fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Integration

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 191017:

Dagens Samhälle debatt 19-10-15:

"Sluta tänk att språket måste komma först" till sidans topp

Nu kan vi dra en rad slutsatser av integrationsinsatserna sedan 2015. En viktigt sådan är att det är för enkelt att tro att språkkurser kan lösa integrationen, skriver Reach for Change med flera.

Det finns effektiva lösningar där språket är en integrerad del men som inte lever i ett vakuum, skriver debattörerna.

Vad är nyckeln till framgångsrik integration? Språket är det vanligaste svaret på frågan. Både i söndagens partiledardebatt och i den generella diskussionen. Att tillägna sig det svenska språket bedöms ofta vara det viktigaste, och röster höjs för högre krav på nyanlända vad gäller att lära sig svenska.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190721:

Aftonbladet debatt 19-07-09:

Vi talar om nyanlända - inte med dem till sidans topp

Annelie Danling Brash, förstelärare på Nyköpings Högstadium

Partierna i svensk politik tävlar om att lösa integrationen. Diskussionen går het om hedersförtryck, förbud mot hijab, Ramadan och dess konsekvenser, värdegrund, vikten av det svenska språket.

Listan kan göras lång och debatten blir ofta svart eller vit. Partierna tävlar om att vara restriktiva, att kavla upp ärmarna och visa att "nu jävlar får det vara nog, nu ska ordning skipas".

I alla diskussioner och utspel blir det tydligt att det handlar om en envägskommunikation där några bestämmer och andra , läs de nyanlända, ska inrätta sig i ledet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190703:

Affärsvärlden krönika 19-06-26:

Världens modernaste klansamhälle till sidans topp

Susanna Popova

Den syriska kvinnan tittar allvarligt på mig. Det är, säger hon, väldigt svårt att få jobb i Sverige även om man är välutbildad, som jag. Hon har försökt länge, också genom rekryteringsfirmor, och nu är hon frågande.

Men nu är det så att även välutbildade svenskfödda, i mogen ålder och med rader av anställningar på toppnivå, inte lyckas få jobb genom rekryteringsfirmor. En kvinna med sådan profil, som jag känner, misslyckades med det men fick jobb på det sätt som fungerar i Sverige. Genom kontakter.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190620:

Aftonbladet 19-06-19:

Det är inte invandrarna som är problemet, det är rasisterna till sidans topp

Av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Jag är uppvuxen på landet. Nej alltså på riktiga jävla landet. I ett fult hus från 70-talet. Med en rapsåker som i sensommaren övergick i majsåker, precis utanför.

Huset såg likadant ut som alla andra hus i villaområdet där arbetare och dagmammor och som i vårt fall en ensamstående mamma med tre barn hade råd att bo.

Det var en otrolig gemenskap. Eller det såg ut så i alla fall. När vi gick förbi. Det var kräftskivor. Midsomrar. Det fanns en squaredance-förening. Skåningarna drack och skränade och den gulröda Skåne-flaggan var hissad.

Min mamma var aldrig bjuden på squaredance-festerna. De hatade henne för att hon var skild och inte orkade klippa gräset. Det räckte för att i bybornas ögon vara avvikande och därmed frysas ut. Det där om gräsmattan hörde jag med egna öron.

Vi, jag och mina bröder, passerade dock med barnets immunitet. Gula Blend röktes. Det fanns inplastade möbler i ett finrum. N-ordet sas. Hela tiden.

I skolan blev min ena bror kallad n****-kung. När vi barn blev tonåringar användes ordet blatte. Ungefär samtidigt som kriget i forna Jugoslavien härjade. På åkern där vi alldeles nyss gjort tunnlar i rapsen byggdes de första flyktingbarackerna.

De vandaliserades regelbundet. En nynazistvåg rullade in och varje helg marscherade heilande nynazister i Brunsparken i Simrishamn. Det är från den här tiden det finns ett foto på en tonårig Jimmie Åkesson i glänsande bombarjacka.

Jag skriver det här. För jag vet något om Sveriges rasism som bara den som vuxit upp på landet vet. Jag har tolkningsföreträde och det jag kan rapportera om, som en åkerns korre, är: problemet var aldrig invandrarna. Problemet var rasisterna.

