fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Om Kristdemokraterna

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 190721:

Expressen 19-07-06:

Busch Thor: "Mångkultur måste stoppas som politiskt projekt" till sidans topp

Ebba Busch dödförklarar mångkulturen som "politiskt projekt".

Med det tar KD-ledaren ett aktivt steg närmre SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Samtidigt höjs flera röster om internt missnöje inom KD efter mötet mellan de två partiledarna.

Under lördagen tycks KD-ledaren ha tagit ett aktivt steg för att närma sig det nya samarbetet med Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson.

På Kristdemokraternas dag i Almedalen dödförklarar Ebba Busch Thor mångkulturen som ett politiskt projekt.

- Det måste stoppas, säger Ebba Busch Thor till Expressen på väg till en utfrågning hos Sveriges Radio.

Under intervjun i Sveriges Radio fick hon frågor om sitt lunchmöte med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Partiledarna möttes under tisdagen vid riksdagshuset i Stockholm för att diskutera sjukvård, energipolitik och migration.

Men när Ebba Busch Thor frågades om mötet blev stämningen snabbt irriterad. KD-ledaren ville inte svara på hur hon ser på SD.

- Nu håller vi på med en intervju här och inte politisk teater, säger hon i Sveriges Radio.

Hon ville inte redogöra för vad exakt som sades under lunchen med Åkesson - utan svarade i stället:

- Om jag inte äter så kommer jag att dö.

"Alliansen kommer inte återuppstå"

I Omnis politikpodd "Regeringen framför allt" lyfter Ebba Busch Thor att hon inte tror att alliansen kommer att återuppstå på nationell nivå och bli som den tidigare har varit.

- På nationell nivå ser jag inte att Allianssamarbetet kan återuppstå på det sätt som fanns förut, jag ser inte att man kan återfå det förtroendet hos väljarna, säger KD-ledaren till Omni.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Ebba Busch Thor i Aftonbladet 19-07-06: Bejaka ditt ursprung men bli svensk (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190703:

SvT Nyheter 19-07-02:

Ebba Busch Thor i möte med Jimmie Åkesson - vill samarbeta kring migration till sidans topp

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har haft ett möte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Det finns, enligt KD-ledaren, "goda förutsättningar för gemensamt agerande" när det gäller bland annat sjukvård och migration.

Det är i ett inlägg på Facebook som Ebba Busch Thor (KD) berättar om mötet med Jimmie Åkesson (SD). Det gemensamma utspelet kommer efter vårens beslut då Kristdemokraterna bestämde sig för att förhandla med samtliga riksdagspartier.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Expressen 19-07-05: Alf Svenssons kritik mot Busch Thors SD-möte (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190517:

Aftonbladet debatt 19-05-11:

KD - varför skiter ni i människor på flykt? till sidans topp

Alice Bah Kuhnke (MP)

Jag vet att många politiker är trötta på att prata om frågan, men det spelar ingen roll, asylpolitiken är ett olöst problem som kostar människors liv, varje dag.

Därför är det skamligt att se hur Kristdemokraterna, med Sara Skyttedal i spetsen, inte presenterar ett enda skarpt förslag för hur vi ska lösa Europas asylpolitik i sitt valmanifest.

Skyttedals budskap är tydligt: Europa ska samarbeta mindre, alla ska rå om sitt eget hus. Inte mer än så. EU ska bli "lagom" igen.

I Kristdemokraternas valmanifest finns några sparsmakade, politiskt korrekta ord om migrationspolitiken - "Europa bör ha en ordnad, human och långsiktigt ansvarsfull migrationspolitik" - men inte ett enda förslag, inte ett enda presenteras.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180926:

Upsala Nya Tidning debatt 18-08-31:

KD och konspirationen till sidans topp

Håkan Holmberg

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor markerar tydlig distans till ungdomsförbundets DN-artikel om återvandring.

Det är välgörande. Internt har hon skäl att vara ännu tydligare. Den debattartikel som KDU:s förbundsordförande Christian Carlsson publicerade i DN i torsdags är av ett slag som borde oroa många av KD:s väljare.

