ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridhs

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

EU-migranter

Information från myndigheter och organisationer

Pressklipp saknas


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 151009:

Riksdagen 15-10-07:

Svar på skriftlig fråga: Polisens möjlighet att avhysa illegala läger till sidans topp

Fråga 2015/16:40 av Roger Haddad (FP)

Under våren har vi i olika kommuner men också i medierna, senast i programmet Uppdrag granskning den 23 september 2015, erfarit att vissa läger som fattiga EU-medborgare ställer upp är svåra att avhysa. Åtminstone uppfattas och tolkas regelverket olika i olika kommuner, eftersom flytt av läger eller avhysning av illegala läger eller läger som bedöms vara lagstridiga utifrån miljö- eller hälsoaspekter i vissa kommuner inte bedöms vara möjlig att genomföra. Så var fallet bland annat i Malmö där länsstyrelsen, polisen och andra myndigheter förklarat att hinder finns mot att agera. Det finns kommuner som tillsammans med det civila samhället, med campingägare eller med fattiga EU-medborgare direkt hittat lösningar som kan anses acceptabla. Men ännu finns situationer där kommunerna känner sig förhindrade att agera.

Folkpartiet ställde en liknande fråga av mer generell karaktär i våras till justitieministern om det finns legala hinder för svensk polis att agera om det finns inslag av kriminalitet som är knuten till vissa EU-migranter. Svaret då var att hinder inte finns.

Mot bakgrund av situationen i Malmö och eftersom regeringen muntligt kommenterat den här typen av frågor under våren, men ännu inte lagt något förslag till riksdagen, blir frågan:

Vilka åtgärder avser justitie- och migrationsministern att vidta konkret för att polisen ska kunna avhysa läger som strider mot regelverk och samtidigt är utdömda av till exempel miljö- eller hälsoskäl?

Svar av inrikesminister Anders Ygeman (Extern länk)

Se även:

Riksdagen 15-09-30: Svar på skriftlig fråga: Skolgång för barn till EU-migranter (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.