fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Om Feministiskt Initiativ

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 170530:

Göteborgs Fria 17-05-16:

Därför lämnar FI rödgrönrosa ledningen i Göteborg till sidans topp

Efter tre år i samverkan med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lämnar Feministiskt Initiativ den rödgrönrosa ledningen i Göteborg. Anledningen är S ovilja att ta ansvar för ensamkommande, skriver FI.

Hållbar stad - öppen för världen. Vår stads slogan vittnar om ett Göteborg som är tillgängligt för alla. Det står också uttryckligen på stadens hemsida att alla, oavsett vem man är, ska behandlas likvärdigt och få tillgång till välfärdstjänster.

Sedan vi tog plats i kommunfullmäktige 2014 har vi arbetat för att föra in vår antirasistiska och feministiska politik i stadens budget och på så vis säkerställa att stadens löften efterlevs i praktiken. Vi har i rödgrönrosa budgetar fått fram mer resurser till arbetet mot våld i nära relationer, förbättrat livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, genomfört arbetsmiljösatsningar mot socialsekreterare samt höjt friskvårdsbidraget för stadens anställda. Vi har också, med konventionerna om mänskliga rättigheter och socialtjänstlagens vistelseprincip som utgångspunkt, drivit igenom satsningar för att säkerställa mänskliga rättigheter för stadens utsatta EU-medborgare och papperslösa.

För oss är det viktigt att staden har ett hållbart styre och därför har vi gjort vårt yttersta för att behålla ett gott samarbete med övriga partier i den rödgrönrosa ledningen. Under de tre år som gått sedan valet har vi kompromissat, precis som alla andra.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170330:

Dagens Nyheter 17-03-25:

Fi-värvning vill pressa Stefan Löfven till sidans topp

Feministiskt initiativ har klubbat en rad förslag om att öppna Sveriges gränser för invandring igen. Fi-toppen Annelie Nordström, tidigare tung socialdemokrat, hoppas att det ska sätta press på Stefan Löfven inför den stundande S-kongressen.

- Jag vet att många socialdemokrater tycker som vi, säger hon.

Feministiskt initiativ vill profilera sig som det mest flyktingvänliga partiet inför valet 2018. På kongressen i helgen har en rad förslag klubbats som syftar till att fler ska kunna komma till Sverige (se faktaruta). Troligen skulle det leda till invandring på en nivå som merparten av riksdagspartierna anser ohållbar.

Ett nytt namn på Fi-kongressen är Annelie Nordström. I december ifjol presenterades hon som en tung värvning av Feministiskt initiativ. Hon hade lämnat posten som ordförande för Sveriges största fackförbund Kommunal efter avslöjanden om ekonomiska oegentligheter. I många år var hon ett tungt namn inom socialdemokratin. Kursändringen i migrationspolitiken hösten 2015 var avgörande för hennes partibyte.

- Det var spiken i kistan när det gäller mitt gamla parti. Omsvängningen är helt oförlåtlig. Det som gjorde att jag blev politiskt aktiv var situationen i Chile i början på 1970-talet och så gör vi så här. Jag får inte ihop det, säger Annelie Nordström som i dag är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Fi och styrelseledamot i Fi Storstockholm.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Dagens Nyheter 17-03-24: Schyman till hårt angrepp mot migrationspolitiken (Extern länk)

Dagens Nyheter 17-03-25: Schyman utmanas på hemmaplan i Skåne (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.