Huvudbudskapet, även om det sparas till artikelns avslutning, är att invandrare som inte anpassar sig till vårt samhälle, är lojala med Sverige och tar till sig "västerländska värderingar" ska erbjudas hjälp att återvandra. Uppenbarligen avses något annat och mer omfattande än tanken att utländska medborgare som begår brott i Sverige ska kunna utvisas ur landet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180831:

SvT Nyheter 18-08-27:

KD-ledaren: "Mångkulturalism inte rätt väg" till sidans topp

I Aftonbladets partiledardebatt fick alla partiledare frågan ifall Sverige ska vara ett mångkulturellt land eller inte. Då tog Ebba Busch Thor (KD) upp ingen hand alls.

- Mångkulturalism är inte rätt väg, säger hon.

Alla förutom Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson räckte upp en grön hand efter frågan om det mångkulturella Sverige. Åkesson visade en röd hand och Busch Thor avstod från att svara.

- Vi är de facto ett land med många kulturer [...] och vi ska vara ett land med många kulturer. Men mångkulturalism är inte rätt väg, säger KD-ledaren.

Åkesson: Centerpartiet vill ha 30-40 miljoner fler invandrare

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 18-08-28:

Kristdemokraterna kluvet om mångkultur till sidans topp

Kristdemokraternas partiledning tycker att ett mångkulturellt Sverige är ett ganska dåligt förslag. Det svarar den i SVT:s Valkompass.

Men en majoritet av partiets egna toppkandidater till riksdagen håller inte med.

Under måndagens partiledardebatt i Aftonbladet fick alla partiledare frågan ifall Sverige ska vara ett mångkulturellt land eller inte. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor valde då att inte svara på frågan.

Så vad säger partiet? I SVT:s valkompass har samtliga riksdagspartier och deras kandidater fått svara på påståendet "Sverige ska vara mångkulturellt". KD:s partiledning väljer svarsalternativet: "Ganska dåligt förslag".

Bland partiets toppkandidater till riksdagen ser det annorlunda ut. 56 procent, en majoritet, svarar att det är ett "ganska bra förslag" eller "mycket bra förslag". Svarsfrekvensen bland toppkandidaterna är 50 procent.

Olika tolkningar i partiet

Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson menar att den olika synen beror på att man tolkar frågan annorlunda.

- Vi är eniga i partiet om vad vi tycker. Vi är eniga om att det är bra med ett mångkulturellt land, men att det inte är ett politiskt mål i sig att uppnå mer eller mindre mångkultur, säger hon till SVT.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen 18-08-29:

KDU: "Invandrare ska erbjudas återvandring" till sidans topp

Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU) vill införa medborgarskapstest, anvisa dem som beviljats asyl till specifika kommuner och erbjuda återinvandring, skriver förbundet på DN Debatt. Ungdomsförbundet listar tre krav att ta ställning till för nästa regering, som ska leda till en bättre integrationspolitik, skriver ordförande Christian Carlsson.

För att få försörjningsstöd ska en flykting som beviljats asyl anvisas till en kommun "där förutsättningar för integration och egen försörjning bedöms vara särskilt goda". Först när personen följt etableringsplanen eller fått ett jobb i en annan kommun ska man vara fri att flytta dit man vill. KDU föreslår också ett medborgarskapstest och vill införa samma slags förbud mot heltäckande slöja i skolan som Norge och Österrike har.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Dagens Nyheter 18-08-30: DN Debatt. "Invandrare som inte anpassar sig ska erbjudas återvandring" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180614:

Expressen debatt 18-06-06:

Så svek KD sina ideal, väljare och eldsjälar till sidans topp

Retoriken hårdnar och kallnar. När Ebba Busch Thor uppmanar kommunpolitiker att rösta mot böneutrop brister det för många.

Nu kom svaret från väljarna: 2,9 procent. Katastrofsiffror - men vi varnade för att fiska röster i skugglandet, skriver Jonas Sandwall (KD).

Jag minns hur jag 2015 såg människor på tågstationer som hjälpte till att ta emot flyktingarna. I kommuner förde vi samtal om hur vi kunde utnyttja sporthallar eller badhus som tillfälligt skydd. En självklarhet både för den mest känslosamme såväl som för den mest pragmatiska av politiker. Oavsett blocktillhörighet. Jag var stolt över att vara lokal företrädare för ett parti som värnade om mänskliga rättigheter, flykting- och barnkonvention, och en rättssäker asylprocess.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Svar av riksdagsledamöterna Andreas Carlson och Penilla Gunther: Svenska snällheten är ett farligt hyckleri (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.