg bestämmer ett antal. Men med respekt för asylrätten kan vår lagstiftning förändras så att vi får färre antal som vill söka sig till Sverige, säger Nyamko Sabuni.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

TT / SvD 19-12-15: L vill ha snabbspår för att neka asyl (Extern länk)

Aftonbladet 19-12-19: Hård intern kritik mot Sabunis nya linje (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 191129:

Aftonbladet debatt 19-11-22:

Sabuni, vi i L ska inte strama åt invandringen till sidans topp

LUF: Din kursändring gör många medlemmar besvikna

Under helgen hade Liberalerna sitt landsmöte. Liberaler från hela landet samlades i Västerås för att ta beslut om politik och lyssna på vår nya partiledares landsmötestal.

Det som stack ut mest var den tydliga kursändringen Nyamko Sabuni försöker ta i frågan om migrationspolitiken. Ett försök till kursändring som inte bara lämnar många medlemmar besvikna, utan frågande: vems politiska åsikter företräder hon egentligen, sina egna eller partiets?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 191119:

Sveriges Radio Ekot 19-11-16:

Liberalerna svänger om arbetskrafts-invandring till sidans topp

Liberalerna svänger i frågan om arbetskraftsinvandring. Knäckfrågan gäller det som kallas spårbyte, alltså asylsökande som får stanna genom att istället bli arbetskraftsinvandrare.

Partiledaren Nyamko Sabuni var redan innan beslutet fattades på landsmötet kritisk mot dagens system.

- De är välkomna, men då får de söka inom ramen för arbetskraftsinvandring.

I beslutet som fattades på landsmötet säger partiet att det inte är rimligt att använda asylsystemet för att få arbetstillstånd. Det underminerar enligt Liberalerna asylrätten. Trots den här kritiken säger partiet inte nej till spårbyte.

I stället lämnas frågan åt riksdagens migrationskommitté. Men det fanns de i förmiddagens debatt som hade en helt annan inställning och ville ha generösare möjlighet till spårbyte. Anna Horn var en av dem.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Svenska Dagbladet 19-11-16:

Hett om arbetskraftsinvandring på L-möte till sidans topp

Arbetskraftsinvandringen orsakade het debatt på Liberalernas landsmöte.

Till slut landade partiet i att inte säga ja till mer generösa regler för att byta spår i asylprocessen.

Debatten började med en motion som föreslog enklare regler för så kallat spårbyte, alltså att den som fått avslag på sin asylansökan i stället kan ansöka om arbetstillstånd.

Förslaget väckte starkt motstånd hos många ombud och flera var uppe i talarstolen och varnade för att enklare regler kan öka risken för missbruk och att det blir en genväg runt lagstiftningen, ett sätt att gå före i kön.

Även partiledaren Nyamko Sabuni är skeptisk till att förenkla reglerna.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190721:

Expressen debatt 19-07-03:

Ställ krav på systemet, L, inte bara på människorna till sidans topp

Det verkar vara den ideologiskt svajiga och smått apokalyptiska kravliberalismens återkomst nu i Liberalerna. Att ställa krav på människor är inte att bry sig, det är ett sätt att slippa ställa krav på systemet, skriver Simona Mohamsson, förbundsordförandekandidat i Luf.

I början av 2000-talet myntades begreppet "att ställa krav är att bry sig" av den dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg. Sedan dess har uttrycket använts flitigt genom åren av flera partier och applicerats i flera av politikens områden.

Den ideologiskt svajiga och smått apokalyptiska kravliberalismen verkar nu göra återkomst i Liberalerna. Detta kan komma bli den friheliga liberalismens backlash. Att ställa krav på människor är inte att bry sig, det är ett sätt att slippa ställa krav på systemet och dess politiska hantverkare.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190610:

Expressen 19-06-09:

Sabuni om sitt utspel - läs här vad hon sa till sidans topp

I en intervju med Expressen gjorde Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni en rad uttalanden om mångkultur, migration - och om rivalen Erik Ullenhag.

Efteråt har Sabuni fått hård kritik.

I en utfrågning arrangerad av partiet på söndagen ber hon "mycket om ursäkt för den artikeln", men säger samtidigt att hon står för sina citat.

Expressens intervju med Nyamko Sabuni handlade om migration och integration, två av de sakpolitiska områden där hon är mest profilerad.

