fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Flykt på grund av krig

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 171027:

Magasinet Paragraf debatt 17-10-25:

De så kallade "säkra" områdena i Afghanistan till sidans topp

Advokat Emilie Hillert

Så kom äntligen det rättsliga ställningstagandet. Det som så många hade väntat på, längtat efter, satt sitt sista hopp till. Migrationsverkets rättsliga ställningstagande angående säkerhetsläget i Afghanistan.

Den 29 augusti 2017 var det äntligen här. Med buller och bång. Nu skulle ordningen bli återställd, liv räddas undan döden och människor skulle äntligen få känna ett uns av trygghet. I vart fall för en stund.

Men icke då. Bullret som spred sig var inte ljudet av fanfarer, glädjerop och lyckönskningar. Det ljud som följde var tårar, hjärtskärande skrik, och högljudda protester.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170126:

Nya Wermlands-Tidningen debatt 17-01-18:

Bittra öde till sidans topp

Hossain Akhtari

Den dagen jag bestämde mig för att lämna Afghanistan för att åka till Europa. Jag hade tänkt: i Europa finns det inte något krig. Där finns inga talibaner, daesh eller självmordsbombare. Jag trodde att jag skulle få ett lugnt liv borta från rädsla och rädsla för mitt liv, alltså att jag kan leva utan rädsla och hot.

Men efter protester i Berlin, Stockholm och i andra städer i Europa insåg jag att tanken jag hade i Afghanistan om Europa inte var så. Det afghanska folket måste kämpa här också. Krig är en del av varje afghans öde. Krig är en del av vårt öde. En del av hjärtat är alltid kopplat till Afghanistan.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.