Främlingsfientligheten fanns redan innan barackerna sattes upp, massiv och rigid. Destruktiv. Hembrännande. Paranoid. Dömande. Slutsats-skapande.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Mattias Lindberg i Expressen 19-06-20: Motståndet mot Sveriges förändring är inte rasism (Extern länk)

Anna Andersson i Aftonbladet 19-06-21: Jag väntar på storyn från killen i en närbutik i Gävle (Extern länk)

Anders Lindberg i Aftonbladet 19-06-23: Myten att muslimer tar över är livsfarlig (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190318:

Chef krönika 19-02-28:

Cissi Elwin: Jag kunde inte hålla tårarna borta till sidans topp

Cissi Elwin skriver vad företag kan göra för att minska segregationen i samhället.

Det är ju ni som är hjältarna! Det är ni som har tvingats lämna allt och som har tagit er hit ensamma under svåra förhållanden.

Efter en och en halv timmes föreläsning stockar sig Suad Alis röst. Hon pratar inför ett gäng tonårstjejer och berättar om sina erfarenheter av både flykt och att ta sig in i det svenska samhället. Och Suad har inte bara tagit sig in. Hon har vid 29 års ålder gjort en superkarriär med siktet inställt på jobb i FN.

I somras fick hon göra ett sommarprogram. Bilden på en leende Suad med blomsterkrans ovanpå den svarta slöjan utlöste en hatvåg i sociala medier. Och tjejerna i rummet, som flytt till Sverige från krig i Syrien, Afghanistan och Somalia känner igen det där hatet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181125:

Upsala Nya Tidning debatt 18-11-10:

Debatten skrämmer mig till sidans topp

Maria Masoomi entreprenör och debattör

Inte nog med att extremhögern positionerar sig på alla nivåer i samhället. Rasismen mot invandrare bland invandrare ökar också drastiskt, skriver Maria Masoomi.

I slutet av 1980-talet, under kriget mellan Iran och Irak, när jag som mycket ung på egen hand hade emigrerat till Sverige, blev jag ofta häpen över den rasism mot nyanlända som fanns bland etablerade invandrare.

Jag själv kände mig nästan som en flicka som hade beställts per postorder för att gifta mig med en man som hade bott här under en längre tid.

Det blev ett mörkt äktenskap med hederskultur och allt vad det innebär. Men det är en helt annan historia.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181018:

Aftonbladet debatt 18-10-07:

Nej, svenskar - ta inte efter oss i Danmark till sidans topp

Per Mouritsen, forskare inom integration vid universitetet i Århus

Socialdemokraterna i Sverige ska inte ta efter Danmark, utan snarare se upp. Den svenska migrationspolitiken har präglats av moraliska överväganden, snarare än ekonomiska.

Samtidigt var inbromsningen i flyktingmottagandet politiskt nödvändig. Troligtvis kommer vi att se en fortsatt begränsning framöver, vilket de socialdemokratiska politikerna bör säga till sina väljare. Men det är också viktigt att hålla den svenska fanan för likabehandling, tolerans och arbetsplikt högt.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180926:

Sveriges Radio Ekot 18-09-03:

Moderaterna vill ändra diskrimineringslagen till sidans topp

Moderaterna presenterade i dag sitt integrationsprogram. Bland förslagen finns krav på en utvärdering av diskrimineringslagen med anledning av en dom i Arbetsdomstolen nyligen.

Där ansågs ett företag ha brutit mot lagen genom att avbryta en pågående rekrytering, när kvinnan som intervjuades inte ville hälsa genom att ta i hand.

- Vi har religionsfrihet i vårt land. Det är otroligt viktigt, men det är också viktigt att respektera jämställdhet som är lagstiftad i vårt land. Det är inte uppenbart att det är fel att kunna ställa krav på att hälsa på både män och kvinnor, att kunna respektera män och kvinnor i ett jämställt arbetsliv. Där måste man se över om det verkligen är rimligt att all rätt ligger på den enskilde, som utövar sin religion och ingen rätt ligger på arbetsgivaren och medarbetarkollektivet.

Gäller det även klädsel?

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180831:

Sveriges Radio Ekot 18-08-20:

Alliansen: Gör förskolan obligatorisk till sidans topp

Alliansen presenterade idag flera förslag för att förbättra integrationen och öka nyanländas jobbchanser, bland annat en obligatorisk språkförskola för barnen.

Enligt förslaget ska det vara obligatoriskt för barn från tre års ålder och uppåt att gå i språkförskola, tre timmar om dagen.

Inspirationen kommer från Danmark, där den sittande borgerliga regeringen, Dansk folkeparti och Socialdemokraterna kommit överens om att barn i utsatta områden måste gå i obligatorisk förskola för att lära sig danska. I Sverige vill Alliansen att motsvarande ska gälla barn till nyanlända.