Den tidigare integrationsministern pekade ut misstag som hon menar har gjorts i integrationspolitiken och sa bland annat att "mångkultur är inte något att eftersträva":

- Det skapar isolerade öar av olika kulturer och etniciteter och nationaliteter. Det har inte varit en framgång.

Sabuni riktade också kritik mot rivalen Erik Ullenhag på flera punkter.

Expressen publicerade intervjun med Nyamko Sabuni i torsdags. Redan på fredagsmorgonen publicerade Sabuni en video på sin Facebooksida där hon mildrade en del av sina uttalanden.

Fått kritik för uttalanden

Under helgen har hon fått hård kritik på flera ledarsidor.

Dagens Nyheter (oberoende liberal) kritiserar Sabunis uttalanden om att mångkultur inte är något man bör eftersträva.

"Insikten om relationen mellan frihet och mångfald borde sitta i ryggraden på en liberal partiledarkandidat", skriver DN.

Borås Tidning (moderat) är inne på samma linje och beskriver hennes kategoriska avfärdande av mångkultur som ett "grundskott mot partiets identitet".

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190209:

Expressen 19-01-29:

Utskällda förslaget blir verklighet - efter 16 år till sidans topp

Aftonbladets ledarsida anklagade honom för "röstfiske i grumliga vatten" och menade att hans parti var på väg "huvudstupa rakt in i konservatism".

Den tidigare L-ledaren Lars Leijonborg får nu efter 16 år igenom sitt kontroversiella förslag om språktest för invandrare - och ser det som en revansch.

Den gamle "Leijonkungen" spinner som katten som just har svalt kanariefågeln. Lars Leijonborg är mycket nöjd.

Hans förslag om språktest för invandrare som söker medborgarskap har skällts ut, hånats och avvisats sedan 2002. Både av kollegerna i alliansregeringen och av de rödgröna. Och av forskare som säger att test inte underlättar integration utan tvärtom kan utestänga människor.

"Känns som revansch"

I dag finns det med som nummer 41 på 73-punktslistan i den överenskommelse mellan S, C, L och MP som utgör grunden för Stefan Löfvens nya regering. Och det har dessutom brett stöd i riksdagen.

- Det känns mycket bra, som en revansch. Efter 16 bortkastade år är det ändå bra att det kommer. Det handlar inte bara om den här enstaka frågan, vi kan vidga till den integrationspolitik som har förts, säger Lars Leijonborg, ledare för Folkpartiet, numera Liberalerna, 1997-2007.

- Förslaget framställdes som rasistiskt. Det var oerhört omskakande, ett trist försök att döda debatten. Språkkrav finns över hela världen, i nästan alla EU-länder, säger han.

Lars Leijonborg lanserade idén om språktest i valrörelsen 2002. Det blev en omedelbar succé. Partiet gick på några månader från cirka fyra procent i opinionen till 13,4 procent i valet, ett resultat man sedan dess inte har varit i närheten av. Partiledaren blev efter sin framgång hyllad som "Leijonkungen".

Anklagelser om rasism

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180819:

Sveriges Radio 18-08-11:

Liberalerna vill ha utvisning för hedersrelaterad brottslighet till sidans topp

Liberalerna vill se en lagförändring när det gäller hedersrelaterade brott. Den som inte är svensk medborgare och som begår ett brott med hedersmotiv ska som huvudregel utvisas ur landet.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen 18-08-15:

Björklund kör över egna ungdomsförbundet om utvisning till sidans topp

LUF hyllade aktivisten Elin Ersson efter att hon lyckades stoppa en utvisning av en afghansk man.

Nu kör Liberalernas partiledare Jan Björklund över det egna ungdomsförbundet.

- Jag kan inte ställa mig bakom den aktionen, säger han i P1:s partiledarutfrågning.

För drygt två veckor sedan väcktes stor uppmärksamhet när aktivisten Elin Ersson vägrade sätta sig ner på ett flygplan och på så sätt stoppade en beslutad utvisning av en afghansk man.

Tilltaget ledde till både kritik och hyllningar. I hyllningskören fanns Liberalernas ungdomsförbund LUF som menade att hon var "en hjälte".

Nu kör Liberalernas partiledare Jan Björklund över det egna ungdomsförbundet.

- Om det är så att man efter en rättssäker asylprocess landar i att det är en person som inte har asylskäl och ska lämna Sverige, då måste de besluten genomföras. Så jag kan inte ställa mig bakom den aktionen, säger han i P1:s partiledarutfrågning på onsdagsmorgonen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR, #vistårinteut och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.