fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Om Liberalerna

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 190721:

Expressen debatt 19-07-03:

Ställ krav på systemet, L, inte bara på människorna till sidans topp

Det verkar vara den ideologiskt svajiga och smått apokalyptiska kravliberalismens återkomst nu i Liberalerna. Att ställa krav på människor är inte att bry sig, det är ett sätt att slippa ställa krav på systemet, skriver Simona Mohamsson, förbundsordförandekandidat i Luf.

I början av 2000-talet myntades begreppet "att ställa krav är att bry sig" av den dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg. Sedan dess har uttrycket använts flitigt genom åren av flera partier och applicerats i flera av politikens områden.

Den ideologiskt svajiga och smått apokalyptiska kravliberalismen verkar nu göra återkomst i Liberalerna. Detta kan komma bli den friheliga liberalismens backlash. Att ställa krav på människor är inte att bry sig, det är ett sätt att slippa ställa krav på systemet och dess politiska hantverkare.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190610:

Expressen 19-06-09:

Sabuni om sitt utspel - läs här vad hon sa till sidans topp

I en intervju med Expressen gjorde Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni en rad uttalanden om mångkultur, migration - och om rivalen Erik Ullenhag.

Efteråt har Sabuni fått hård kritik.

I en utfrågning arrangerad av partiet på söndagen ber hon "mycket om ursäkt för den artikeln", men säger samtidigt att hon står för sina citat.

Expressens intervju med Nyamko Sabuni handlade om migration och integration, två av de sakpolitiska områden där hon är mest profilerad.

Den tidigare integrationsministern pekade ut misstag som hon menar har gjorts i integrationspolitiken och sa bland annat att "mångkultur är inte något att eftersträva":

- Det skapar isolerade öar av olika kulturer och etniciteter och nationaliteter. Det har inte varit en framgång.

Sabuni riktade också kritik mot rivalen Erik Ullenhag på flera punkter.

Expressen publicerade intervjun med Nyamko Sabuni i torsdags. Redan på fredagsmorgonen publicerade Sabuni en video på sin Facebooksida där hon mildrade en del av sina uttalanden.

Fått kritik för uttalanden

Under helgen har hon fått hård kritik på flera ledarsidor.

Dagens Nyheter (oberoende liberal) kritiserar Sabunis uttalanden om att mångkultur inte är något man bör eftersträva.

"Insikten om relationen mellan frihet och mångfald borde sitta i ryggraden på en liberal partiledarkandidat", skriver DN.

Borås Tidning (moderat) är inne på samma linje och beskriver hennes kategoriska avfärdande av mångkultur som ett "grundskott mot partiets identitet".

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190209:

Expressen 19-01-29:

Utskällda förslaget blir verklighet - efter 16 år till sidans topp

Aftonbladets ledarsida anklagade honom för "röstfiske i grumliga vatten" och menade att hans parti var på väg "huvudstupa rakt in i konservatism".

Den tidigare L-ledaren Lars Leijonborg får nu efter 16 år igenom sitt kontroversiella förslag om språktest för invandrare - och ser det som en revansch.

Den gamle "Leijonkungen" spinner som katten som just har svalt kanariefågeln. Lars Leijonborg är mycket nöjd.

Hans förslag om språktest för invandrare som söker medborgarskap har skällts ut, hånats och avvisats sedan 2002. Både av kollegerna i alliansregeringen och av de rödgröna. Och av forskare som säger att test inte underlättar integration utan tvärtom kan utestänga människor.

"Känns som revansch"

I dag finns det med som nummer 41 på 73-punktslistan i den överenskommelse mellan S, C, L och MP som utgör grunden för Stefan Löfvens nya regering. Och det har dessutom brett stöd i riksdagen.

- Det känns mycket bra, som en revansch. Efter 16 bortkastade år är det ändå bra att det kommer. Det handlar inte bara om den här enstaka frågan, vi kan vidga till den integrationspolitik som har förts, säger Lars Leijonborg, ledare för Folkpartiet, numera Liberalerna, 1997-2007.

- Förslaget framställdes som rasistiskt. Det var oerhört omskakande, ett trist försök att döda debatten. Språkkrav finns över hela världen, i nästan alla EU-länder, säger han.

Lars Leijonborg lanserade idén om språktest i valrörelsen 2002. Det blev en omedelbar succé. Partiet gick på några månader från cirka fyra procent i opinionen till 13,4 procent i valet, ett resultat man sedan dess inte har varit i närheten av. Partiledaren blev efter sin framgång hyllad som "Leijonkungen".

Anklagelser om rasism

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180819:

Sveriges Radio 18-08-11:

Liberalerna vill ha utvisning för hedersrelaterad brottslighet till sidans topp

Liberalerna vill se en lagförändring när det gäller hedersrelaterade brott. Den som inte är svensk medborgare och som begår ett brott med hedersmotiv ska som huvudregel utvisas ur landet.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen 18-08-15:

Björklund kör över egna ungdomsförbundet om utvisning till sidans topp

LUF hyllade aktivisten Elin Ersson efter att hon lyckades stoppa en utvisning av en afghansk man.

Nu kör Liberalernas partiledare Jan Björklund över det egna ungdomsförbundet.

- Jag kan inte ställa mig bakom den aktionen, säger han i P1:s partiledarutfrågning.

För drygt två veckor sedan väcktes stor uppmärksamhet när aktivisten Elin Ersson vägrade sätta sig ner på ett flygplan och på så sätt stoppade en beslutad utvisning av en afghansk man.

Tilltaget ledde till både kritik och hyllningar. I hyllningskören fanns Liberalernas ungdomsförbund LUF som menade att hon var "en hjälte".

Nu kör Liberalernas partiledare Jan Björklund över det egna ungdomsförbundet.

- Om det är så att man efter en rättssäker asylprocess landar i att det är en person som inte har asylskäl och ska lämna Sverige, då måste de besluten genomföras. Så jag kan inte ställa mig bakom den aktionen, säger han i P1:s partiledarutfrågning på onsdagsmorgonen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.