- Det här blir ett krav om man söker sig till Sverige. Kan man inte språket alls, om man har barn som är tre år eller äldre, då bör man delta i den här språkförskolan, säger Ebba Busch Thor (KD).

I förslaget ingår även att den etableringsersättning som vuxna nyanlända får, kan sättas ner om man inte sätter sitt barn i språkförskola.

Alliansen anser att kraven på aktivitet från de nyanlända behöver skärpas under etableringstiden och vill i större omfattning än i dag kunna sänka ersättningen för de personer som utan giltigt skäl inte deltar i etableringsinsatser.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet krönika 18-08-22:

Så fick vi en integration värd namnet till sidans topp

Peter Kadhammar

Jag tänkte skriva att vi trots allt är ett väldigt hyggligt land, anständigt, öppet, positivt. När jag cyklade till jobbet efter semestern såg jag regnbågsflaggorna vaja på det statliga kasinot Cosmopol och när jag ringde Comhem i ett privat ärende kunde jag trycka 1 om jag ville låta mig betjänas av en nyanländ.

Vi tar vårt ansvar för integrationen, säger Comhem, och jag tryckte ett och fick utmärkt hjälp av en ung man som nyss lärt sig svenska.

Om en generation kommer vi alla att tänka tillbaka på de här åren: det var då syrierna kom, det var då afghanerna kom.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen 18-08-24:

SD-linjen - förbjuda dubbla medborgarskap till sidans topp

SD vill förbjuda dubbla medborgarskap.

Efter att förslaget nu har uppmärksammats på nytt beskriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) förslaget som en "jättebomb".

- Som grundprincip menar vi att man har medborgarskap i en stat där man har sin lojalitet och sin nationella identitet, säger Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson i SD, till Aftonbladet.

Sedan 2011 är Sverigedemokraternas linje att det inte ska vara möjligt att ha ett dubbel medborgarskap, skriver Aftonbladet.

"Den som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska och endast svenska medborgare skall ha rösträtt i allmänna val", står det i Sverigedemokraternas principprogram 2011.

Det sju år gamla förslaget har nu uppmärksammats efter ett färskt reportage om SD i finska tidningen Helsingin Sanomat, där man bland annat intervjuar Voitto Visuri, ordförande i Sverigefinska Riksförbundet med 12 000 medlemmar. När reportern ställer frågor om Sverigedemokraternas hållning i frågan om dubbelt medborgskap blir han mycket förvånad.

Till Aftonbladet säger han att många vill behålla finskt medborgarskap eftersom man vill ha en känslomässig koppling till landet där man är född, och att en diskussion bland riksförbundets medlemmar antagligen nu kommer att följa.

Civilminstern: "En jättebomb"

För Aftonbladet beskriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) sverigedemokraternas som en "jättebomb" som inte har uppmärksammats i Sverige, och menar att det rör hundratusentals människor och handlar om många olika grupper.

- Du har den sverigefinska gruppen, den iranska på runt 100 000, där man inte ens kan avsäga sitt ursprungliga medborgarskap, säger han.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180819:

Nya Wermlands-Tidningen debatt 18-08-08:

Kan Kanada så kan Sverige till sidans topp

Personer som deltagit i det kanadensiska privatsponsringsprogrammet har i större utsträckning lyckats etablera sig på arbetsmarknaden än de som deltagit i det statliga mottagandet, skriver Minna Ljunggren och Oskar Adenfelt.

Kanada är ett föregångsland för bättre integration i dubbel bemärkelse: personer som har fått uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov integreras snabbare och bättre i samhället än i andra länder och frivilliga insatser integreras bättre i mottagandet. Här finns lärdomar för Sverige.

De senaste årens migrationspolitik har resulterat i ett, i vissa delar direkt rättsosäkert, lapptäcke av lagar och beslut. Vi välkomnar att flera riksdagspartier nu vill hantera frågan bättre. I höst får vi - oavsett valresultat - en ny regering och delvis ny riksdag med nya möjligheter att rätta till det som hittills inte fungerat.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Malmöhus 18-08-17:

Integrationsplikt fick debatten att bränna till till sidans topp

Det brände till när politikerna i de sex kommunfullmäktigepartierna i Landskrona diskuterade integrationsplikt i P4 Malmöhus valdebatt om integration.

Integrationsplikt är ett koncept som redan nu används i Vellinge där nyanlända utbildas i svenska och samhällsorienterande ämnen och sedan får avlägga ett prov för att få rätt till bidrag.

- Vi ju drivit frågan om ett språkkrav för att bli medborgare. Det är rimligt att man kan tala svenska för att få rösta i ett riksdagsval. Det här är samma sak, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

En annan fråga som fick stort utrymme var den om enkla jobb. Här skilde sig partierna åt när det gäller var de här enkla jobben ska skapas.

- Vi ska ställa krav att politiken ska lösa förutsättningarna för att människor ska kunna integreras, lära sig språket och få möjligheter. Att flytta ansvaret till individen är småaktigt, säger Ana Rubin, (V).

Sverigedemokraterna vill dra konsekvenserna för dem som inte klarar provet ytterligare ett steg.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180718:

Sveriges Radio Ekot 18-07-04:

C vill införa ett särskilt integrationsår till sidans topp

Under kommande mandatperiod vill C satsa 2,6 miljarder kronor, 650 miljoner kronor om året, för att 50 000 nyanlända ska kunna genomföra ett sådant år.

De nyanlända ska utbilda sig i yrkesinriktad svenska kombinerat med praktik och dessutom få samhällsorientering och återkommande träffa en mentor som kan hjälpa dem. Det är vägen till att få fler nyanlända i jobb, enligt partiledaren Annie Lööf.

- Vi ser ju en klyvning på arbetsmarknaden mellan inrikes och utrikes födda, och integrationen är en av våra största utmaningar nu. Vi behöver ha fler i språk och i arbete. De nyanlända måste kunna förvänta sig mer av Sverige.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180614:

Expressen ledare 18-06-08:

Sofie Löwenmark: Nästan alla jag talar med vill minska invandringen till sidans topp

Det finns stora motsättningar mellan olika invandrargrupper i de utsatta områdena. Nästan alla jag talar med i nordöstra Göteborg vill minska invandringen.

"Sverige släpper in skurkar och terrorister. Man har ingen kontroll."

Kvinnan jag äter glass tillsammans med i Göteborgsförorten Hjällbo är muslim och har bott i Sverige i 25 år. Flera gånger säger hon med högtidligt tonfall att detta är hennes hemland. Men nu är hon orolig. Hon vill inte att Sverige ska bli som landet där hon en gång föddes.

Det är stundtals sorgligt att höra hennes berättelse. Hon säger att hon har en svensk vän, men att hennes barn inte har några. Hon har gjort allt för att bjuda hem svenskar, men säger att hon förstår att ingen kommer. "Jag hade inte heller velat att mina barn åkte till Hjällbo om jag själv bott någon annanstans".

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet ledarkrönika 18-06-09:

Daniel Suhonen: Det handlar om klass, dumbom till sidans topp

Min morsa var mods och slogs med polisen i Hötorgskravallerna sommaren 1965. Hon kände Kenta och Stoffe och åkte med på en av Stockholms stads första "värstingresor" med segelfartyg. Efter bara någon vecka kom hon hem. Alla hade rökt gräs och projektet fick avslutas. Mammas familj flyttade in i en trång 2,5-rummare i Västertorp i slutet av 1950-talet. Arbetarfamiljer från hela Sverige med många barn trängdes i smålägenheter och resultatet blev en rätt ruffig miljö. Fyllan värmde mest och på 1960-talet var Västertorp en av Stockholms stökigaste förorter.

Många fick det med tiden mycket bättre, trots att man från början inte alls var särskilt skötsamma. Men efterkrigstiden formades av en politik för den arbetarklass som på 1950-, 60- och 70-talen både fyllde och byggde de nya lägenhetsbältena runt våra städer. Den stora inhemska migrationen, som efterkrigstiden formades av, och de sociala problem som följde på deras rotlöshet och avklippta familjeband, glöms lätt bort i dag.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180605:

Aftonbladet debatt 18-05-28:

Sverige har hjälpt oss att nå våra drömmar till sidans topp

105 svensk-afghaner: Vi kom som flyktingar - så ger vi tillbaka

Under de senaste tre åren har migrations- och integrationsfrågorna blivit två av de viktigaste frågorna i den politiska dagordningen. Den främsta anledningen är att det under år 2015 skedde en kraftig ökning av antalet människor på flykt till Europa . Bland dessa var flyktingar med afghansk bakgrund en av de största grupperna. Under 2015 sökte cirka 42 000 personer med afghansk bakgrund asyl i Sverige.

Det var ett exceptionellt år då totalt antal asylsökande från Afghanistan under alla år till och med 2014 hade varit cirka 27 000. Under 2016 sökte 3 000 och under 2017 cirka 1 700 afghaner asyl i Sverige. Under 2000-talet har asylsökande från Afghanistan stått för tio procent av alla asylsökande i Sverige.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR, #vistårinteut och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.